Linkuri accesibilitate

Socialiștii vor referendumuri locale consultative privind aderarea la Uniunea Vamală


Președintele CEC Iurie Ciocan: referendumurile locale, mai ales cele consultative, nu pot decide vectorul extern al Moldovei.


Liderul Partidului Socialist, Igor Dodon declara luni la o conferinţă de presă, că partidul său va continua să susţină eforturilor unor comunităţi locale de a organiza referendumuri privind orientarea politicii externe a Republicii Moldova. După modelul celor organizate pe 2 februarie, în autonomia Găgăuză. şi aparent, fără componenta „separatistă”, legată de un posibil drept la autodeterminare. Întrebarea este însă câte comunităţi locale au realmente interesul şi mai ales posibilitatea organizatorică şi financiară de a face astfel de consultaţii locale ? Care altfel rămân numai subiecte „darnice” pentru dueluri politice şi propaganda electorală. Alla Ceapai relatează:


Socialiştii susţin că au înregistrat cereri privind organizarea unor referendumuri locale consultative privind aderarea la Uniunea Vamală la 6 consilii locale. Este vorba despre Chişinău, Bălţi, Râşcani, Ungheni, Orhei şi Basarabească.

Solicitaţi de Europa Liberă primarul de Basarabeasca, dar şi cel de Orhei au negat că asemenea cereri ar fi fost înregistrate. Edilul de Orhei, Vitalie Colun, se arată convins că chiar dacă va fi depusă, cererea nu va fi susţinută de majoritatea consilierilor locali:

„Nu cred că Consiliul orăşenesc va iniţia vreun referendum ce ţine de destabilizarea integrităţii statale s statului Republica Moldova.”

Iată ce spune şi primarul de Basarabeasca, comunistul Nicolae Nicolaev, care împreună cu majoritatea comunistă din consiliul orăşenesc au sprijinit duminica trecută referendumul din Găgăuzia organizând un miting cu alegătorii:

„Nu sunt împotriva organizării unui referendum. Însă trebuie să ţinem cont de aspectele legale. Găgăuzia este o autonomie teritorială, dar noi suntem centrul raional. Dacă şi s-ar decide organizarea referendumului probabil ar trebui să fie la nivel de raion şi nu oraş.”

La nivel de raion, în Basarabeasca, sunt puţine şanse să treacă o asemenea iniţiativă, ne-a spus vicepreşedintele consiliului raional Vasile Guzun, întrucât majoritatea mandatelor de consilieri locali aparține exponenţilor coaliţiei de guvernare care susţin parcursul pro-european.

Un alt primar comunist, cel din Bălţi Vasile Panciuc declarase încă săptămâna trecută că nu vor organiza un asemenea referendum, întrucât nu e treaba bălţenilor să decidă asupra vectorului extern al Republicii Moldova.

Consilierii locali din Ungheni şi din Râşcani, urmează să decidă prin vot soarta cererilor depuse de aleşii locali socialişti privind organizarea referendumurilor locale consultative. Preşedintele consiliului raional din Râşcani, Ion Parea, este convins că majoritatea consilierilor raionali nu vor susţine această iniţiativă. Iar Primarul de Ungheni Alexandru Ambros spune că chiar dacă iniţiativa va acumula suficiente voturi ea va fi declarată ilegală de către cancelaria de Stat:

„Indiferent de rezultatele care vor fi, că vor avea voturi suficiente sau nu, eu sper că nu vor acumula numărul necesar de voturi pentru că noi vom încerca să explicăm că este un proiect de decizie care are probleme cu baza legislativă existentă. Dacă totuşi va acumula un număr necesar de voturi noi vom ruga Cancelaria de Stat să se expună. Care va fi rezultatul, eu deja îl ştiu. Alt rezultat decât că decizia este ilegală nici nu poate fi.”

O solicitare privind organizarea unui referendum consultativ a fost depus şi la Consiliul Municipal Chişinău de către o consilieră socialistă. Potrivit serviciului de presă al primăriei cererea nu va fi inclusă pe ordinea de zi, întrucât nu are avizele comisiilor de specialitate, prin urmare nu întruneşte condiţiile necesare pentru a fi nici supusă votului.

Solicitat de Europa Liberă preşedintele CEC Iurie Ciocan a declarat că referendumurile locale, mai ales cele consultative, nu pot decide vectorul extern al Moldovei.
Previous Next

XS
SM
MD
LG