Fostul director al Întreprinderii de Stat Calea Ferată şi un fost şef de direcţie de la aceeaşi instituţie sunt acuzaţi de delapidare de fonduri în timp ce 10 firme şi alte cinci persoane sunt acuzate că au prejudiciat statul cu 12 milioane de lei, din 2010 până în 2013. Informaţiile au fost făcute publice de Procuratura generală, într-o conferinţă de presă. Mai multe de la Tamara Grejdeanu.
Ancheta a stabilit că agenţii economici, care au prejudiciat bugetul de stat cu peste 12 milioane de lei, au creat o schemă frauduloasă iar în tranzacţiile comerciale erau implicate peste 20 de firme fantomă. Învinuiţii găseau persoane din familii nevoiaşe, care în schimbul unei remunerări financiare acceptau cu uşurinţă să înregistreze pe numele lor întreprinderi. Procurorul Vitalie Busuioc spune că persoanele care au ocolit premeditat obligaţiile fiscale au livrat întreprinderii Calea Ferată mărfuri în valoare de peste 75 de milioane de lei:
„Este vorba de agenţi economici care au avut tranzacţii economice, livrări la Calea ferată din Moldova. Aceste tranzacţii economice au fost efectuate cu mărfuri, piese pentru trenuri sau pentru vagoane de trenuri, iar la rândul lor aceste mărfuri au fost achiziţionate, potrivit documentelor fiscale, de la întreprinderi fantome. Au avut tranzacţii economice care de fapt nu au constat în operaţiuni reale, ele au fost făcute doar fictiv.”
În timpul investigaţiilor, procurorii au descoperit că părtaş la infracţiune a fost şi un inspector din cadrul Inspectoratului Fiscal de Stat. Acesta este anchetat pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu iar cauza penală este cercetată de Procuratura Anticorupţie.
Deşi în judecată au ajuns 10 cauze penale, deocamdată cei care au orchestrat întreaga schemă de evaziune nu pot fi traşi la răspundere. Procurorul Roman Eremciuc zice că bănuiţii se află în afara hotarelor Republicii Moldova şi urmărirea penală continuă:
„Se înfăptuiesc acţiuni de urmărire penală şi măsuri speciale de investigaţie în scopul stabilirii a două persoane învinuite în comiterea evaziunii fiscale, deci persoanele care dirijau cu activitatea companiilor ce au comis evaziunea fiscală. Din informaţiile pe care le deţinem, persoanele date se eschivează de la organul de urmărire penală, aflându-se peste hotarele Republicii Moldova.”
Procurorii au anunţat azi că şi fostul director al Întreprinderii de Stat Calea Ferată, Vitalie Strună, şi un fost şef de direcţie sunt învinuiţi de însuşirea ilegală a unei sume de 400 de mii de euro din contul instituţiei. Roman Eremciuc spune că banii au fost trimişi prin intermediul unor instituţii bancare la o întreprindere din afara ţării iar ancheta urmează să stabilească cine stă în spatele ei:
„Aceştia sunt învinuiţi la moment de comiterea infracţiunii de delapidare în proporţii destul de mari. Sunt puşi sub învinuire, şi respectiv, în privinţa fostului director al întreprinderii Calea ferată din Moldova, dat fiind faptul că la moment se află peste hotarele Republicii Moldova , se întreprind acţiuni de urmărire penală în vederea identificării locului aflării acestuia.”
Procurorii mai zic că deocamdată nu a fost stabilită vreo legătură între aceste două dosare penale. Vitalie Strună, care riscă de la 8 până la 15 ani de închisoare, a fost numit director al întreprinderii Calea Ferată în noiembrie 2011 şi a fost demis în 2013, la solicitarea ministrului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Vasile Botnari. Procurorii au spus că desfăşoară investigaţii şi în cale cazuri de fraudare a bugetului Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova”
Tot marţi, Vasile Botnari, ministrul transporturilor a semnat un ordin de demitere a actualului director de la Calea Ferată, Andrei Damaşcan. Ministrul a spus că este îngrijorat de ritmul lent al reformei de la Calea Ferată iar Andrei Damaşcan se face responsabil pentru neexecutarea în termen a sarcinilor.