Moldova trăiește din nou cu emoție și îngrijorare evenimentele de la Kiev, unde în cursul nopții poliția a desfășurat o amplă operațiune de „curățare” a Maidanului protestatar. Dimineața aducea un bilanț sinistru: 25 de morți și sute de răniți. Liderii lumii occidentale au depus eforturi intense pentru a-l determina pe Ianukovici să pună capăt violențelor și doar Vladimir Putin a păstrat o tăcere semnificativă.
Toată lumea înțelege că de felul cum se va rezolva criza din Ucraina vor depinde în mare măsură și evoluțiile din Republica Moldova. Chișinăul are o agendă foarte clară: păstrarea stabilității politice și continuarea reformelor, pentru a obține eliminarea vizelor și semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, în condițiile în care Occidentul ne arată o mare deschidere și dorință de a ne ajuta să trecem „hopul” istoriei noastre post-sovietice.
Moscova dispune de pârghii puternice împotriva Republicii Moldova: regimul transnistrean, separatismul găgăuzilor, embargourile comerciale, expulzarea muncitorilor moldoveni din Rusia… Au apărut și niște oameni de afaceri de orientare pro-rusă, originari din Moldova, niște „gastarbeiteri de lux” care creează partide, împart cadouri pensionarilor, fac acte de donație unor secții de poliție, fără ca Ministerul de Interne să reacționeze.
Însă vestea de-acum câteva zile a produs un adevărat cutremur mediatic: doi deputați din Parlamentul de la Chișinău, din PLDM și, respectiv, PD, au declarat că cineva încearcă să-i racoleze într-o nouă fracțiune parlamentară, pentru a lipsi actuala putere de majoritatea necesară ratificării Acordului de Asociere a Moldovei la Uniunea Europeană. Oferte similare au primit, se pare, și alți deputați. Presa a vehiculat între timp și oferta financiară: 450 de mii de euro pe „cap” de deputat – o sumă astronomică dacă ne gândim la sărăcia din Moldova. Autorul tentativei de corupere este cunoscut: parlamentarii vizați, dar și liderii de fracțiuni, au rostit numele ex-deputatului Veaceslav Platon, fostul finanțator al Alianței Moldova Noastră, însă acesta neagă acuzațiile. La rândul său, Serafim Urechean, liderul defunctei AMN, cunoscutul „gospodar al Chișinăului” de altă dată, tot el și „luptătorul anticomunist” din perioada guvernării Voronin, nu crede că Platon ar fi capabil de o asemenea infamie.
Fenomenul „cumpărării” deputaților, al trecerii lor – contra cost! – dintr-o tabără în alta nu e deloc nou în Moldova. De data aceasta lucrurile sunt infinit mai grave: o eventuală defectare a 4-5 deputați ai Coaliției ar însemna blocarea integrării europene, ar echivala cu o trădare de stat. Întrucât o asemenea schimbare de optică asupra politicii externe nu s-ar produce prin alegeri, ci ca urmare a unor manevre de culise ilegale, pe care Procuratura și SIS-ul s-au angajat să le investigheze.
Să recunoaștem: toate aceste practici de cumpărare și vânzare de voturi în Parlament nu ar exista dacă nu s-ar cunoaște scandaloasele „disponibilități” ale unor aleși ai poporului, ajunși pe listele de partid de regulă după criterii de obediență față de șefii politici și nu datorită integrității și valorii lor personale.
Și atunci, de ce să nu trădezi dacă ți se oferă un preț bun?...
Acum aproape cinci ani, represiunea ordonată de Voronin împotriva tinerilor protestatari din 7 aprilie a creat o teribilă presiune morală asupra fostelor partide de opoziție care au refuzat să livreze faimosul „vot de aur” comuniștilor. Azi, la Kiev, se varsă sânge pentru aceleași valori: democrație și europenitate. Deputații din Parlamentul Moldovei, partidele de la putere nu pot uita nicio clipă că în toamna acestui an devotamentul lor față de țară va primi inevitabilul verdict al urnelor. Manevrele dubioase, ispita trădării vor fi dur sancționate.
Și mai este și judecata istoriei care nu iartă.