Linkuri accesibilitate

Învălmășala societății și ecouri la anunțata tentativă de mituire a unor deputați


Un interviu cu ziaristul și analistul Nicolae Negru.



Cel puţin doi deputaţi ai coaliţiei pro-europene de la guvernare s-au declarat ispitiţi de persoane sau forţe obscure să-şi părăsească fracţiunile. Lucrurile sunt prezentate solidar de liderii coaliţiei drept o tentativă de cumpărare a deputaţilor pentru a schimba raportul de forţe în Parlament, astfel încât R. Moldova să poată fi întoarsă din drumul ei european cu o altă majoritate. Analistul
politic Nicolae Negru, editorialist la „Ziarul Naţional”, împărtășește punctul său de vedere cu privire la ultimele evoluţii legate de presupusa licitare a mandatelor de deputat.

Europa Liberă: Aşadar, dle Negru, „deputaţi la tarabă”, „licitaţie de parlamentari” sau, cum spuneaţi chiar Dvs. într-un editorial, „târcoale date „coteţului” parlamentar”… Cu alte cuvinte, doi deputaţi cel puţin au susţinut că au rezistat propunerii din partea unor persoane/forţe obscure de a-şi abandona partidele şi de a face parte dintr-o altă majoritate care să înlocuiască pe cea proeuropeană. Liderii partidelor coaliţiei au reacţionat, solidar, deloc mioritic la această situaţie. Din punctul Dvs. de vedere, este într-adevăr o situaţie care trebuie să îngrijoreze şi de ce?

Nicolae Negru:
„Este un context, să spunem aşa, „favorabil”. E vorba de aşteptarea pe care o avem cu toţii faţă de semnarea Acordului de Asociere cu UE şi e vorba despre acţiunile pe care le aşteptăm cu toţii din partea Rusiei, după încheierea Jocurilor Olimpice. Şi iată că în această atmosferă puţin nervoasă apare această ştire despre propunerile la care te-ai referit şi desigur că lumea s-a alarmat. Fiindcă probabil nu are prea mare încredere în virtuţile, în moralitatea deputaţilor.”

Europa Liberă: Dar în general este greu de crezut că vreun deputat, acum în văzul lumii, s-ar lăsa „cumpărat” şi ar deveni din euro-promotor euro-ostil. Au fost în trecut situaţii când şi un deputat achiziţionat ar fi fost de ajuns pentru decizii cruciale şi nu s-a întâmplat. Acum ar trebui acoperiţi cu bani patru deputaţi pentru a se putea întoarce toate cu susul în jos. De ce ar merge acum?

Nicolae Negru:
„Am scris şi eu că e nevoie de patru persoane, ca să fie 50, deci mai puţin de minimul necesar pentru a ratifica Acordul de Asociere. Mai punem aici la socoteală faptul că în ultima vreme s-au activizat, au apărut pe scena noastră politică, nişte oameni de afaceri din Rusia, dar originari din Republica Moldova care, trebuie să spunem, nu au o reputaţie foarte bine şi, probabil, aceasta ar trebui să sumăm la ceea ce spuneam mai înainte.

Într-adevăr e greu de crezut că acum, când opinia publică şi-a îndreptat privirea spre aceste persoane, mă refer şi la oamenii de afaceri, dar şi spre deputaţi, sigur că e greu de crezut că unii deputaţi vor îndrăzni să facă acest lucru. Dar pe de altă parte există şi o zicere: depinde ce sumă li se va propune. Dacă domnul Putin a reuşit cu 15 miliarde de dolari să stopeze cursul european al Ucrainei, crede că 15 milioane ar fi o sumă destul de tentantă pentru unui deputaţi de la noi ca să treacă dintr-o tabără în alta. Totul e relativ – asta vroiam să săpun de fapt.”

Europa Liberă: S-au cântat deja opinii că ar putea fi mai degrabă o înscenare pentru o mai aprigo vigilenţă şi mobilizare a coaliţiei?

Nicolae Negru:
„Putem să ne imaginăm şi aşa ceva, dar nu ştiu. Aceşti deputaţi care au făcut declaraţiile îşi asumă atunci o anumită responsabilitate morală, pentru că până la urmă lucrurile ies la iveală. Dar eu zic că totul se potriveşte acum: într-adevăr există această încordare, această aşteptare neplăcută, pentru că parcă nu ne vine nimănui a crede că Rusia ne va lăsa aşa, pur şi simplu, din braţele ei, deoarece vedem cum a acţionat în Ucraina. E justificată într-un fel alarma care s-a dat în societate.”

Europa Liberă: Mai mulţi analişti au găsit, ca şi dumneavoastră, că se potrivesc parcă lucrurile. O colegă jurnalistă se întreba însă de ce aceşti deputaţi nu au apelat imediat la instituţiile care ar trebui să demonteze astfel de scenarii?

Nicolae Negru:
„Nu sunt avocatul acestor deputaţi, dar cum se face azi politică, şi nu doar în Republica Moldova? Prin Twitter, prin Facebook. Aşa au procedat şi deputaţii respectivi. Pe urmă am putea presupune că aceste propuneri au fost făcute de profesionişti într-o formă în care e greu să le expui. E greu să te adresezi organelor de drept, e greu să prezinţi ceva dovezi. Asta e probabil la mijloc. Cred că cei care au făcut aceste propuneri nu sunt nişte naivi şi îşi dau seama că e vorba despre corupţie, e vorba poate despre şantaj, presiuni. Lucru care nu este lăudat, dar poate fi pedepsit de Codul penal.”

Europa Liberă: „E o diversiune antistatală, de fapt, cu elemente de corupţie, şantaj, ameninţări etc.” – este aprecierea Dvs. formulată în articolul publicat ieri. Cel arătat cu degetul, controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, a negat categoric implicarea sa. Cine de fapt ar trebui să constate dacă într-adevăr e o tentativă de corupere cu obiective antistatale şi ce ar putea face?

Nicolae Negru:
„Avem Serviciul de Informaţii şi Securitate, care este obligat prin lege, prin Constituţie să apere securitatea statutului. În cazul de faţă e vorba de securitatea şi independenţa statului, e vorba de încercări, ipotetice desigur, de a influenţa cursul politicii externe a Republicii Moldova. Oricine este în drept să influenţeze acest curs, dar prin metode legale. În cazul de faţă e vorba de metode ilegale însă. Pe urmă, e vorba desigur şi de Procuratura Generală.

Din câte ştim, ambele instituţii s-au autosesizat, au făcut declaraţii că încep să cerceteze, încep să ancheteze. Ele dispun de mijloace specifice, mă refer la SIS. Dacă nu au această posibilitate, dacă nu au aceste mijloace, se pot adresa UE şi SUA, fiindcă situaţia într-adevăr e serioasă.”

Europa Liberă: În general, cum spuneaţi şi Dvs. democraţia pe Bâc pare extrem de vulnerabilă, pornind şi de la acest caz iată, dacă teoretic „o vulpe şireată”, dacă e să vă citez, poate uşor intra în „coteţ” şi învălmăşi totul. Ce mecanisme ar trebui să existe, până la aceste instituţii - SIS, PG - ca asemenea situaţii să fie excluse?

Nicolae Negru:
„Mecanismul care funcţionează în alte state, în majoritatea cazurilor, este moralitatea, este deontologia. Asta e problema că la noi, din păcate (aşa scrie presa şi ni s-a creat nouă tuturor impresia - de aici şi această învălmăşeală a societăţii) este această impresia că deputaţii noştri se vând, că pot fi cumpăraţi. Unii zic că cu 200-300 de mii, alţii zic că cu 30-40 de mii.

Dacă societatea ar avea mai mare încredere în moralitatea deputaţilor, desigur că această frământare, acest ecou nu ar fi existat în cazul de faţă.”

Europa Liberă: Procuratura şi SIS au intervenit, au făcut declaraţii sau comunicate în legătură cu faptul că se implică în aceste cazuri. Am văzut deja discuţii în mediul jurnalistic despre modul cum s-au autosesizat, sau au fost solicitate să se „autosesizeze”. Ce s-a întâmplat de fapt, aceste instituţii au reacţionat la cererile politicienilor, destul de rapid însă în comparaţie cu alte cazuri, sau totuşi au reacţionat în mod firesc la o situaţie care prezintă probabil şi pericol pentru securitatea statului, şi in fracţiunea de încercare de corupere a unor oficiali?

Nicolae Negru:
„Din păcate nu s-a reacţionat în mod firesc. În mod firesc aceste instituţii trebuiau să preîntâmpine asemenea cazuri, dacă ele există. În mod firesc, aceste instituţii trebuiau chiar ele să elaboreze o ipoteză, sau să aibă în planul or de lucru o asemenea posibilitate. Dar probabil nu au avut aceste instituţii aşa ceva şi atunci desigur că poate să apară această impresia că li s-a cerut şi au reacţionat. Deşi nu numai politicienii au cerut, au scris şi jurnaliştii, am scris şi eu, ca să nu fiu chiar modest, dar desigur e o problemă cu aceste instituţii.”

Europa Liberă: Până la urmă, dle Negru, coaliţia pro-europeană ce are de câştigat sau de pierdut în asemenea împrejurări?

Nicolae Negru:
„Nu are de câştigat nimic. Poate cineva, dacă există un asemenea scenariu, ar crede că are de câştigat. Dar, dimpotrivă, el expune anumite vulnerabilităţi. Expune situaţia precară, foarte fragilă a democraţiei noastre, şi în general a statului care se numeşte Republica Moldova. Şi expune într-o lumină nu tocmai favorabilă întreaga clasă politică a Republicii Moldova. Şi chiar dacă cineva s-a gândit, pentru că nu putem exclude absolut nimic, la un asemenea scenariu, eu cred că nu a fost suficient de inspirat.”


Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:05 0:00
Link direct
XS
SM
MD
LG