Linkuri accesibilitate

Vlad FIlat: „R. Moldova este o țară europeană care trebuie să se miște înainte repede pentru ca să ofere cetățeanului său instituții funcționale și bunăstare”


Valentina Ursu în dialog cu președintele Partidului Liberal-Democrat din Moldova.



„Coalitia de guvernare a convenit să lanseze o campanie de informare comună cu privire la integrarea europeană, pentru ca să stopăm minciuna şi manipularea din partea PCRM şi a acoliţilor săi. Cetăţenii trebuie să obţină informaţie veridică despre procesul de apropiere cu UE”- declaratia a facut-o liderul PLDM, Vlad Filat in interviul acordat Europei libere, interviu realizat de Valentina Ursu.

Europa Liberă: Dumneavoastră, cei care ați constituit coaliția de guvernare pro-europeană, încercați să duceți mesajul către simplul cetățean și le vorbiți despre avantajele de pe urma apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Pe de altă parte, totuși sunt voci care spun că nu ar trebui să se vorbească despre ireversibilitatea acestui parcurs european, din moment ce opoziția insistă pe apropierea de o altă Uniune, Uniunea Vamală, iar pe de altă parte, societatea rămâne divizată între cei care îmbrățișează opțiunea pro-estică și cei care îmbrățișează opțiunea pro-vestică.

Vlad Filat:
„Acest proces este unul firesc și categoric este unul ireversibil. Nu din cauza că cei care se află la guvernare promovează acest parcurs european și nu din cauza că opoziția comunistă și acoliții ei luptă împotriva acestui parcurs. Republica Moldova este o țară europeană, cu cetățeni europeni, care trebuie să se miște înainte repede pentru ca să ofere cetățeanului său instituții funcționale și bunăstare. Eu nu vreau să comentez foarte mult acțiunile opoziției. Dânșii vor să obțină un scop electoral. Doar că, dacă este să fim obiectivi, pe parcursul timpului, dânșii au fost foarte speculativi, patru ani de zile, vorbind despre faptul că trebuie să mergem în Uniunea Rusia-Belarus, după care că procesul de integrare europeană este unul ireversibil și vital pentru țară, după care iarăși au revenit asupra Uniunii Vamale. Toate aceste acțiuni și tot acest comportament demonstrează abordarea speculativă, urmărind scop electoral. Fiindcă aceeași comuniști, în comunicarea pe care o au cu reprezentanții europeni, le transmit un mesaj, din ce în ce mai insistent: că noi, dacă venim la guvernare, vom continua parcursul european. Ei le spun adevărul pentru că ei nu vor avea cum să se opună unui proces firesc. Și, mai mult ca atât, voinței cetățeanului. Ceea ce se întâmplă în Ucraina este o dramă a poporului ucrainean, dar este o tragedie a întregii civilizații umane, fiindcă, atunci când mor oameni, când sunt împușcați în plină stradă, demonstrează foarte clar această situație dramatică din Ucraina că nu poți merge împotriva proceselor firești, nu poți merge împotriva propriilor cetățeni și nu poți să minți, până la nesfârșit, oamenii.”

Europa Liberă: Evoluțiile din Ucraina ar putea să se răsfrângă asupra parcursului european al Republicii Moldova?

Vlad Filat:
„Sigur, influențează situația din Republica Moldova. Ucraina nu este doar o țară vecină, este o țară de care ne leagă foarte multe lucruri, începând de la economie, relații interumane și, desigur, un parcurs comun de integrare europeană. Dar aceasta nu înseamnă că evoluția din țara vecină poate să stopeze parcursul nostru european sau să aplice o amprentă prea puternică în evoluțiile interne. Dar, să revenim la această informare, noi avem și această datorie, să explicăm oamenilor ceea ce am realizat, până în prezent, și de ceea ce beneficiază cetățenii Republicii Moldova anume din acest proces de integrare europeană.”

Europa Liberă: Când merg în teritoriu, cetățenii spun că vin anumiți exponenți ai diferitelor partide politice care le spun că, dacă Moldova se apropie de Uniunea Europeană, s-ar putea, la înmormântare, să fie duși cu crucea catolicilor, sunt fel de fel de speculații care prind totuși în rândul populației.

Vlad Filat:
„Trebuie să recunoaștem că manipularea prin minciună are loc. Cei care se numesc politicieni, de fapt, sunt niște șarlatani. Fiindcă politician înseamnă, în primul rând, un om responsabil. În acest sens este evident că trebuie să intensificăm noi comunicarea cu oamenii. Și vom merge, în localitățile din Republica Moldova, și nu în baza minciunii, a speculațiilor, dar cu probe foarte concludente, vom demonstra pentru fiecare cetățean anume care sunt avantajele pentru ei, dar și pentru țară în întregime a acestui proces de integrare europeană.”

Europa Liberă: Deși biserica e despărțită de stat, fețele bisericești încearcă și ele să se implice, încetinind sau punând piedici procesului de apropiere a Republicii Moldova de UE.

Vlad Filat:
„Nu aș vrea să generalizez. Rămâne pe conștiința acestor fețe bisericești. Cel mai mult ce îmi doresc eu este ca, în cadrul alegerilor parlamentare din această toamnă, oamenii să acorde un vot conștient. În această toamnă, nu vor fi alegeri doar între partide politice, oamenii nu vor alege doar un partid sau altul politic, vor alege modelul de dezvoltare a țării. Or, votând pentru partidele pro-europene, vor alege modernizarea, vor alege o viață mai bună pentru fiecare dintre noi, cetățenii Republicii Moldova. Votând pentru cei care optează pentru Uniunea Euroasiatică, în general, cu această componentă de Uniune Vamală, de fapt, optează pentru trecut. Or, nu poți să mergi înainte, gândindu-te tot timpul și uitându-te spre trecut. Deci Moldova are nevoie de dezvoltare, nu are nevoie de stagnare, și oamenii trebuie să fie ajutați să înțeleagă acest lucru.”

Europa Liberă: Credeți că guvernării i-ar fi frică să convoace un referendum la care lumea ar fi întrebată încotro Moldova, spre o uniune sau spre alta?

Vlad Filat:
„Nu este vorba de frică aici, este vorba de raționament. Pentru că, dacă te conduci de toate solicitările pe care le au niște începători din politica Republicii Moldova, ar trebui să stai, în fiecare zi, să faci referendumuri. Până nu demult, se zbenguiau prin Găgăuzia, sprijinind un referendum ilegal, după care prin localitățile din Republica Moldova, acum în Republica Moldova. Sarcina guvernării este să guverneze țara, să rezolve problemele oamenilor, nu de dimineață până seara să piară timpul în polemici, în polemici cu cei care se agață de putere, se agață de oricine, doar ca să iasă în evidență și să obțină cunoaștere, în primul rând, și după care vot din partea cetățenilor. Însă mai important decât această apreciere a acțiunilor dânșilor, este faptul că noi vom avea alegeri, în acest an, iar în cadrul alegerilor, va fi și alegerea între modul de dezvoltare a Republicii Moldova. Răspunzând la această întrebare, Moldova încotro, spre Uniunea Europeană, ori în neunde?.. Trebuie să fim calmi și să continuăm să guvernăm. Sper, spre sfârșitul lunii mai, începutul lunii iunie, vom avea finalizată o etapă importantă în acest proces de apropiere de Uniunea Europeană: obținerea pentru cetățenii Republicii Moldova a regimului liberalizat de vize. Puțini oameni înțeleg câtă muncă a fost depusă și ce mare este această realizare pentru noi, ca și țară, în mod particular, pentru fiecare cetățean. Trebuie să continuăm să implementăm reforme, în așa fel, încât până la sfârșitul lunii august, să semnăm Acordurile de Asociere și de Liber Schimb, oferind un nou nivel relațional politic, economic cu Uniunea Europeană pentru Republica Moldova, care categoric aduc beneficii greu de estimat, fiindcă nu poți să estimezi care este beneficiul pentru cetățean, o instituție funcțională, atunci când omul are această, nu doar stare de încredere, dar acest respect față de drepturile și libertățile sale. ”

Europa Liberă: De ce moldovenii mai rămân rezervați, atunci când sunt solicitați să vorbească despre impactul reformelor, care se promovează în Moldova?

Vlad Filat:
„ Reformele în nicio țară nu sunt populare. Cetățeanul vrea să trăiască mai bine, dar de felul său este conservator. Este firesc, însă de aceea avem lideri politici, de aceea avem guvernare, care trebuie să aibă această inițiativă și responsabilitate să promoveze aceste reforme, iar reformele au nevoie și de timp, pentru ca rezultatul să intervină. Încep deja să se simtă rezultatele ce țin de reforma în poliție, ce țin de reformele care au vizat economia. Foarte important este să nu ne oprim, să continuăm. Spre exemplu, ceea ce trebuie să facem imediat ține de continuarea procesului de reformă în educație. Noi vorbim foarte mult despre drumuri, despre apeducte, despre infrastructură, în general, însă ce fel de sistem educațional vom avea, așa medici vom avea, așa juriști vom avea, judecători, polițiști, jurnaliști, politicieni, conducători de țară, până la urmă. Pentru perioada imediat următoare urmează să avem nu doar discuții, dar și implicare plenară a tot ce înseamnă capacitate intelectuală din Republica Moldova, să finalizăm Codul Educației, să fie adoptat în guvern, ulterior în Parlament, în așa fel, încât, până la sfârșitul sesiunii de primăvară-vară, Codul Educației să fie adoptat, oferind astfel viziunea și regulile pentru sistemul educațional, în așa fel încât el să devină funcțional și eficient. Această reformă în educație este pentru copiii noștri și noi avem obligația să le oferim un sistem educațional, care să le transfere cunoștințe suficiente pentru ca să fie competitivi, într-o lume din ce în ce mai globalizată. ”

Europa Liberă: Revenind la nevoia europenizării, modernizării Republicii Moldova, cum credeți, de ce nu s-au potolit spiritele în unitatea administrativ-teritorială Gagauz-Yeri? Am reținut că Adunarea Populară totuși ar vrea să ia o decizie referitor la ieșirea autonomiei din componența Republicii Moldova.

Vlad Filat:
„ Sigur, ceea ce s-a întâmplat acolo este foarte grav, nu știu despre această inițiativă decât la nivel de zvon. Eu sper foarte mult că există un dram de rațiune în activitatea celor din Găgăuzia. Ceea ce se întâmplă acum demonstrează faptul că organizatorii nu au urmărit rezolvarea problemelor pentru găgăuzi. Au avut nevoie de o acțiune, care să atragă atenția asupra lor. Și care, de fapt, are un caracter strict politic.”

Europa Liberă: Și-au atins scopul.

Vlad Filat:
„Eu cred că nu. Prin ceea ce au făcut, eu au demonstrat, încă o dată, nouă, tuturor, celor care înțelegem despre necesitatea consolidării statului, dar nu a creării disensiunilor în societate, că trebuie să muncim și mai insistent, la acest capitol, să ne mobilizăm, să ne concentrăm pe probleme serioase, să nu ne lăsăm atrași în discuții sterile și neimportante. Și eu cred că mesajul respectiv a ajuns și către fiecare cetățean din Republica Moldova. Eu nu cred că există cetățeni care tolerează separatismul sau tolerează acțiuni care sunt îndreptate împotriva viitorului statului Republica Moldova. Dacă își atingeau scopul, nu mai făceau această cascadă de evenimente care să reconfirme-să reconfirme rezultatul referendumului. Că nu este vorba de Găgăuzia aici, este vorba de așa-numiți „lideri”. Pentru că un lider adevărat face lucruri bune pentru cei pe care îi conduce. În cazul dat, dânșii, într-o manieră cinică, s-au folosit de oameni pentru că urmăresc scopuri înguste, în unele cazuri personale, cu caracter politic sau material, în această manifestare.”

Europa Liberă: Domnule Vlad Filat, dar pe ce ar trebui să se axeze dialogul dintre Chișinău și Comrat, dintre Chișinău și Tiraspol? Dumneavoastră, aflându-vă în fruntea executivului țării, ați încercat să mențineți această comunicare și cu liderul de la Tiraspol, și cu liderii din autonomia Gagauz-Yeri. Ce vor ei?

Vlad Filat:
„Acest dialog trebuie să fie menținut. Atunci când nu poți să faci pași mari în mișcare spre un scop bine determinat, dar ai posibilitatea să faci pași mici, trebuie să faci acești pași mici, dar să nu stai locului, pentru că oricum aceasta reprezintă mișcare.”

Europa Liberă: Da, dar viziunile dintre centru și aceste două teritorii sunt diferite.

Vlad Filat:
„Sunt lucruri diferite ceea ce ține de relațiile noastre cu cei de la Tiraspol și activitatea pe care o avem împreună cu colegii noștri din autonomia găgăuză. Este evident că sunt puncte diferite de vedere asupra soluționării conflictului transnistrean. Mă refer, așa cum vedem noi aici, la Chișinău, și cum văd cei de la Tiraspol, dar mai bine spus, cei de la Moscova. Însă, pentru a apropia aceste puncte de vedere și a găsi un compromis pentru ca țara să fie reunificată, trebuie să comunici. Nu poți să stai la Chișinău și ei la Comrat și să avem viziuni diferite, așteptând că cineva le va unifica. Trebuie să comunicăm. Această comunicare a avut obiectiv a ușura viața oamenilor care trăiesc pe ambele maluri ale Nistrului ce ține de libertatea circulației și așa mai departe. Acest dialog trebuie să fie reluat și el trebuie să fie menținut, chiar dacă, după anumite întâlniri, nu poți să bifezi că, uite, am mai rezolvat ceva. Însăși menținerea acestui dialog, însăși această comunicare este foarte importantă. Ceea ce ține de autonomie – nu văd care ar fi pretențiile celor din autonomie. Noi am fost dintotdeauna și în continuare, actualul guvern a avut o atenție aparte față de procesele care au loc în Găgăuzia, în mod special, la capitolul investițional. Este absolut cinic să prezinți cifre manipulatorii, așa cum s-a întâmplat, în ultima perioadă de timp.”

Europa Liberă: Vă referiți la declarațiile bașcanului Găgăuziei, Mihail Formuzal.

Vlad Filat:
„Mă refer nu doar la declarațiile bașcanului Formuzal. Mă refer la declarațiile multora din Găgăuzia. Nu este corect să punem această situația doar în sarcina bașcanului. Nu bașcanul de unul singur a organizat acest referendum. Eu acum nu-i fac servicii de avocatură.”

Europa Liberă: Da, dar el este membru din oficiu al guvernului, el cunoaște foarte bine activitățile, programul de acțiuni.

Vlad Filat:
„Este adevărat. Însă dânsul, la fel ca și președintele Adunării Populare, ca și aleșii în Adunarea Populară, sunt cetățeni ai Republicii Moldova care trebuie să se guverneze în activitatea lor de legea Republicii Moldova. Eu nu vreau acum să îl protejez pe bașcan sau să îi minimalizez responsabilitatea. Doar că trebuie să înțelegem că problema este mult mai complexă. Și participanți în acest proces sunt mult mai mulți acolo, în Găgăuzia, pe care trebuie să îi cunoaștem. Fiindcă, dacă vom îndrepta energia doar într-o sigură direcție, fără a rezolva problema în complexitatea sa, atunci vom avea dificultăți pentru perioada de viitor. În concluzie: toate aceste speculații eu nu le accept. Ceea ce le-aș recomanda celor din Găgăuzia e că, atunci când își doresc ceva, pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă autonomia, să purceadă la dialog, să ceară, dacă e nevoie, formatul necesar de dialog și să rezolve problemele, dar să nu le agraveze. Evident este că ceea ce s-a organizat, într-o manieră ilegală, sfidătoare, în Găgăuzia, a avut scop nu doar situația din Găgăuzia. Scopul a fost bine determinat de a tensiona situația în întreaga țară. Răspunsul a fost unul pe măsură. Apelul, pe care l-am făcut către unitățile administrativ-teritoriale, primării și consilii raionale, a găsit un ecou neașteptat pentru mine, sincer. Noi avem deja sute de localități care au semnat această declarație publică pro-Republica Moldova de condamnare a acțiunilor de separatism și de sprijinire a procesului de integrare europeană a Republicii Moldova. În cadrul ședinței consiliului raional Dondușeni, din 28 de consilieri raionali, 26 au semnat. Primul a semnat președintele consiliului raional, membru al Partidului Comuniștilor. Și, a propos, această situație este în multe-multe alte localități. Oamenii înțeleg mai bine decât liderii lor ce este adevăr și ce este minciună. Aș vrea să îmi exprim și un regret vizavi de acest proces de adoptare a declarațiilor publice de sprijinire a procesului de integrare europeană care demonstrează cinismul unora. Știți care este partidul care nu participă în acest proces? Este Partidul Liberal condus de Mihai Ghimpu și Dorin Chirtoacă. Nu pot să mă abțin în a-mi exprima nedumerirea: cum un partid politic, care promovează cu atâta vehemență aparentă, în public, integrarea europeană, iar când este vorba de acțiune și vreau să vă spun că aceasta s-a întâmplat și pe parcursul timpului, acționează împotrivă.”

Europa Liberă: Că nu mai fac parte din coaliția de guvernare.

Vlad Filat:
„Trebuie să înțeleagă că acesta este interesul național. Și trebuie să sprijine acest lucru, să treacă peste orgolii.”

Europa Liberă: Vreau să vă întreb dacă credeți că se pot înregistra rezultate în cadrul formatului de negocieri „5+2” referitor la soluționarea problemei transnistrene, din moment ce Moscova are atitudinea pe care o are, pe parcursul multor ani, iar în Ucraina se întâmplă ceea ce se întâmplă, pe de altă parte, și coincidența cu această campanie electorală, care va demara ceva mai târziu. Există șanse să se miște carul din loc?

Vlad Filat:
„La ora actuală, avem acest format. Mai bună soluție nu există, la ora actuală. Că poate fi îmbunătățit? Sigur că poate. Spre exemplu, ca Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană să nu aibă statut de doar observator, dar să fie participanți cu drepturi depline. Însă, până a obține un statut, acest format este unul suficient pentru ca să asigure cadrul necesar pentru negocieri și pentru ca aceste negocieri să aibă acoperire și îndeplinire. Ceea ce lipsește, în acest format „5+2” e sinceritatea din partea unui participant, doi participanți (formal este Tiraspolul și Moscova, dar practic sunt doar cei de la Moscova). Important este să existe și sinceritate, nu să vorbești una, să gândești alta și să faci a treia. Pentru că problemele care sunt discutate au rezolvare imediată, doar dacă se dorește. Totodată, noi nu trebuie să lăsăm mâinile în jos, va fi un proces care va dura și pe care trebuie să-l administrăm foarte responsabil. Și trebuie să fim și cu tenacitatea necesară în a avea rezultat în acest proces.”

Europa Liberă: Bine, dar țările care dețin președinția OSCE spun că prioritar pe masa de negocieri ar trebui să fie statutul care trebuie să i se ofere acestei regiuni transnistrene. Pe de altă parte, totuși nimeni nu cunoaște că astăzi s-ar putea la modul cel mai serios să se discute pe marginea unui proiect de statut pentru regiunea transnistreană.

Vlad Filat:
„Oricând poate fi deschis Coșul III, cum este numit care ține de dimensiunea politică, care este închis, având acest neaccept formal din partea Tiraspolului. Nu există încă dorință din partea celor care reprezintă Tiraspolul și Federația Rusă de a purcede la aceste negocieri care vizează inclusiv identificarea statutului regiunii transnistrene post-reglementare. Formatul poate fi îmbunătățit categoric, însă el, la ora actuală, este unul suficient și noi trebuie foarte profesionist, cu implicare plenară, să continuăm acest proces, care, de altfel, are un obiectiv nu mai puțin important decât cel de integrare europeană, ține de reintegrarea țării. Totodată, procesul de integrare europeană categoric va influența pozitiv asupra procesului de reintegrare a țării. Și aici vreau să combat acele afirmații, iarăși, care sunt îndreptate nu împotriva actualei guvernări, dar împotriva propriei țări precum că integrarea europeană va duce la pierderea unei părţi din teritoriul Republicii Moldova. În cazul dat se vorbeşte de regiunea transnistreană, făcând şi anumite aluzii la autonomia găgăuză. Integrarea europeană presupune rezolvarea problemelor pentru oameni, nu crearea problemelor. Nu-mi va arăta nimeni situaţii în care o ţară care s-a integrat în Uniunea Europeană şi a început să trăiască mai rău. Dacă este să ne uităm, oferind un exemplu comparativ, situaţia din Ucraina şi situaţia din Polonia, la început anilor ʾ90 nivelul de viaţă, dezvoltarea economică a acestor ţări erau identice. Însă, dacă este să ne uităm acum, Polonia ţară europeană şi Ucraina în afara spaţiului european, o să vedem care este diferenţa.”

Europa Liberă: Din moment ce Moldova încearcă să se apropie de Uniunea Europeană, modernizând statul, totuşi devine vizibilă răcirea relaţiei dintre Chişinău şi Moscova. Are motiv Federaţia Rusă să se supere pe Republica Moldova? Să o şantajeze?

Vlad Filat:
„Noi am avut o înţelegere că avem relaţii de prietenie, avem parteneriat strategic şi respectăm interesele naţionale ale ţărilor noastre. Interesul naţional al Republicii Moldova, la ora actuală, este să ne integrăm plenar în spaţiul valoric european. Iar acest interes naţional al Republicii Moldova trebuie să fie respectat de Federaţia Rusă. Faptul că nu le place, faptul că au altă viziune ţine de viziunea lor şi este problema lor. Noi trebuie să continuăm dialogul cu partenerii noştri din Federaţia Rusă.”

Europa Liberă: Dar aceasta trebuie să vrea şi Moscova.

Vlad Filat:
„Important este să lăsăm emoţiile la o parte şi să fim, în această situaţie, foarte şi foarte pragmatici, să nu deviem de la interesul nostru naţional, însă să insistăm asupra unui dialog intens cu partenerii din Federaţia Rusă şi să restabilim relaţiile fireşti, normale cu această ţară. În aceste relaţii nu au loc şi nu pot să aibă loc intervenţii din acestea, foarte subiective, care duc la crearea barierelor în calea comerţului.”

Europa Liberă: Dar embargoul nu este ridicat.

Vlad Filat:
„Nu e ridicat. De aceea, trebuie să muncim în continuare să-l ridicăm, să scoatem aceste bariere din calea exportului, crearea problemelor pentru oamenii noştri care sunt în Federaţia Rusă, asigurarea protecţiei totale sub aspect juridic, social ş.a.m.d. Însă aceasta se face prin muncă. Şi, cu cât mai puţină emoţie va exista în această abordare, cu atât mai mare este şansa reuşitei. În 2009, relaţiile dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă nu erau mai bune. Însă, pas cu pas, am folosit, în acel răstimp, orişice posibilitate, chiar dacă aici, la Chişinău, erau foarte multe critici pentru a comunica şi a explica celor din Federaţia Rusă că acest parcurs european pentru noi este fără alternativă şi noi nu vom devia de la el, solicitând respect faţă de acest parcurs al nostru.”

Europa Liberă: Bine, dar se pare că sunt anumiţi lideri politici care stau în braţele
Moscovei şi chiar fac jocul Federaţiei Ruse.

Vlad Filat:
„Eu nu ştiu dacă este cineva care stă în braţele Moscovei. Eu sunt sigur că sunt foarte mulţi care încearcă să prezinte anume aşa lucrurile, încercând să folosească această imagine, pentru ca alegătorii care au viziune, hai să spunem aşa, prorusească, să le ofere votul. Din ceea ce ştiu eu, această prezentare este una mult prea forţată. Eu nu vreau ca politicienii din Republica Moldova să stea în braţele cuiva, fie că este vorba de Moscova, Bruxelles sau alte capitale. Eu vreau ca politicienii din Republica Moldova să stea pe picioare proprii, cu picioarele pe pământ şi să muncească pentru ca în ţara noastră oamenii să trăiască bine, făcând tot posibilul ca să avem relaţii foarte bune cu toţi partenerii noştri. Însă obiectivul naţional este integrarea plenară în spaţiul valoric european al ţării noastre.”
XS
SM
MD
LG