Linkuri accesibilitate

Ion Iovcev:„Au rămas foarte descurajați profesorii noștri pentru că nu s-a văzut soluționarea acestei probleme în dialogul Carpov-Ștanski”


Directorul Liceului Lucian Blaga de la Tiraspol a fost citat din nou la Procuratura din Tiraspol



Din noiembrie anul trecut, directorul liceului cu predare în limba română Lucian Blaga de la Tiraspol Ion Iovcev se luptă cu autorităţile transnistrene. Într-un nou interviu pentru Europa Liberă, Ion Iovcev a anunţat că marţi a primit din nou o citaţie la Procuratura din Tiraspol. Interviul a fost realitat de Valentina Ursu.

Ion Iovcev: „Profesorii și elevii, și părinții stăm pe poziție. Școala activează, slavă Domnului! Orarul a rămas același care a fost. E clar că asupra profesorilor cele întâmplate au influențat. Închipuiți-vă, au rămas fără salariu... Sunt și profesori pensionari, sunt și profesoare care au copii, le-au venit elevii, studenții în vacanță și au plecat de acasă fără bani, dar ei înțeleg situația… Noi continuăm lupta pentru apărarea acestei instituții. Prin apărarea instituției, apărăm limba, apărăm demnitatea noastră națională.”

Europa Liberă: Așa-zisele instanțe judiciare de acolo vă poartă pe drumuri?

Ion Iovcev:
„Da. Continuă să ne poarte pe drumuri, continuă să exercite presiuni mari asupra mea, asupra contabilului-șef al instituției. Tot ce suferim noi acum – nu dă Doamne – e posibil să se răsfrângă și asupra colegilor noștri din celelalte instituții de învățământ cu predare în limba română din zona transnistreană.”

Europa Liberă: Ați fost citat de așa-zisa „procuratură” de la Tiraspol?

Ion Iovcev:
„Da. Săptămâna trecută, pe data de 6 februarie, am fost citat la așa-numitul „comitet vamal”. Iar astăzi, fiind aici, în Chișinău, prin telefon, mi s-a transmis că am o citație la „procuratura” din orașul Tiraspol, semnată de așa-numita viceprocuror „rmn”. Citația e pentru data de 14 februarie, ora 9.30. La ora 9.00 este chemată doamna contabil-șef, după aceea – eu. Continuă epopeea începută încă la 5 noiembrie 2013, sunt peste trei luni. Citații de mai multe ori am primit. Acum sunt iarăși învinuit că, atunci când au venit de la așa-numita „inspecție fiscală” din Tiraspol, să îmi verifice documentația financiară, am refuzat să mă supun și acum și-au reînnoit acțiunile, sunt iar acuzat. Pe data de 14 februarie, cred că va fi hotărârea lor și voi fi tras la răspundere, deocamdată la răspundere administrativă. Cred că e vorba despre o amendă pe cazul acela, care se referea la refuzul administrației liceului în legătură cu controlul financiar din partea autorităților fiscale din zona transnistreană, precum și a așa-numitului Gosnadzor, un fel de inspecție a muncii, sub pretextul că se încalcă dreptul profesorilor.”

Europa Liberă: Acum ce faceți? Trebuie să achitați aceste penalități?

Ion Iovcev:
„Nu pot să vă spun dacă trebuie să achit ori nu. Dar problema e foarte serioasă. Și din toate părțile, și de la așa-numitul „comitet vamal”, și de la administrația locală, și de la stația epidemiologică, și de la agentul economic care trebuie să alimenteze copiii, din toate părțile sunt presiuni foarte mari. Acest lucru se face intenționat ca, până la urmă, să ajungi să nu știi cine ești și cum te cheamă, chiar așa vă spun…”

Europa Liberă: Dumneavoastră ați făcut și pronosticuri mai sumbre. Ați spus că, în câțiva ani, ar putea să nu mai activeze Liceul Lucian Blaga de la Tiraspol. Ce vă face să concluzionați aceasta?

Ion Iovcev:
„Sub presiunile care sunt și sub genocidul care are loc în regiunea transnistreană, peste cinci ani, vor dispărea, în genere, și școlile moldovenești în grafia chirilică. Are loc în zonă o rusificare masivă. Le încurcă aceste opt școli și, în primul rând, Liceul Lucian Blaga. Presiunile care se fac asupra liceului sunt foarte mari. E foarte greu de rezistat. Noi trebuie să fim susținuți mult mai masiv atât de către autoritățile centrale din Republica Moldova, de către președinte, de către guvern, precum și de societatea civilă...”

Europa Liberă: Domnule Iovcev, între timp, au fost majorate tarifele pentru închirierea spațiului unde activați?

Ion Iovcev:
„Da, întocmai. Și o fac în fiecare an, foarte iscusit.”

Europa Liberă: Acum ce sumă achitați pentru închirierea spațiului Liceului Lucian Blaga?

Ion Iovcev:
„Dacă era pe an 310 mii lei, acum cer 390 mii lei. Adică chiria s-a majorat cu 80 mii lei pentru aceeași clădire. Nu e vorba atât de majorare, cât de schimbarea contractului de chirie, să nu avem posibilitate să semnăm acest contrat nou. Fiindcă ștampila a fost luată de către dânșii și ne-au trimis acum trei exemplare să fie semnate de mine, știind că nu am cum și că ștampila nu e la mine. Au refuzat să hrănească copiii, cerând de la mine o scrisoare de garanție. Știu prea bine că ștampila e la dânșii. Vor să vadă dacă am a doua ștampilă. Iată, aceasta e toată „joaca”.”

Europa Liberă: Dar, în lipsa specimenelor, ce faceți?

Ion Iovcev:
„E foarte greu să fii director al unei instituții și să nu ai ștampilă. Practic este paralizată activitatea instituției în întregime. Nu poți să eliberezi un simplu certificat pentru un elev. Dar, din principiu, noi stăm pe poziția că trebuie să întoarcă ștampila, fiindcă a fost luată pe cale ilegală. Nici nu pot să vă spun, a fost un furt ziua în amiaza mare... De aceea, cerem și credem – conducerea de vârf a Republicii Moldova va face totul ca să ne fie întors tot ce ni s-a luat, cât mai urgent…”

Europa Liberă: În cadrul dialogului dintre domnul vicepremier Carpov și doamna Ștanski, această problemă poate fi soluționată, pentru ca în continuare să nu fie periclitată activitatea Liceului Lucian Blaga de la Tiraspol? Sau trebuie antrenați și actori internaționali?

Ion Iovcev:
„Ea trebuie să fie soluționată și noi cerem să fie soluționată, să lase odată în pace copiii, profesorii, să lase în pace odată administrația liceului. Trebuie rezolvată această problemă. Dar vineri a fost la noi în incinta liceului domnul Eugen Carpov și cu domnul Gheorghe Bălan de la Biroul de Reintegrare, au stat de vorbă cu profesorii, au văzut condițiile în care activăm. Această întâlnire a fost binevenită, fiindcă foarte rar la noi în liceu vin reprezentanți din partea dreaptă a Nistrului. Și s-a simțit o susținere cât de mică. Însă referitor la întrebarea dumneavoastră, au rămas foarte descurajați profesorii noștri, pentru că nu s-a văzut soluționarea acestei probleme în dialogul Carpov-Ștanski. Domnul Carpov e un diplomat de talie europeană și are o gândire europeană. Pe când, doamna Ștanski, nu înțeleg despre ce vorbește…”

Europa Liberă: În formatul „5+2” acest subiect ar trebui să fie unul prioritar pe agendă?

Ion Iovcev:
„Da, în formatul „5+2” trebuie să fie chiar pe locul întâi. Uitați-vă comunitatea internațională cum a reacționat la cazul acesta. Problema a fost discutată și în Parlamentul Europeană. Deci se încalcă flagrant drepturile omului și se continuă mai departe.”

Europa Liberă: Sunteți conștienți că nu trebuie să vă dedați provocărilor, indiferent de unde vin și când vin?

Ion Iovcev:
„Eu sunt foarte conștient că nu trebuie să mă dedau provocărilor. Și chiar când am vorbit la talk-show-ul „Fabrika” de la „Publika TV”, când mi s-a pus întrebarea în privința școlilor cu predare în limba rusă în partea dreaptă a Nistrului, aici, în Chișinău, am precizat că sunt categoric împotrivă să aibă probleme școlile cu predare în limba rusă. Reprezentantul fiecărei etnii are dreptul să studieze în limba pe care o dorește părintele sau în limba pe care a ales-o elevul. E altă problemă că fiecare cetățean al Republicii Moldova trebuie să cunoască limba oficială a statului… Totodată, mă adresez către școlile cu predare în limba rusă din Republica Moldova, din Chișinău, să ia atitudine față de ceea ce se întâmplă cu noi, elevii, profesorii din regiunea transnistreană. Trebuie să simțim solidaritate și din partea lor.”

Europa Liberă: Admiteți că vor mai fi provocări?

Ion Iovcev:
„Chiar această citație pe care am primit-o este o invitație la provocări. Mai departe vor continua provocările și nu știu cât de mult timp... Uitați-vă, din data de 5 noiembrie problemele continuă până acum, chiar în perioada Jocurilor Olimpice. În perioadele cele mai grele, și în antichitate, pe durata Jocurilor Olimpice, se termina orice război, ceartă, orice conflict. Eu socot că nici păgânii nu făceau lucrurile pe care le fac reprezentanții așa-numitei administrații de la Tiraspol, care se socot ortodocși, creștini.”
XS
SM
MD
LG