Linkuri accesibilitate

„Noua față a Rusiei afișată la Soci va trebui să treacă în curând o primă verificare”


Vasile Botnaru în dialog cu Gheorghe Cojocaru despre Olimpiada de la Soci.



În vizita lui săptămânală în studioul Europei Libere de la Chișinău istoricul și publicistul Gheorghe Cojocaru a stat de vorbă cu Vasile Botnaru despre recentele jocuri olimpice de la Soci.

Gheorghe Cojocaru: „Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci, Federația Rusă, s-au încheiat cu triumful sportivilor ruși care au câștigat cel mai marte număr de medalii de aur – 13 , dar și cel mai mare număr de medalii per total – 33, stabilind, astfel, un record unic în istoria sportului sovietic de iarnă, ca și al celui rus, contemporan. La Soci, școala sportivă rusească și-a pus în valoare tradiția și forța de a învinge, realizând performanțe de-a dreptul impresionante, într-o serie de discipline, mai puțin în cea a hocheiului, de unde selecționata Rusiei a fost eliminată, încă din sferturi, de echipa Finlandei. În ansamblu, după cum a constatat președintele Comitetului Olimpic Internațional, Bach, aflat la prima sa Olimpiadă, ediția a XXII-a Jocurilor de la Soci s-a dovedit un succes pentru organizatori și o adevărată sărbătoare a sportului.”

Europa Liberă: Partea sportivă a acestei performanțe cum se explică? E vorba de o politică anume în sfera sportului sau își fac efectul investițiile pe măsură?

Gheorghe Cojocaru:
„După dezastrul suportat de sportivii ruși la Jocurile Olimpice de la Vancouver, Canada, de acum patru ani, când au reușit să-și adjudece doar 3 medalii de aur, situându-se în afara plutonului celor prime zece națiuni sportive ale lumii, la Soci, la el acasă, sportul rusesc a triumfat. Și acest lucru se datorează și investițiilor, și politicii de stat în domeniul educației fizice și sportului, și specialiștilor, și noilor tehnologii și inovații, dar și suporterilor numeroși care au încurajat prestația sportivilor. Impresionează, de asemenea, forța economică și efortul financiar al Rusiei, fără de care nu ar fi fost posibilă construirea unei infrastructuri moderne și ridicarea tuturor obiectivelor sportive.”

Vasile Botnaru
Vasile Botnaru
Europa Liberă: Cum era și de așteptat, gazda Olimpiadei, Vladimir Putin, nu s-a bucurat de compania unor importanți lideri occidentali, mă refer, întâi de toate, la Angela Merkel, la Barack Obama, personalități de primă mărime care ar fi înnobilat deschiderea somptuoasă, dar și închiderea. Ce a încercat să spună lumii, de această dată, Moscova?

Gheorghe Cojocaru:
„La deschiderea Jocurilor, gazdele au trecut în revistă istoria de secole a Rusiei, de la Petru cel Mare până în epoca contemporană, iar la închidere accentul s-a pus pe factorul frumosului, cum ar fi arta, pictura lui Kandinsky sau baletul – reprezentat de cele două școli celebre ale baletului rus de la Petersburg și Moscova – sau literatura de la Tolstoi la Esenin și Soljenițîn. Prin aceasta s-a urmărit să se proiecteze, probabil, o nouă față a Rusiei, o față a frumosului, a spiritului și gândirii libere.”

Europa Liberă: Multă lume înclină să creadă că există o mare diferență între ceea ce s-a văzut la televizor și ceea ce este în glubinka rusească, dar și mușchii oamenilor politici, analiștii agresivi diminuează mult impresia pe care a încercat să o acrediteze Olimpiada de la Soci.
Gheorghe Cojocaru:
„Cultivarea frumosului este un scop nobil, este ceva demn de existența umană și, probabil, că și Rusia, cu marea sa cultură clasică, nu poate să nu continue în aceeași direcție. Noua față a Rusiei afișată la Soci va trebui să treacă în curând o primă verificare. Evenimentele în curs de desfășurare din Ucraina vecină vor pune la încercare această proiecție și atunci vor ieși la lumină limitele reale dintre realitate și artificii.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG