Linkuri accesibilitate

Componența noului guvern ucrainean


Arseni Iațenyuk.
Arseni Iațenyuk.

În ciuda promisiunii că va fi un guvern al unității, el este compus mai ales din membri ai partidului Patria al Iuliei Timoșenko.



Este un lucru greu, dar cineva trebui să-l facă. Acesta a fost mesajul de astăzi la Rada Supremă de la Kiev care și-a dat votul pentru un nou guvern, care preia conducerea unei Ucraine măcinate de ciocniri separatiste cu o economie pe cale să alunece în abis. Președintele interimar, Oleksandr Turcinov a spus că este un guvern ”sortit” care v-a avea la dispoziție doar 3-4 luni pentru a introduce reforme radicale și foarte nepopulare. Corespondenta Europei Libere, Daisy Sindelar a examinat cu atenție lista miniștrilor și altor demnitari noi, precum și a candidaților la câteva funcții încă vacante. În ciuda promisiunii că va fi un guvern ”al unității”, el este compus mai ales din membri ai partidului Patria al Iuliei Timoșenko, în timp ce partidul Udar al lui Vitali Klitschko nu are nici un ministru.


Prim-ministru - Arseniy Iațeniuk. În vârstă de 39 de ani, fost ministru al economiei, este unul din membrii de frunte ai partidului Patria și unul din liderul protestelor Euromaidan. Dar a pierdut considerabil din popularitate după ce a semnat acordul de compromis cu președintele astăzi fugar, Victor Ianukovici. A spus că urmează decizii de ordin financiar ”extrem de nepopulare” și a descris noul cabinet drept un guvern "kamikaze".

Prim-vicepremier - Vitaliy Yarema. În vârstă de 50 de ani, fost șef al poliției de la Kiev, a devenit un critic puternic al ministerului de Interne în timpul protestelor Euromaidan. Yarema, care a intrat în parlament pe listele partidului Patria în 2012 va supraveghea sectorul apărării, internelor și externelor, precum și Consiliul Național de Securitate și Apărare.

Vice-prim-ministru - Oleksandr Sych. În vârstă de 49 de ani, deputat pe listele partidului Svoboda, Sych este de mulți ani ideologul șef al formațiunii sale naționaliste și lider al organizației regionale de la Ivano-Frankivsk. A fost profesor de istorie și a scris numeroase eseuri despre mișcarea ucraineană de eliberare. A susținut un proiect controversat împotriva avortului, spunând că femeile au dreptul să nu devină gravide, dar trebuie să facă asta ”ducând o viață ordonată”.

Vice-prim-ministru pentru integrarea europeană - Borys Tarasyuk. În vârstă de 65 de ani, diplomat cu experiență, Tarasyuk a fost de la începutul independenței Ucrainei ambasador în țările din Benelux și reprezentant al Kievului la NATO. A fost ministru de externe sub președintele Leonid Kuchma, înainte de a-l părăsi pentru a fi consilier pe probleme externe al lui Viktor Yushchenko în timpul campaniei prezidențiale a acestuia. A redevenit ministru de externe după Revoluția Portocalie, iar apoi a fost ales deputat din partidul Patria. Este fondatorul Institutului de Cooperare Euro-Atlantică și sprijină puternic integrarea Ucrainei în NATO și UE. A spus deja că guvernul va fi gata să semneze Acordul de Asociere cu UE ”într-o săptămână-două”.

Membrii guvernului confirmați:

Ministrul sănătății - Oleh Musiy. În vârstă de 48 de ani, a fost medic șef în conducerea protestului Euromaidan și se bucură la preluarea funcției de ministru un imens sprijin popular. Anesteziolog și medic de urgență, Musiy are și studii în domeniul managementului sănătății. A fost președinte al Asociației Medicilor din Ucraina și a condus comitetul consultativ al Radei Supreme pe probleme de sănătate publică. A fost printre primii medici care au promovat un cod deontologic al medicilor din Ucraina.

Ministrul de interne - Arsen Avakov. În vârstă de 50 de ani, etnic armean, născut la Baku, Avakov a fost guvernator regional sub președintele Yushchenko și membru de frunte a partidului acestuia, Ucraina Noastră. Din 2010, a fost lider regional la Harkov al partidului Patria. În 2012, a fost acuzat de abuz în funcție într-un caz aparent motivat politic și a fost arestat în Italia cu mandat Interpol. Dar un tribunal a clasat dosarul după ce a devenit deputat în octombrie trecut. Este ministru de interne în exercițiu de pe 22 februarie și a semnat deja un ordin care desființează unitatea specială de poliție Berkut.

Ministru de finanțe - Oleksandr Shlapak. În vârstă de 54 de ani, s-a născut în orașul siberian Irkutsk, a crescut și a învățat la Lvov. Are o carieră politică îndelungată. A mai fost ministru al economiei, viceguvernator al băncii centrale, șef al trezorerie, și reprezentant prezidențial pe lângă guvern. Shlapak a devenit notoriu în 2011, când a fost împroșcat cu apă în timp ce depunea mărturie împotriva Iuliei Timoșenko la tribunalul Pechersk. Este considerat un apropiat al bancherului miliardar, Serhiy Tihipko.

Ministra politicii sociale - Lyudmyla Denysova. În vârstă de 53 de ani, este politiciană cu experiență, care acondus ministerul muncii și politicii sociale sub Timoșenko din 2007 până în 2010. Născută în orașul rusesc Arhangelsk, s-a mutat în Crimeea la începutul anilor 1990, unde a făcut carieră în administrația regională. A intrat în Partidul Patria în 2005, a câștigat câteva mandate parlamentare consecutive și a fost desenată drept una dintre cele mai influente femei ale Ucrainei în 2009.

Ministrul justiției - Pavlo Petrenko. În vârstă de 34 de ani, este jurist și membru al partidului Patria din 2012. A fost în trecut consilier în consiliul regional de la Kiev, unde a activat în comisia anticorupție. A mai fost consilier general al Băncii de Stat de Economii.

Ministrul culturii - Yevhen Nyshchuk. În vârstă de 41 de ani, actor și interpret, a fost moderator la protestele Euromaidan, la fel ca și la Revoluția Portocalie, roluri care i-au adus titlul de ”Voce a Maidanului”. Nyshchuk, care și-a folosit poziția pentru a transmite instrucțiuni de securitate protestatarilor în timpul izbucnirii violențelor a fost și cel care a adus numeroși muzicieni pe scena Euromaidanului. A spus într-un interviu că, deși protestul nu trebuie să se transforme într-un concert în aer liber, ”ucrainenii nu pot răi fără muzică nici la bucurie, nici la nevoie”. A promis să restabilească și să protejeze patrimoniul cultural al țării.

Ministrul dezvoltării și comerțului - Pavlo Sheremeta. În vârstă de 42 de ani, este primul decan al Universității de Business Kiev-Mohyla și președinte al Universității Economie de la Kiev. Este considerat expert în economiile în dezvoltare și se poate lăuda că a fost consilier special al guvernului din Malaysia. Între multe universități, a învățat și la Harvard. Și-a exprimat surpriza la numirea sa ca ministru, dar a spus că guvernul are într-adevăr nevoie de ”fețe noi”. Va avea de jucat un rol cheie într-o perioadă când Ucraina trebuie să aplice reforme și să obțină ajutoare pentru salvarea economiei.

Ministrul educației și științei - Serhiy Kvyt. În vârstă de 48 de ani, și rector al Academiei Kiev-Mohyla, Kvyt este unul din cei mai respectați critici literari și dascăli. Și-a acuzat predecesorul, pe fostul ministru Dmytro Tabachnyk de încercări de a limita autonomia universitară și numărul locurilor pentru studenți. Numirea lui Kvyt poate mulțumi tineretul studios și activ politic, care a protestat ani de zile împotriva lui Tabachnyk, acuzat de tendințe pro-ruse și ”ucrainofobe”.

Ministrul tineretului și sportului - Dmytro Bulatov. În vârstă de 35 de ani, Bulatov este activistul Automaidanului care a fost sechestrat timp de o săptămână și torturat brutal de necunoscuți – o istorie centrală a celor trei luni de proteste antiguvernamentale. Kievean cu trei copii mici, Bulatov a revenit în Ucraina după tratarea în străinătate a rănilor, inclusiv o ureche ruptă.

Ministrul combustibilului și energiei - Yuriy Prodan. În vârstă de 55 de ani, născut în Rusia, Prodan revine în această funcție pe care a mai deținut-o în guvernul Timoșenko, în timp ce Ucraina a semnat controversatul acord de import a gazelor rusești, folosit ulterior de Ianukovici pentru a o întemnița pe Timoșenko. Prodan nu face parte din nici un partid. A fost în trecut secretar adjunct al Consiliului Național de Securitate și Apărare. Primele sale misiuni pot include negocierea unui acord de livrare a gazelor cu Rusia și aplicarea reformelor energetice prevăzute de Acordul de Asociere cu UE.

Membrii guvernului nominalizați și aflați în așteptarea confirmării:

Ministrul de externe - Andriy Deshchytsya. În vârstă de 48 de ani și diplomat de carieră, Deshchytsya a fost ambasador în Finlanda și Islanda, având și legături îndelungate cu Polonia vecină. Născut la Lvov, Deshchytsya a obținut titlul de doctor în științe politice la Universitatea Alberta din Canada. Vorbește poloneza, engleza și rusa. Din 2012, a fost ambasador cu misiuni speciale și reprezentant special al președinției OSCE pentru conflicte prelungite, conducând eforturile de reglementare ale conflictului transnistrean.

Ministrul apărării - Ihor Tenyukh. În vârstă de 55 de ani, amiral și fost comandant al Flotei Ucrainei, Tenyukh a provocat animozități cu Rusia în 2008, când a ordonat navelor ucrainene să blocheze intrarea flotei ruse în golful de la Sevastopol în timpul războiului ruso-georgian. Doi ani mai târziu, era demis de nou-alesul președinte Ianukovici. Tenyukh a jucat un rol activ la protestele Euromaidan, făcând apel la membrii forțelor armate să respingă ordine ”ilegale”. Este născut la Lvov și face parte din partidul naționalist Svoboda party.

Secretar al Consiliului Național de Securitate și Apărare - Andriy Parubiy. În vîrstă de 43 de ani, este politican experimentat și popular printre adepții Euromaidanului. Este deputat în rada Supremă din 2007, mai întâi pe listele Ucrainei Noastre iar apoi pe ale Patriei. A fost coordonatorul forțelor de autoapărare ale Euromaidanului și a contribuit la negocierea focului cu poliție după baia de sânge de săptămâna trecută.

Șefa Biroului Anticorupție - Tetyana Chornovol. În vârstă de 34 de ani este, ca și Bulatov, jurnalistă de investigație și activistă. A fost bătută brutal de necunoscuți la câteva ore după publicarea un articol în care îl acuza pe fostul ministru de interne Vitaliy Zakharchenko de corupție în masă. Incidentul a întețit cererile Euromaidanului ca Zakharchenko să-și dea demisia. Chornovol este și prima jurnalistă care a relatat despre casa luxoasă a lui Ianukovici de la Mezhyhirya, în 2006. Va fi prima dat când va deține o funcție în guvern, după ce a devenit deputată în 2012.

Șeful Comitetului de Lustrație - Yehor Sobolev. În vârstă de 37 de ani, este jurnalist devenit comandant în timpul protestelor Euromaidan. A obținut reputația de strateg agil. Sobolev care avusese trecere la Ianukovici în timpul Revoluției Portocalii din 2004, le-a cerut de timpurii protestatarilor la Euromaidan să evite violențele cu orice preț, spunând că pierd în caz contrar avantajul moral. La fel ca Biroul Anticorupție, Comitetul de Lustrație este o structură nouă creată la insistența protestatarilor.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG