Linkuri accesibilitate

Un acord de compromis între președinție și opoziție a fost semnat la Kiev


Forțele de poliție se retrag de pe pozițiile deținute în jurul Parlamentului
Forțele de poliție se retrag de pe pozițiile deținute în jurul Parlamentului

Acordul prevede revenirea la Constituţia din 2004, organizarea de alegeri prezidenţiale anticipate pînă în decembrie 2014 și formarea unui guvern interimar de largă coaliție.



În Ucraina, preşedintele Victor Ianukovici şi liderii opoziţiei au semnat un acord prin care să pună capăt confruntărilor violente din ultimele zile, soldate cu zeci de morţi şi sute de răniţi.

Acordul prevede revenirea la Constituţia din 2004 si organizarea de alegeri prezidenţiale anticipate, nu mai târziu de decembrie, anul acesta. Mediată de miniştrii de externe din Polonia si Germania, înţelegerea include şi un guvern interimar de largă coaliţie, care ar urma să fie format în următoarele două săptămâni.

Unul din liderii opoziţiei, fostul boxer Vitali Kliciko scria puţin înainte, în blogul care îl ţine pentru cotidianul german Bild (cu cea mai mare circulaţie în Europa), că liderii opoziţiei politice vor semna acordul cu preşedintele, dar că asta nu înseamnă că protestatarii vor putea fi convinşi să plece de pe Maidan. Mai ales după ultimele zile de ciocniri violente, soldate cu zeci de morţi, majoritatea de partea manifestanţilor, relatează mediile ucrainene şi cele occidentale. De marţi, când la Kiev, forţele de securitatea dar şi protestatarii au început să folosească arme de foc, cu muniţie reală, de război; pe lângă zecile de morţi, se vorbeşte despre sute de răniţi, unii în stare gravă.

De ce este oferta preşedintele Ianukovici, acceptată de opoziţie, revenirea la Constituţia din 2004 atât de importantă? Este vorba de Constituţia în baza căreia a fost ales Ianukovici în 2010, dar care a fost schimbată, numai câteva luni mai târziu. Constituţia din 2004 limita foarte mult prerogativele preşedintelui, care nu avea prerogativa de a numi decât doi miniştrii, pe cel de externe si pe cel al apărării. Restul erau aleşi de Parlament.

Andrew Wilson, de la Consiliul European pentru Relaţii Externe, explică faptul că numai prin revenirea la vechea Constituţie - este opinia opoziţiei - poate fi distrus sistemul de alianţe locale şi regionale pe care preşedintele l-a „ţesut” în anii după schimbarea Constituţiei.

Cât priveşte crearea unui guvern interimar de coaliţie, este evident că numai prin cooptarea opoziţiei la conducere, există o şansă de a convinge protestatarii că lucrurile se vor schimba, în câteva săptămâni sau luni, în tot cazul până la alegerile anticipate.

O problemă mult mai mare o reprezintă rolul pe care-l va juca în viitorul apropiat preşedintele Ianukovici. După confruntările sângeroase din ultimele zile, preşedintele este nu numai discreditat, dar şi foarte slăbit. Multă lume crede că Ianukovici nu mai controlează nici guvernul, nici forţele de securitate. Aşa că singura soluţie realistă, declară analistul Andrew Wilson, Europei Libere, este ca preşedintele şi persoanele din guvern asociate cu victimele din ultimele zile, să se retragă în linia a doua.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG