Linkuri accesibilitate

Moldovenii la un pas de a circula fără vize în statele Uniunii Europene


Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne din PE a aprobat astazi la Bruxelles raportul privind liberalizarea vizelor pentru R. Moldova cu 45 de voturi pentru, 2 impotrivă și o abținere.



Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne din Parlamentul European a aprobat astazi la Bruxelles raportul privind liberalizarea vizelor pentru Republica Moldova cu 45 de voturi pentru, 2 impotrivă și o abținere.

Votul în plenul Parlamentului European va avea loc pe 25 februarie, dar acel vot va fi pur formal, neînsoțit de discuții, iar cel mai tarziu la sfârșitul lunii mai, sau începutul lunii iunie moldovenii vor putea circula fără nicio restricție în Uniunea Europeană.

Deputații prezenți la vot au făcut două precizări foarte importante, și anume că ridicarea obligativității vizei nu aduce cu sine și dreptul la muncă în UE; și că prevederea nu se aplică decât posesorilor de pașapoarte biometrice. Cetățenii moldoveni posesori ai unor pașapoarte de tip vechi vor vi nevoiți să achiziționeze pașapoarte de tip biometric.

Raportorul Grupului PPE pentru dosarul liberalizării regimului vizelor, vicepreședintele Marian-Jean Marinescu, a declarat: „Lucrurile s-au mișcat repede și foarte bine. În noiembrie Comisia propunea ridicarea vizelor, iar în mai puțin de trei luni s-au făcut demersurile necesare și s-a votat raportul în comisia parlamentară. Plenul Parlamentului European va vota în sesiunea următoare, pe 25 februarie, și sunt absolut convins că rezultatul va fi pozitiv. Apropierea R. Moldova de Europa trebuie sprijinită și încurajată, iar eforturile guvernului de la Chișinău de realizare a unor reforme-cheie, în linie cu valorile UE, merită recompensate. Există un larg consens în Parlament în această privință. În maxim trei luni cetățenii moldoveni vor cirula liber în UE.” Eurodeputatul PDL a fost, anterior, raportor al Parlamentului European pentru propunerea de simplificare a procedurii de eliberare a vizelor pentru cetățenii moldoveni, adoptată anul trecut.

Potrivit europarlamentarei din România, Monica Macovei, într-o declarație făcută pentru Europa Liberă, suprimarea vizelor pentru moldoveni ar putea deja intra in vigoare in luna aprilie.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG