Linkuri accesibilitate

Referendumul recent din regiunea autonomă Găgăuzia, un semnal amenințător pentru R. Moldova (contributors.ro)


Victor Ponta la Soci (inliniedreapta.ro).



„Referendumul recent din regiunea autonomă Găgăuzia (...), coroborat cu secesiunea de facto a Transnistriei, transmit pentru cine are ochi de văzut şi urechi de auzit semnalul ameninţător pentru ceea ce urmează să i se întâmple Republicii Moldova înainte de a apuca să adere efectiv la Uniunea Europeană: să înceteze să mai existe, cel puţin în formatul ei teritorial actual”. Aceasta este teza articolului publicat de Valentin Naumescu pe site-ul contributors.ro. Naumescu crede ca „Moldova nu e deocamdată o urgenţă pentru Rusia, aşa cum este, de pildă, Ucraina. De Chişinău se vor ocupa mai serios doar peste câţiva ani, şi doar dacă va apărea un calendar concret al aderării la Uniunea Europeană sau vreo discuţie cu NATO”. Or, în această privință, comentatorul e mai degrabă sceptic, odata ce Uniunea Europeana a inventat formula „meschina”, o numeste Naumescu, a integrării fara aderare.

Ce face din Republica Moldova o prada atat de usor de pastrat pentru Moscova? „Lipsa fundamentelor statale specifice (...). Ar trebui astfel certificate, spune Naumescu, (...) existenţa unei naţiuni, cultură şi istorie proprie”. Ar fi nevoie de o minimă solidaritate a cetăţenilor în jurul unei identităţi comune, de o organizare interna, care sa nu fie contestata prin secesiuni regionale sau referendumuri locale cu mesaj separatist. Ar fi de folos o economie cât de cât autonomă si o securitate garantată, prin forţe militare proprii sau prin alianţe. De asemenea, se mai spune in articolul de la contributors.ro, ar fi o buna pavaza pentru moldoveni o opţiune esenţială unificatoare la nivelul societăţii: Vest sau Est. In situatia actuala a relatiilor Republicii Moldova cu Rusia, care sa fie rolul acestor referendumuri separatiste nerecunoscute legal? Nimic altceva decat crearea unui climat de instabilitate, care sa taie cheful Occidentului de a avansa spre Est, în teritorii tulburi. Valentin Naumescu aseaza in finalul analizei sale o altă ipoteza: ar fi posibil ca moldovenii sa se sature la un moment dat sa fie trasi la fund de acest balast al regiunilor separatiste. Dupa o eventuala federalizare, s-ar putea debarasa de ele. Iar daca nici asa Republica Moldova nu ajunge in Europa, mai ramane, reaminteste semnatarul acestui articol, varianta unirii cu România.

Dan Gheorghe scrie in România libera, citand publicatia EUObserver, despre decizii recente la nivel european. S-ar pregati contracararea, printr-un lobby puternic, a influenţei ruse asupra Chişinăului.

Intre timp, la Bucuresti se remarca prezenta premierului român Victor Ponta, cu sotia, la festivitatile inaugurarii Olimpiadei de la Soci, in ciuda faptului ca asupra românilor din Transnistria s-au facut in ultimele zile presiuni flagrante - cazul retinerii profesorului de la liceul român din Tiraspol. Un articol aparut pe site-ul inliniedreapta comenteaza atitudinea lui Victor Ponta, socotind-o revoltatoare.

Platforma Hotnews informeaza despre intalnirea liderului ucrainean Viktor Ianukovici, la Soci, cu presedintele rus Vladimir Putin. Nu se stie ce au discutat, dar data trecuta cand s-au vazut urmarea a fost retragerea Ucrainei de la semnarea Acordului de Asociere la Uniunea Europeana. Ianukovici se afla acum intre conditiile puse de rusi - primeste ajutorul financiar promis, dar numai daca isi achita din datoria la gaze - si sprijinul pe care sunt pe cale sa i-l propuna europenii.
XS
SM
MD
LG