Linkuri accesibilitate

Ion Sturza: „Ca la indigo… Așa s-a procedat în Transnistria…” (Jurnal de Chișinău)


„Cum fac procurorii bani?” (Adevărul).



Articolul dedicat descrierii felului în care duminică a fost cinstită memoria celor ce au murit în conflictul din1992 de pe Nistru din „Adevărul” se întitulează „Comemorarea conflictului de la Nistru, cu războiul la uşă”. „Îngrijorarea li se citea pe chipuri”, observă publicaţie vizavi de participanţi. „Atât foştii combatanţi, cât şi experţii fac previziuni sumbre pentru Ucraina şi Moldova, în timp ce autorităţile au mesaje prudente şi cer găsirea unor soluţii pe cale diplomatică”, notează jurnaliştii care au adunat mai multe opinii ale unor personalităţi privind criza din Crimeea şi alte regiuni ale Ucrainei.

UE ar putea amâna liberalizarea vizelor” – presupune într-un alt articol cotidianul. Motivul: un conflict militar dintre Ucraina şi Rusia ar putea amâna decizia UE de abolire a vizelor pentru că războiul ar însemna un val de refugiaţi în Moldova, dar şi de moldoveni solicitanţi de azil politic în Vest. Soluţie e prudenţă, informarea permanentă a partenerii occidentali, discuţii cu UE, SUA, România, dar să nu fie abandonat nici dialogul cu Federaţia Rusă. Moldova nu poate face faţă unui eventual conflict militar de una singură, conchide publicaţia.

Cum fac procurorii bani?” – se întreabă Cornelia Cozonac, directoare CIJ, în articolul eu din „Adevărul”. Potrivit autoarei, „cazul procurorului Elena Neaga, care şi-a etalat săptămâna trecută averea impresionantă pe o reţea de socializare, va constitui hârtia de turnesol pentru testarea voinţei şi capacităţii procurorului general Cornel Gurin, dar şi a conducătorilor ţării, de a schimba lucrurile în Procuratură”.

Jurnal de Chişinău” prezintă comentariile fostului premier moldovean (1999) Ion Sturza, prezent cu regularitate în spaţiul public cu aprecieri politice, privind evenimentele din Ucraina (Crimeea) şi modul în care acestea se repercutează asupra Republicii Moldova. „Ca la indigo… Așa s-a procedat în Transnistria… […] Războiul îl va costa mult pe Putin. Rusia va fi izolată și condamnată unanim”, a spus dl Sturza. Totodată, actualul om de afaceri, aparent cu ambiţii politice, mai menţionează ironic: „noi ne jucăm de-a demisia ministrului Apărării, iar prim-ministrul se pregătește de o călătorie de curtoazie. Toți trebuie să stea acasă. Aeroportul - întors sub controlul Moldovei! Războiul este la ușa noastră!”.

Kommersant.md” apreciază că „furnizorul de căldură din capitală riscă din nou să fie lichidat”. Potrivit autoarei, Natalia Melnic, „conflictul dintre autorităţile centrale şi municipale în jurul fuzionării „Termocom” – ului cu cele două termocentrale s-a declanşat cu o nouă putere. Guvernul a blocat conturile „Termocom”- ului şi ameninţă cu lichidarea în cazul în care autorităţile oraşului nu vor cădea de acord în privinţa cotei-părţi propuse lor în noua întreprindere”.

Editorialistul Nicolae Negru apreciază în articolul său din „Ziarul Naţional” că „declarația PCRM privind situația din Ucraina e de fapt o declarație iresponsabilă de război a comuniștilor față de noua putere de la Kiev, dar și față de UE. E cu atât mai grav cu cât PCRM pretinde să câștige următoarele alegeri parlamentare și să devină partid de guvernământ”. „Crede Voronin sau Tkaciuk că ucrainenii sunt amnezici, vor uita de pamfletul grosolan, dușmănos, mincinos, publicat de comuniștii moldoveni?”
XS
SM
MD
LG