Când, în februarie 2013, Klaus Johannis a anunţat că se înscrie în Partidul Naţional Liberal toată lumea a considerat că liberalii dădeau o puternică lovitură de imagine.
Evenimentul era cu atât mai spectaculos cu cât Johannis era numit instantaneu, în mod excepţional, prim-vicepreşedinte al partidului.
Iată că, după exact un an, numele lui Klaus Johannis revine din nou în atenţie, într-un context foarte asemănător.
Producându-se o remaniere guvernamentală, liberalii îl propun pe Johannis în funcţia de ministru de interne şi totodată de vicepremier.
În jurul lui Klaus Johannis s-a creat, de multă vreme, o întreagă mitologie.
Aflat din anul 2000 în fruntea primăriei Sibiului, şi-a câştigat o reputaţie de excelent gospodar, intrând în imaginarul colectiv drept prototipul neamţului onest, riguros, punctual şi eficient.
La mijloc este şi nostalgia faţă de comunitatea germană, care odinioară conferea o pecete inconfundabilă unor oraşe ca Sibiu, Braşov, Timişoara, Bistriţa.
Despre o posibilă soluţie miraculoasă Johannis la guvern s-a mai vorbit de altfel în 2008 şi 2009.
Atunci, după ce tatonările se încheiau fără rezultat, dl Johannis declara că renunţă la orice veleităţi de genul acesta şi că reîntoarce definitiv la primărie.
E greu de spus ce l-a determinat să intre anul trecut într-un partid şi mai ales să se implice acum în actul de guvernare.
Oricum, a păşit cu stângul în acest demers. A declarat în primă instanţă că nu renunţă la primărie, că se va autosuspenda şi că va aştepta un timp să vadă cum se desfăşoară lucrurile.
Procedură strict imposibilă, deoarece legea spune că, într-o astfel de situaţie, demisia din funcţia de primar este obligatorie.
Ceea ce, ulterior, Klaus Johannis a acceptat, hotărându-se să dea primăria de acasă pentru ministerul din Capitală.
De fapt, românii îl cunosc pe Johannis mai mult din auzite. A apărut foarte rar la televiziune, unde s-a remarcat prin discursul lui economicos, tărăgănat, cu pauze lungi între fraze.
Nu s-a pronunţat în fond în niciuna din problemele care au frământat şi au divizat România în ultimii ani.
Nu ştim nici măcar în ce măsură dl Johannis este ataşat doctrinei liberale şi care ar fi opţiunile sale în postura de vicepremier răspunzător de chestiunile economice.
Din păcate, există multe semne care indică faptul că Johannis este folosit ca un pion în reconsiderarea raportului de forţe în cadrul Uniunii Social-Liberale între, pe de o parte, partidul lui Crin Antonescu şi, pe de alta, partidul lui Victor Ponta. Johannis părăseşte primăria Sibiului şi se lasă antrenat într-un joc obscur, a cărui miză – deocamdată – îl depăşeşte, un joc în care ar putea fi, în final, marele perdant.