Linkuri accesibilitate

Rusia ar putea deschide al doilea front, din Transnistria? (Adevărul)


„Rospotrebnadzor a decis să abordeze problema embargoului asupra vinurilor moldovenești în funcție de politica externă a autorităților locale” (Ziarul Național).



Despre arestarea, vineri, a două persoane suspectate de coruperea deputaţilor, Ion Preaşcă scrie în „Adevărul” că e o premieră în istoria Republicii Moldova. „Despre „cumpărarea“ aleşilor poporului se vorbeşte periodic la Chişinău, iar unul dintre primele cazuri, vehiculate în toamna lui 1999, a dus la demiterea Guvernului Sturza şi la schimbarea cursului istoric”, menţionează autorul. Dl Preaşcă prezintă şi un istoric amplu al fenomenului şi precizează că, „din păcate niciunul dintre cazurile de vânzare/cumpărare a deputaţilor sau voturilor nu a fost investigat de autorităţi, astfel încât să fie scoase la iveală mecanismele de corupere şi făptaşii”.

Într-un alt subiect fierbinte, cel al conflictului ruso-ucrainean, „Adevărul” lansează o presupunere ce e pe buzele multora în aceste zile - Rusia ar putea deschide al doilea front, din Transnistria. Publicaţia porneşte de la ştirea că Ucraina a lansat o operaţiune de fortificare a graniţei moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean, după ce a primit mai multe semnale şi chiar ameninţări că militarii ruşi din Transnistria ar putea destabiliza situaţia din regiunea Odesa. Autoarea articolului, Virginia Dumitraş, arată că potrivit experţilor moldoveni, „trupele ruse ce staţionează în stânga Nistrului pot interveni atât în Est, în ţara vecină, cât și în Vest, spre Chişinău”.

În articol se mai observă că duminică „trebuia să aibă loc la Tiraspol un protest în sprijinul forţelor proruseşti din estul şi sudul Ucrainei, dar acesta a fost amânat. Autoarea citează, de asemenea, un portal transnistrean potrivit căruia „liderul republicii separatiste, Evgheni Şevciuk, nu a comentat deocamdată ultimele evenimente din Ucraina”.

În editorialul său din „Panorama” întitulat „Haos non-stop. Sau forever?”, Dumitru Ciubaşenco constată că „este uimitor cât de repede Ucraina, care părea un stat european mare şi puternic se dezintegrează”. Potrivit autorului, „în Ucraina se întâmplă ceea ce în Moldova s-a întâmplat la chiar izvoarele independenţei sale – o scindare mentală, politică şi teritorială”. Dl Ciubaşenco pretinde, totodată, că ceea ce ar putea calma situaţia din regiune ar fi „înfiinţarea Statelor Unite ale Ucrainei şi a Republicii Federative Moldova”. „Aceste eventuale state noi ar uita de planurile de a se alipi la vreo uniune, fie că e vorba de Est sau Vest, şi ar putea să se ocupe de propria dezvoltare sub protectoratul Bruxellesului, Washingtonului şi Moscovei…” , se dă cu părerea Ciubaşenco.

Ziarul Naţional” reia de la publicaţia „Ziarul Financiar” declaraţiile fostul ambasador al SUA în România, Mark Gitenstein. Întrebat dacă i se pare că situaţia din Ucraina seamănă cu cea din Republica Moldova şi Transnistria, Gitenstein a răspuns: „Sunt de acord cu preşedintele Băsescu şi cred că e posibil, deşi sper să nu fie aşa, să ajungem să avem două conflicte în regiune, în Transnistria şi în Crimeea, ceea ce cred că ar fi tragic”.

Nicolae Negru scrie în editorialul său din „Ziarul Naţional” că „Rospotrebnadzor a decis să abordeze problema embargoului asupra vinurilor moldovenești în funcție de politica externă a autorităților locale”. Potrivit autorului, „Putin-cel-Groaznic a mai inventat un supliciu pentru vinificatorii moldoveni: să demonstreze loialitate față de Rusia și ideea lui eurasiatică. Pentru a fi acceptat pe piața controlată de el, nu e suficient ca vinul să fie calitativ, producătorul moldovean trebuie să fie separatist sau, cel puțin, antieuropean, adept al Uniunii Vamale”.
XS
SM
MD
LG