Linkuri accesibilitate

Rusia nu poate fi garant al stabilităţii în zonă (Jurnal de Chișinău)


Premierul instalat de Moscova în Crimeea este originar din Bălți (Hotnews).




„Jurnal de Chişinău” publică un grupaj de materiale consacrate situaţiei din Crimeea şi din Ucraina în general, inclusiv similitudinilor ce pot fi găsite cu regiunea transnistreană a Republicii Moldova şi alte regiuni separatiste. Printre titlurile grupajului: „Flota Federaţiei Ruse din Marea Neagră are funcţia pe care a avut-o Armata 14 în Transnistria”, „Poporul din Crimeea” şi „poporul transnistrean”, „Relaţii militare moldo-ruso-ucrainene”, „Putin îşi doreşte o Novorusie, prin ocuparea regiunilor Dnepropetrovsk, Herson, Harkov, Doneţk, Odessa şi Transnistria” etc.

Editorialistul Mircea V. Ciobanu care îşi consacră articolul său de asemenea evenimentelor din Ucraina, inclusiv Crimeea, şi modului în care acestea se repercutează asupra Republicii Moldova, crede că intervenţia militară rusă în Ucraina trebuie să ne dumerească: Rusia nu poate fi garant al stabilităţii în zonă; armata străină trebuie să fie evacuată de pe teritoriul Republicii Moldova ca un factor de instabilitate şi focar al unui posibil conflict. Garanţie a securităţii poate fi doar prezenţa unui contingent militar mixt, care nu are interese în zonă.

Editorialistul Nicolae Negru afirmă în articolul său din „Ziarul Naţional” intitulat „Omul bolnav mintal al Europei” că „gestul lui Putin (privind Ucraina – n.r.) le-a dat de gândit belaruşilor, kazahilor, azerilor, uzbecilor, turkmenilor, tadjicilor. […] Estonienii, lituanienii şi letonii se pot felicita reciproc cu faptul că au reuşit să se îndepărteze la timp de „ursul" rănit, aflându-se acum sub umbrela NATO”. „Să sperăm. – menţionează dl Negru, - că şi moldovenii rusofili vor trage învăţăminte din lecţia „de frăţie" pe care Putin le-o dă ucrainenilor, că se vor trata de iluzii”.

Agenţia Hotnews a publicat un articol despre premierul instalat de Moscova al Republicii autonome Crimeea, Serghei Axionov. Agenţia oferă mai multe amănunte despre Serghei Axionov (41 de ani) care s-a născut în oraşul Bălţi, Republica Moldova, şi despre tatăl acestuia, Valeri Axionov (61) considerat drept „unul dintre fondatorii Societăţii Ruse din Bălţi, structură care a colaborat şi colaborează intens cu misiunea diplomatică rusă la Chişinău, dar şi cu localităţi şi regiuni din Rusia”

Portalul „Unimedia” îl citează pe fostul şef al Serviciului de Securitate al Ucrainei, Evgheni Marciuk, care a declarat în cadrul unei emisiuni TV că „Rusia are nevoie de o zonă de protecţie la hotar cu NATO, în zona Mării Negre”. Potrivit lui, „Moscova deja şi-a desfăşurat bazele militare în Abhazia şi Osetia de Sud. În acest moment are loc o operaţiune de întărire pe peninsula Crimeea, următoarea va fi Transnistria”.
XS
SM
MD
LG