Linkuri accesibilitate

Referendumurile din 2 februarie (Jurnal de Chișinău, Ziarul Național)


Servicii medicale de calitate necorespunzătoare şi facturi umflate (Adevărul).



În interviul oferit pentru „Jurnal de Chişinău” Mihail Şalvir, cofondator al Centrului Pro-Europa din Comrat, Găgăuzia, opinează că referendumurile din 2 februarie nu vor fi decît un „simplu joc politic”. „Populaţia este indusă în eroare. Rezultatele nu vor fi folosite nicidecum, doar vor servi ca precedent şi exemplu pentru alte regiuni: Taraclia şi Bălţiul. […] Problema constă în faptul că autorităţile centrale nu vor să tensioneze relaţia cu Găgăuzia, de aceea Chişinăul preferă să închidă ochii la anumite acţiuni politice. Acest fapt este şi o susţinere tacită din partea partidelor politice de la Chişinău pentru anumite lucruri care au loc în regiune”, e de părere Mihail Şalvir.

Referindu-se ironic la referendumurile din 2 februarie, organizate la Comrat, Sorina Ştefârţă de la „Ziarul Naţional” scrie că „în sudul acestei minuscule Republica Moldova o mână de isterici îl înjură pe un comisar european care vine să le arate pe viu că „dracul” integrării nu e chiar atât de negru, precum îl prezintă comisarii roșii, și că un ceh - căci din Republica Cehă provine Štefan Füle - la micul dejun preferă altceva, decât un găgăuz. „Aceeași mână de isterici își imaginează că, după duminica de 2 februarie, când vor stabili „care trebuie să fie vectorul politicii externe a Republicii Moldova”, se vor trezi în altă țară. Pe naiba! Tot acolo, în aceeași balegă se vor trezi! Și dacă nu vor pune mâna pe lopată, să curețe, va continua să pută. Știu, acum e alb și frumos, dar șuvoaiele de primăvara nu cruță pe nimeni”, e concuzia autoarei.

Iana Zmeu de la „Jurnal de Chişinău” observă că în timp ce procurorii caută un complet de judecători care să examineze dosarul celor 24 de vameşi învinuiţi de corupţie, lucrătorii vamali de la punctul de trecere Cahul-Oancea au demonstrat că pot rezista tentaţiei. Pe 28 ianuarie curent, aceştia au anihilat două tentative de a introduce pe teritoriul ţării loturi record de metale preţioase şi monede numismatice, valoarea cărora depăşeşte 10 milioane de lei. Ziarista crede că cele 13 kilograme de aur şi valoarea impunătoare a monedelor a reuşit să sustragă atenţia de la evoluţia în cazul dosarului celor 24 de vameşi de la punctul de trecere Leuşeni-Albiţa.

Editorialistul George Damian de la „Timpul” ajunge la concluzia că norii groşi de fum din cauciucurile arse la Kiev au cam acoperit ochii presei din România şi Republica Moldova, iar o întâlnire extrem de importantă precum Summitul UE-Rusia din 28 ianuarie a trecut aproape neobservat, la fel şi concluziile acestei întâlniri, aşa cum au fost ele anunţate public. „Preşedintele rus Vladimir Putin s-a dus la Bruxelles cu o agendă clară: să-i descurajeze pe europeni în a încuraja pe viitor Euromaidanul şi să impună punctul de vedere conform căruia UE va trebui să se consulte pe viitor cu Federaţia Rusă atunci când va veni vorba de politica europeană de vecinătate în spaţiul ex-sovietic”, conchide autorul.

Ziaristul Andrei Rizescu, de la „Adevărul”, scrie că serviciile medicale de calitate necorespunzătoare şi facturile umflate raportate la Compania Naţională de Asigurări în Medicină, sunt principalele motive pentru care directorii mai multor spitale importante din Chişinău s-au văzut nevoiţi să returneze către asiguratorul de stat o parte din finanţări. Potrivit evidenţelor CNAM, pe primul loc în clasamentul spitalelor cu probleme financiare este Institutul Mamei şi Copilului, de unde au fost retrase 1,32 milioane de lei, ceea ce reprezintă 0,9% din totalul finanţării din 2013.

Primele negocieri din acest an în formatul 5+2 pentru reglementarea conflictului transnistrean vor avea loc pe 27-28 februarie, la Viena, Austria, a comunicat reprezentantul special al preşedinţiei în exerciţiu a OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, ambasadorul Radojko Bogojević, transmite Agenţia de ştiri „IPN”. Oficialul a efectuat o vizită de patru zile în Republica Moldova, care a inclus întrevederi cu conducerea politică de la Chişinău şi Tiraspol. „Am fost încurajat de atitudinea constructivă a părţilor şi atenţia acestora concentrată pe atingerea rezultatelor practice şi soluţionarea problemelor cu care se confruntă oamenii în viaţa de zi cu zi”, a spus ambasadorul.

Polina Cupcea de la „Ziarul Naţional” aminteşte că în luna septembrie 2013, Ministerul Sănătății a dat asigurări că spitalul din satul Pavlovca, raionul Briceni, va fi închis din cauza condițiilor deplorabile și degradante în care stau pacienții. Au trecut patru luni, iar instituția funcționează în continuare. Doar numărul bolnavilor s-a redus cu 30. Astăzi, cei 100 de angajați ai instituției îngrijesc de 50 de bolnavi. Mizeria şi condiţiile inumane nu au putut fi eradicate, deşi sunt cunoscute de ani de zile. Raportorul special al ONU, Magdalena Sepulveda, a întreprins o vizită încă la începutul lunii septembrie 2013 la Spitalul de Psihiatrie din Pavlovca. Emisarul Națiunilor Unite a constatat o serie de încălcări grave ale drepturilor omului și a solicitat autorităților să închidă imediat instituția.
XS
SM
MD
LG