Linkuri accesibilitate

Anatol Arapu: „Devalorizarea valutei duce întotdeauna la sporirea competitivității mărfurilor din țara în care se devalorizează valuta”


Valentina Ursu în dialog cu ministrul finanțelor de la Chișinău.
Ministrul finantelor Antol Arapu explică ce se întâmplă atunci când leul moldovenesc se depreciază, care sunt evoluţiile pe fondul cărora moneda europeană şi dolarul au crescut şi continuă să crească, dar şi despre efectele deprecierii leului asupra economiei ţării.

Europa Liberă: Ce păreri aveți despre fluctuația leu-dolar, leu-euro?

Anatol Arapu:
„În primul rând, fluctuația care are loc la noi e firească, nu suntem singura țară. La începutul anului curent, au avut loc fluctuații majore în toate economiile emergente, în toată Europa de Est, inclusiv la noi. Aceasta este piața. Piața reacționează la diferite mișcări ale investitorilor financiari, nu numai în Moldova, în toate țările vecine. Și aceasta se întâmplă și la noi, consecința mișcărilor unor elemente la nivel global. Acestea sunt niște fluctuații temporare, care, în funcție de situația macroeconomică în fiecare țară separat, situația se va stabiliza. Deoarece în țările în care sunt probleme macroeconomice majore, nu aș dori să le numesc acum, dar există așa țări și țări vecine ale noastre, aceste fluctuații pot fi necontrolabile sau necesita eforturi mari ale autorităților pentru a controla rata de schimb, într-o măsură oarecare. În țările în care nu există aceste probleme evidente macroeconomice, sigur că, situația se va stabiliza, inclusiv la noi.”

Europa Liberă: Se vorbește despre o majorare în lanț a prețurilor, pornind de la carburanți.

Anatol Arapu: „Deocamdată se vorbește. În primul rând, tot nu are loc peste noapte, și ajustarea cursului. Există fluctuații sezoniere și la noi în țară. Ele sunt vizibile, se repetă de mulți ani. Și eu sper că situația se va stabiliza.”

Europa Liberă: În cazul acesta, statul va cere majorări de accize de la petroliști?

Anatol Arapu:
„Petroliștii majorează prețurile. Și, în unele cazuri, majorările lor sunt argumentate, reieșind și din mișcările, fluctuațiile cursului, dar, în unele cazuri, nu sunt argumentate pentru că, atunci când fluctuațiile la prețul de import a produselor nu sunt reflectate în preț, înseamnă că avem o problemă. Prețurile la produsele importate sunt cotate zilnic. Iar la noi în Moldova prețurile se schimbă foarte rar pentru cumpărătorul final, înseamnă că avem o problemă.”

Europa Liberă: Se zvonește că prețul pentru mia de metri cubi de gaze naturale ar putea să fie majorat, aceasta ar cere Moldovagaz.

Anatol Arapu:
„Eu aceasta nu pot să vă spun. Nu particip la negocieri.”

Europa Liberă: Ceea ce se întâmplă în Ucraina se va răsfrânge asupra relației cu Moldova? Mă refer la situația financiară. Am văzut că hrivna acolo se devalorizează, importuri multe se fac din Ucraina în Moldova.

Anatol Arapu:
„Sigur, poate fi un impact nemijlocit asupra fluxului de mărfuri între Ucraina și Republica Moldova. Deoarece devalorizarea valutei duce tot timpul la sporirea competitivității mărfurilor din țara în care se devalorizează valuta. Dar acesta nu e un fenomen temporar numai. Pentru că, la moment, este bine, îți e mai convenabil să exporți această producție, dar, când faci importurile și achizițiile de materie primă și începi ciclul productiv, a doua oară, cu valuta devalorizată deja ai mari probleme. Așa că da, noi putem să avem un impact temporar din partea exportatorilor produselor din Ucraina către Republica Moldova, dar acesta va fi un impact temporar. ”

Europa Liberă: Ați reușit să creați un mediu favorabil pentru investitori?

Anatol Arapu:
„Investitorii trebuie să spună dacă noi am reușit sau nu să le creăm mediu favorabil.”

Europa Liberă: Ei se plângeau că nu e un mediu prietenos de afaceri.

Anatol Arapu:
„În orice caz, dialogul pe care l-am avut, pe parcursul adoptării politicii bugetar-fiscale, pe parcursul a patru luni, toate asociațiile de business, prezente în Moldova, multe din doleanțele lor au fost votate în Parlament. Astăzi se aplică. Astăzi, la guvern, noi am votat trei regulamente de implementare a unor articole votate în decembrie care facilitează, după părerea noastră, activitatea business-ului. Aceasta e și deductibilitatea cheltuielilor la hrană, la transport, pentru studii, pentru perfecționarea profesională a muncitorilor și lucrătorilor din sectorul privat.”

Europa Liberă: Și această plafonare ce înseamnă?

Anatol Arapu:
„Aceasta, de fapt, înseamnă că, până acum, de exemplu, cheltuielile în domeniul…”

Europa Liberă: Eu știu că Draexlmaier a avut pretențiile cele mai mari și intrase în conflict cu Fiscul.

Anatol Arapu:
„Noi am rezolvat această problemă, încă la votarea legii, am permis o anumită sumă de bani să fie cheltuiți pentru hrană și pentru transportul zilnic. Transportul zilnic – 25 de lei și hrana zilnică – 35 de lei, fără TVA pentru fiecare muncitor.”

Europa Liberă: Aceasta nu se impozita, înțeleg.

Anatol Arapu:
„Aceasta nu se va impozita, aceasta va fi o cheltuială deductibilă pentru întreprindere. Aceasta este deja una din facilitățile acordate business-ului, inclusiv cheltuielile de pregătire a cadrelor și pentru perfecționarea profesională a muncitorilor de la întreprinderi.”

Europa Liberă: Ați rezolvat problemele cu administrația publică locală, cu plafonarea taxelor locale?

Anatol Arapu:
„Este un grup de lucru în Parlament care pregătește acum un set de amendamente.”

Europa Liberă: A fost verdictul Curții Constituționale referitor la plafonarea taxei locale. Ce întreprindeți?

Anatol Arapu: „
Deja plafonarea a fost scoasă, prin decizia Curții. Grupul de lucru, care a fost organizat în Parlament, cu participarea Ministerului Finanțelor, Ministerului Economiei, deputaților, organizațiilor, autorităților publice locale a venit cu un șir de propuneri care se discută acuma în Parlament, cât și la nivel de ministere, vor fi înaintate la guvern, dacă vor găsi susținerea guvernului, corespunzător, se vor duce în Parlament pentru adoptare.”

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis
Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG