Linkuri accesibilitate

Audieri în Congresul american pe tema ajutoarelor militare pentru țările amenințate de acțiunea Rusiei în Ucraina și la frontierele Nato


Un avion militar american F-15C „Eagle“ fotografiat astăzi pe aeroportul Siauliai Zuokiniai din Lituania
Un avion militar american F-15C „Eagle“ fotografiat astăzi pe aeroportul Siauliai Zuokiniai din Lituania

Chuck Hagel: „Pentagonul ia mâsuri în sprijinul aliaților noștri.”



Astăzi la prima oră administrația președintelui Barack Obama a anunțat sancțiuni de viză și de alte feluri pentru rușii și ucrainenii pe care-i consideră vinovați de subminarea democrației și suveranității Ucrainei inclusiv prin acțiunile din Crimeea. Anunțul Casei Albe vine după ce Pentagonul, Ministerul american al apărării, a promis intensificarea cooperării cu aliații Statelor Unite din vecinătatea Rusiei: Polonia și țările baltice. Relatează de la Washington Valeriu Sela.

Anuntul a fost formulat de ministrul american al apararii Chuck Hagel. El a spus: „Ministerul Apararii ia masuri in sprijinul aliatilor nostri”. Aceste masuri includ pregatire pentru piloti polonezi si cresterea rolului american in protejarea spatiului aerian al statelor baltice.

Cel mai important comandant militar american in structurile NATO, generalul Philip Breedlove, intentioneaza sa se intretina cu ministrii ai apararii din Centrul si Estul Europei. „A venit vremea pentru noi toti sa sprijinim poporul ucrainian pentru mentinerea integritatii teritoriale si suveranitatii si dreptul lor de a avea un guvern care sa le implineasca aspiratiile” – a spus comandantul militar.

La aceasi audiere din Congres, generalul Martin Dempsey a aratat ca s-a intretinut cu omologul sau rus, generalul Valery Gerasimov caruia i-a cerut sa dea dovada de reținere. „I-am transmis cit de mult este agresiunea rusa criticata in lumea intreaga” - a spus generalul Dempsey, continuind „i-am cerut sa dea dovada de retinere, in zilele urmatoare pentru a lasa loc pentru o solutie diplomatica”.

Dempsey, care este seful statelor majore reunite ale armatei americane a anuntat ca saptamina aceasta a discutat cu lideri militari din Estul si Centrul Europei. „Fireste ca sint ingrijorati” - a spus Dempsey, continuind „ei ne solicita garantii de securitate. In timpul conversatiilor noastre am decis sa gasim mecanisme care sa ofere asigurarile de care au nevoie si sa se descurajeze continuarea agresiunii Rusiei”.

Lideri din Polonia, Republica Ceha, Ungaria si Slovacia s-au declarat socati de actiunile Rusiei in Ucraina, aratind ca acestea se aseamana cu represaliile sovietice din anii razboiului rece. NATO a organizat o reuniune de urgenta dupa ce Polonia a cerut consultari in baza articolului 4, in contextul crizei din Ucraina. Articolul 4 prevede ca orice membru NATO poate sa solicite consultari cind considera ca integritatea teritoriala, independenta politica si securitatea sint amenintate. Statele Unite si-au suspendat de acum cooperarea militara cu Rusia in semn de protest pentru agresiunea din Ucraina, anulind exercitii de pregatire comune.
XS
SM
MD
LG