Linkuri accesibilitate

Oameni ai Fiscului


Fiscul e o instituţie de care depinde viaţa noastră, şi, iată, un alt reprezentant al Fiscului este arestat înainte să aflăm deznodămîntul poveştii lui Nicolae Vicol.



Mărturisesc că am fost descumpănit deunăzi de o ştire, stimaţi ascultători. Vasăzică, Centrul Anticorupţie l-a arestat pe inspectorul fiscal Vasile Popuşoi pentru luare de mită. Suma cerută chipurile de Popuşoi unor agenţi economici e de-a dreptul uriaşă pentru un simplu muritor: 135.000 de dolari şi 100.000 de lei. Păi, cîte vieţi ar trebui să muncească un învăţător sau un taxator ca să adune atîta bănet?

Dar am fost descumpănit nu numai de această arestare. Chestia e că eu aştept, în calitatea mea de umil cetăţean, să se limpezească apele într-un caz mai vechi, cel al fostului şef de Fisc, Nicolae Vicol. În primăvara anului trecut, domnul Vicol a fost acuzat de abuz în serviciu şi de interceptarea ilegală a convorbirilor telefonice ale unor subalterni, acuzaţii respinse de fostul şef al Fiscului.

Aşadar, eu aştept luni de zile să văd dacă e vinovat sau nu domnul Vicol, sînt îngrijorat, căci Fiscul e o instituţie de care depinde viaţa noastră, şi, iată, colac peste pupăză, un alt reprezentant al Fiscului este arestat înainte să aflăm deznodămîntul poveştii lui Nicolae Vicol. Bună treabă! Acum ce să fac?

E de presupus că verdictul în cazul Nicolae Vicol va veni totuşi în curîndă vreme. Şi dacă domnul Vicol va fi declarat nevinovat, eu voi trebui să mai aştept luni bune deznodămîntul cazului Vasile Popuşoi ca să am certitudinea că Fiscul nostru e o instituţie ireproşabilă, perfectă, care nu are angajaţi răuleni. Păcat, fiindcă eu voiam să am această convingere cît mai repede. Acum va mai trebui să aştept…

Eu am avut mereu o părere foarte bună despre Fiscul din Moldova. Ştiu că inspectorii fiscali muncesc cu acribie pentru a umple bugetul de stat al ţării. Munca lor e grea şi nu orice om poate fi inspector fiscal. Îmi amintesc cît de vigilenţi au fost inspectorii fiscali atunci cînd au depistat o datorie veche, de 29 de lei, a unui cunoscut de-al meu. Acesta a fost chemat la ordine imediat! Şi pe bună dreptate!

De aceea, cazul Nicolae Vicol m-a întristat mult. Iar arestarea recentă a domnului Popuşoi m-a descumpănit de-a binelea. Aştept, cu strîngere de inimă, verdictul judecătorilor cu salarii majorate…
XS
SM
MD
LG