Linkuri accesibilitate

Arcadie Barbăroșie: „în Europa putem să ne regăsim, să ne dezvoltăm, putem să ne modernizăm.”


Piața Independenței, duminică, la Kiev
Piața Independenței, duminică, la Kiev

Un interviu despre situaţia din Ucraina cu directorul IPP de la Chişinău, politologul Arcadie Barbăroşie.


Europa Liberă: Ce s-a întâmplat în Ucraina şi ce se va întâmpla în continuare?

Arcadie Barbăroșie la o dezbatere în studioul Europei Libere la Chișinău
Arcadie Barbăroșie la o dezbatere în studioul Europei Libere la Chișinău
Arcadie Barbăroşie: „În Ucraina s-a întâmplat o revoluţie populară orientată împotriva guvernării lui Ianukovici. Nu trebuie să echivalăm această revoluţie cu o mişcare largă europeană.

Trebuie să aşteptăm rezultatele discuţiilor din Rada ucraineană, trebuie să aşteptăm rezultatele alegerilor anticipate, după care am putea să tragem concluzia vizavi de orientarea geostrategică a Ucrainei.

Deocamdată mişcarea de protest împotriva guvernării lui Ianukovici, care a pornit în fond de la refuzul lui Ianukovici de a semna Acordul de Asociere cu UE şi reacţia guvernării lui Ianukovici la acele acţiuni de protest au declanşat în fond o largă mişcare anti-Ianukovici, care a luptat nu atât împotriva deciziei lui Ianukovici de a se reorienta spre Uniunea vamală, ci mai degrabă a fost declanşată de reacţia neadecvată a guvernului Ianukovici la acţiunile de protest.

Pe Maidan au fost atât opoziţia parlamentară, cât şi opoziţia neparlamentră, cât şi grupuri radicale, dar şi grupuri care, în fond, au manifestat nu pentru orientarea europeană, nu pentru schimbarea orientării geostrategice a Ucrainei, ci împotriva guvernării, împotriva corupţiei, împotriva metodelor nedemocratice, împotriva acelei guvernări autoritare pe care Ianukovici o instituise în ultimul timp.”

Europa Liberă: Ziceaţi de grupuri radicale. Se pare că Federaţia Rusă plasează pe ele întreaga responsabilitate pentru violenţele soldate cu morţi omeneşti. În viziunea Dvs., este într-adevăr o mişcare îngrijorătoare care capătă, iată, proporţii?

Arcadie Barbăroşie:
„Este o întrebare foarte complicată. Nu pot să spun acum cine este vinovat de uciderea manifestanţilor din Maidan. O s-o facă organele de investigaţie din Ucraina. Eu sper că o să se ajungă până la urmă să fie investigate majoritatea acelor decese, dacă nu toate, spre deosebire de ce s-a întâmplat la noi la 7 aprilie, când iată nu este clar până la urmă ce s-a întâmplat.

Dar este clar că administraţia de la Kremlin va încercă să dea vina, ca şi în cazul Republicii Moldova, a propos, pe nişte mişcări extremiste pentru a le face autori ai acelor manifestaţii şi pentru a se spăla pe mâini în fond, a încerca să-şi spele imaginea. Pentru că decizia lui Ianukovici a fost luată în mare măsură sub presiunea Kremlinului.”

Europa Liberă: S-a născut la Kiev ceva ce vă provoacă îngrijorări totuşi? Pentru că într-o emisiune difuzată vineri seara de postul rusesc RTR Rossia şi moderată de Soloviov ideea de bază era că se naşte ceva ce s-a născut în anii '30 în Germania…

Arcadie Barbăroşie:
„Eu i-aş recomanda domnului Soloviov să se uite ce se naşte în Rusia - toate mişcările acestea neo-naziste ruseşti, omoruri ale emigranţilor în Rusia sunt fenomene care trebuie să-i îngrijoreze în primul şi în primul rând pe ruşi, la ei în ţară.

Sigur că eu sunt îngrijorat de declaraţiile xenofobe ale unor reprezentanţi ai grupărilor din Ucraina, sunt îngrijorat de declaraţiile xenofobe ale unor grupări apărute pe la noi, sunt îngrijorat de ce se întâmplă în Ungaria, alte ţări europene, Austria de exemplu, sunt îngrijorat de deciziile Elveţiei vizavi de emigranţi. Este un fenomen mult mai larg ce se întâmplă şi în multe ţări europene şi care trebuie să ne îngrijoreze.

Însă nu cred că acele grupări au format în Ucraina esenţa protestelor, nu cred că ele au fost forţa motrice a protestelor. Cred că protestele au avut un caracter de masă pentru că lumea nu a mai vrut să trăiască ca înainte. Probabil multă lume a uitat, dar eu îmi amintesc, o lucrare a lui Lenin despre situaţia revoluţionară. Am putea cumva extinde acea definiţie dată de Lenin şi asupra situaţiei din Ucraina: s-a întâmplat o situaţie revoluţionară când masele nu au mai vrut să trăiască ca înainte, iar conducerea nu a mai putut conduce ca înainte. Ce va rezulta din această revoluţie ucraineană, vom vedea.”

Europa Liberă: Cât de probabilă vi se pare o divizare a Ucrainei, divizare pe care posturile ruse de televiziune o dau ca şi ceva deja înfăptuit?

Arcadie Barbăroşie:
„Vrabia mălai visează… Eu înţeleg că elita rusească şi Kremlinul ar vrea să destabilizeze situaţia din Ucraina astfel încât să o aducă la o federaţie, confederaţie sau chiar să o facă să se împartă în doua state. Estul Ucrainei, da, are tendinţe de orientare spre Rusia pentru că aşa este şi componenţa etnică acolo, însă lucrurile sunt mult mai
Ucraina îşi are elita economică sau oligarhii săi care nu cred că s-ar simţi foarte bine în componenţa Rusiei...
complexe decât îşi imaginează unii analişti, jurnalişti şi politicieni din Rusia.

Sunt unele declaraţii din Dombas care mă fac să pun la îndoială acele analize ale „prietenilor” ruşi ai Ucrainei.

Ucraina îşi are elita economică sau oligarhii săi care nu cred că s-ar simţi foarte bine în componenţa Rusiei. Nu cred că nici Putin este prea interesat în destrămarea Ucrainei. El ar fi interesat mai degrabă să controleze toată Ucraina decât o parte mai mică din estul Ucrainei. Aş fi personal mai sceptic vizavi de posibilitatea destrămării Ucrainei.”

Europa Liberă: După imaginile acelea violente care au şocat o lume, s-a putut observa şi o schimbare de comportament la liderii de la Chişinău. Au catalizat parcă această întâmplare un mesaj mult mai ferm pro-european la aceşti lideri, imediat au început discuţii mai ferme despre campanii de informare pro-europeană. Din punctul Dvs. de vedere, cum influenţează evenimentele din Ucraina comportamentul clasei politice din Moldova?

Arcadie Barbăroşie:
„Aş aplica iarăşi o zicală, deja în limba rusă. „Poca grom ne grianet, mujik ne perecrestitsia”. Aplicată la politicienii noştri, aş spune slavă Domnului că s-au trezit în sfârşit şi ei. I-o fi trezit evenimentele din Ucraina, sau s-au uitat în calendar şi au văzut că până la alegeri a rămas foarte şi foarte puţin şi încearcă să pornească campania electorală, i-o fi trezit nişte rezultate ale unor sondaje care arată că nu sunt prea populari guvernanţii de astăzi în rândul electoratului, îmi este greu să judec.

Dar lucrul acesta trebuia sigur că început demult: să lămurească populaţiei de ce actuala guvernare merge pe politici de orientare europeană, de ce aceasta este calea spre ridicarea bunăstării populaţiei, de ce beneficiarii în ultimă instanţă a acestor politici vor fi cetăţenii. Nu politicienii, nu oligarhii, dar în primul şi primul rând cetăţenii. Lucrul acesta trebuie explicat în fiecare zi, vorbit în fiecare zi cu exemple concrete, pentru că în caz contrar actualele autorităţi pot pierde alegerile.

Partidul Comuniştilor, chiar dacă nu face nimic, poate câştiga dacă actuala guvernare este pasivă. Personal, nu sunt prea fericit cu modalităţile de guvernare ale actualei coaliţii şi mă tem că electoratul în următoarele alegeri va fi pus în situaţia de a alege răul cel mai mic din două rele.

Dar cel puţin actuala guvernare în cuvinte, dar şi în multe fapte (nu în toate, dar în multe fapte) încearcă să promoveze integrarea europeană. Şi cel puţin trebuie de explicat şi alegătorului că viitorul ţării, modernizarea ei, independenţa este legată de integrarea europeană, şi nu de orientarea euroasiatică.

Ceea ce se întâmplă în Ucraina, sper să demonstreze încă o dată alegătorului că anume în Europa putem să ne regăsim, putem să ne dezvoltăm, putem să ne modernizăm.”
XS
SM
MD
LG