Linkuri accesibilitate

Natalia Gherman: moldovenii ar putea călători liber în Uniunea Europeană începînd din vară


O comisie din Parlamentul European a aprobat miercuri eliminarea vizelor pentru moldoveni.



Ministrul de externe Natalia Gherman a anticipat că după ce o comisie din Parlamentul European a aprobat miercuri eliminarea vizelor pentru moldoveni, aceștia vor putea călători liber în Europa la vară. Votul de astăzi din Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne a legislativului UE a fost salutat și de premierul Iurie Leancă. La o ședință de guvern el a spus că se apropie ziua când moldovenii vor putea vedea cu ochii lor ce bine se trăiește în Uniunea Europeană. Corespondenta Europei Libere la Chișinău a stat de vorbă despre acest subiect cu șefa diplomației moldovene.

Natalia Gherman: „Astăzi, în cadrul Comisiei Parlamentului European pentru libertățile civile, justiție și afaceri interne, a fost votată propunerea Comisiei Europene privind liberalizarea regimului de călătorie în spațiul Schengen pentru cetățenii moldoveni. Pe 25 februarie, această decizie va fi votată în plenul Parlamentului European, astfel încât partea decizională în ceea ce privește Parlamentul European va fi finalizată. După votarea în plenul Parlamentului European, miniștrii pentru Justiție și Afaceri Interne ale statelor membre ale Uniunii Europene vor trebui să confirme ridicarea regimului de vize pentru cetățenii moldoveni. Atât Consiliul statelor membre, cât și Parlamentul European, prin procedura de cod-decizie, vor dispune acest lucru care va intra în vigoare în douăzeci de zile după cod-decizia menționată.”

Europa Liberă: Deci moldoveanul se va bucura de acest regim fără de vize începând de când?

Natalia Gherman:
„Începând cu vara anului curent. Este greu de prognozat ziua exactă, dar deja se vede că, în primul semestru al anului curent, procesul decizional va fi finalizat. Condițiile sunt următoarele: în baza pașaportului biometric moldovenesc, fiecare cetățean are dreptul să se afle în spațiul Schengen nouăzeci de zile, pe parcursul unei perioade de șase luni.”

Europa Liberă: Pentru că a fost elaborată și această agendă post-Vilnius pentru Republica Moldova și Georgia, ce trebuie să facă Republica Moldova, după acest sprijin din partea Bruxelles-ului?

Natalia Gherman:
„Moldova, în primul rând, trebuie să continue procesul de reforme pro-europene, concentrându-se asupra domeniilor precum reforma sectorului de justiție, lupta cu corupția și asigurarea unei stabilități economice sustenabile. În ceea ce privește pregătirile pentru implementarea Acordului de Asociere și a Zonei de Liber Schimb, noi deja am inițiat un proces de coordonare instituțională, elaborăm așa-numita agendă de asociere care va fi o foaie de parcurs pentru implementarea acestor două acorduri, pentru perioada inițială de trei ani.”

Europa Liberă: Când partenerii europeni insistă pe ideea promovării reformelor și am înțeles că și dumneavoastră recent, la Bruxelles, ați vorbit despre mersul reformei în justiție, despre combaterea crimei organizate, ce ați mai anunțat colegilor de acolo?

Natalia Gherman:
„Am anunțat eforturile și pașii întreprinși de autoritățile Republicii Moldova, mai ales, pe domeniul reformării sectorului de justiție, tot ceea ce a fost apreciat de cetățenii Republicii Moldova în privința sancționării judecătorilor, magistraților corupți, lucrătorilor din serviciul public, care sunt acum acuzați de acte de corupție, eliberarea din serviciu a polițiștilor corupți. Toți acești pași au fost salutați de către miniștrii de Externe ai statelor membre ale Uniunii Europene care au participat la ultima reuniune a grupului pentru acțiunea europeană a Republicii Moldova, care a avut loc la Bruxelles, pe data de 10 februarie. S-a solicitat ca asemenea acțiuni să fie continuate. Toată susținerea și sprijinul partenerilor europeni a fost asigurat în reformarea tuturor sectoarelor, atât ale economiei naționale, cât și ale domeniilor sociale, în domeniul drepturilor omului, aici am avut ce spune și ce raporta. Și m-am bucurat foarte mult că și mai multă asistență financiară va fi asigurată…”

Europa Liberă: Deci Moldovei i se cere, dar Moldovei i și se oferă?

Natalia Gherman:
„Tot mai multe domenii de asistență au fost identificate pentru Republica Moldova. Și tot mai multe state membre ale Uniunii Europene și-au demonstrat disponibilitatea de a se angaja, inclusiv pe linia bilaterală cu Republica Moldova. Din domeniile principale, unde ne vom concentra în continuare, va fi sectorul de justiție, respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, dar și domenii sectoriale care ne vor pregăti pentru implementarea zonei de liber schimb, precum dezvoltarea sustenabilă a agriculturii, dezvoltarea regională și asigurarea climatului de afaceri prielnic pentru investiții în economia Republicii Moldova, crearea locurilor de muncă pentru cetățenii moldoveni și stabilitatea financiar-economică.”

Europa Liberă: Se vor oferi bani și pentru o mai bună informare a cetățenilor referitor la avantajele, beneficiile pe care le va avea Republica Moldova și cetățenii ei, de pe urma apropierii țării de UE. E dezinformare, e puțină informație? De ce s-a convenit și asupra acestui capitol?

Natalia Gherman:
„Acest domeniu este unul foarte important. Atât experții moldoveni, care au participat la negocierea Acordului de Asociere, a Zonei de Liber Schimb, cât și experții din statele membre ale Uniunii Europene, își vor uni eforturile pentru a aduce în atenția cetățenilor informația corectă despre avantajele procesului de integrare europeană. Am făcut un apel special, mai ales, colegilor din statele care recent au trecut prin procesul de aderare la Uniunea Europeană, care s-au dovedit a fi disponibile de a trimite experții din diferite domenii care ne vor vorbi despre avantajele pe care le-a adus procesul integrării europene țărilor respective. Doar prin aceste exemple, date și statistici concrete putem convinge cetățeanul că integrarea este cel mai bun model de modernizare și de dezvoltare în continuare a Republicii Moldova. Deoarece acest model s-a dovedit a fi cel mai eficient pentru toate statele Uniunii Europene, consider că nu trebuie să căutăm alte modele, trebuie să urmăm calea testată, calea cea mai eficientă pentru Republica Moldova.”

Europa Liberă: Doamnă ministru, dar se ia în calcul și riscul unei Moldove eurointegrate, din moment ce există scindarea teritoriului din stânga Nistrului? Acum au fost și aceste plebiscite în zona de sud a Moldovei unde s-a adus la judecata cetățeanului încotro să meargă Moldova, spre Est sau spre Vest.

Natalia Gherman:
„A fost analizată și situația cu inițierea referendumului în Găgăuzia. S-a constatat că această evoluție este una regretabilă, cu atât mai mult cu cât nu au fost explicate cetățenilor avantajele procesului de integrare europeană. Cu alte cuvinte, a fost un referendum care nu a fost bine pregătit.”

Europa Liberă: Bine pregătit de către cine?

Natalia Gherman:
„Nu a fost pregătit de nimeni, deoarece măcar că textul Acordului de Asociere și al Acordului de Liber Schimb a fost, între timp, tradus, publicat, nimeni nu a avut grijă să explice avantajele, dezavantajele unui sau altui model integraționist, ceea ce înseamnă că opinia publică a fost practic manipulată. Or, pentru autoritățile Republicii Moldova aceasta ar însemna că trebuie să intensificăm acum, mai mult ca niciodată, efortul de comunicare, să călătorim cât mai des în toate regiunile Republicii Moldova, cu date concrete, cu informații exacte și cu adevăruri care sunt reflectate în Acordul de Asociere și în Acordul de Liber Schimb. S-au mai făcut și studii de evaluare a impactului acestor prevederi pentru Republica Moldova care au fost foarte pozitive. Studiile au fost făcute atât de experții autohtoni, cât și de cei străini și foarte limpede au demonstrat că, în urma implementării Acordului de Asociere și a Zonei de Liber Schimb, potențialul de export al Republicii Moldova va crește până la cincisprezece la sută. Or, creșterea anuală economică poate să ajungă patru-cinci la sută. Aceste date sunt incontestabile. Pe lângă aceasta, economia Moldovei va cunoaște modernizarea și investițiile străine vor fi atrase pe bază permanentă, ceea ce va crea locuri de muncă și va aduce acea siguranță și predictibilitate dezvoltării economice a țării, de care avem nevoie.”

Europa Liberă: Dar faptul că autoritățile de la Tiraspol aruncă săgeți la adresa guvernării de la Chișinău și spun un „nu” categoric integrării europene se răsfrânge în vreun fel asupra acestui parcurs european?

Natalia Gherman:
„Beneficiile procesului de integrare europeană sunt deschise și disponibile pentru toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent unde locuiesc. Dacă să ne uităm la procesul de liberalizare a regimului de vize, noi considerăm că fiecare cetățean al țării, care deține pașaportul biometric moldovenesc, are dreptul să beneficieze de acest drept de a călători fără vize.”

Europa Liberă: Doamnă ministră, dar mesajele dumneavoastră nu ajung acolo, la urechea cetățeanului din stânga Nistrului sau greu pătrund.

Natalia Gherman:
„Aceste mesaje ajung la urechea cetățeanului Republicii Moldova care locuiește în stânga Nistrului, deoarece pașaportizarea populației din stânga Nistrului cu pașapoarte biometrice moldovenești este în deplină derulare. Și avem foarte mulți cetățeni care au aplicat pentru obținerea pașaportului biometric moldovenesc. Vestea bună despre beneficiile și avantajele procesului de integrare europeană întotdeauna va ajunge la destinație. Noi să avem grijă să dăm cât mai multe exemple și cât mai multe acțiuni foarte concrete care să fie relevante pentru fiecare cetățean și care vor fi asociate cu integrarea europeană a Republicii Moldova, ceea ce vom face.”

Europa Liberă: Pe acest parcurs european al Republicii Moldova, relația moldo-rusă va avea de suferit?

Natalia Gherman:
„Relația moldo-rusă va rămâne tot atât de pragmatică, cum a fost și anterior și contactele cu colegii din Federația Rusă se vor intensifica. În luna februarie, îl așteptăm în vizită pe viceministrul de Externe al Federației Ruse, domnul Grigori Karasin, cu care vom avea consultări la nivel de secretari de stat. Și, de fapt, aceste consultări vor servi drept elementul de pregătire pentru vizita în Republica Moldova a omologului meu, domnul Serghei Lavrov pe care îl aștept în vizită, în aprilie curent.”
XS
SM
MD
LG