Președintele României dă asigurări că nu va fi nici un război în Marea Neagră și în mod surprinzător spune că românii nu trebuie să se teamă de o agresiune a Rusiei sau a Ucrainei. Nu este clar de ce alătură Ucraina, Rusiei în această ecuație de potențiali inamici, în care Traian Băsescu a vrut să transmită mai multe mesaje spre Chișinău, decât spre Kiev.
Președintele a spus astfel că „România nu poate gestiona ce se întâmplă în Republica Moldova”, dar sugerează că ceea ce s-a întâmplat în Georgia în 2008 și în Crimeea în 2014 ar putea să se întâmple și dincolo de Prut. Ținând cont de această paradigmă Traian Băsescu și-a reluat discursul de salvator: „dragi români de peste Prut, aveți o alternativă” i-a anunțat astăzi Băsescu locuitorilor Republicii Moldova, explicându-le că în cazul unui conflict intern cu Transnistria în care Rusia „vine să facă pace”, România le oferă moldovenilor soluția.
Problema este, spune mai departe Traian Băsescu în ce măsură Republica Moldova vrea „să facă pasul spre România” în contextul în care peste 70% dintre români vor unirea, dar numai 20% dintre molodveni își doresc acest lucru. „Este responsabilitatea cetățenilor din Republica Moldova să spună da sau nu”, fiindcă „ei trebuie să fie siguri că își pot atinge obiectivele” a mai adăugat președintele român. Traian Băsescu a mai atras atenția că „Moldova are o problemă teritorială cu Transnistria” și că „niciodată, după experiența cu Cipru, Uniunea Europeană nu va mai primi o țară cu probleme de teritoriu”, lăsând din nou să se înțeleagă că singura soluție a drumului spre Vest ar fi unirea cu România, dar și renunțarea de către Republica Moldova la regiunea nistreană.
Băsescu reia, la nivel teoretic, planul său de reunificare într-un moment extrem de sensibil, deși inclusiv înalți oficiali americani l-au admonestat indirect, dar public că Republica Moldova este un stat independent și suveran. Victoria Nuland, adjuncta șefului diplomației de la Washington a subliniat clar acest aspect la începutul anului când a venit la București.
În același timp președintele român l-a criticat din nou pe Iurie Leancă pentru relația sa apropiată de premierul român Victor Ponta, dar și pentru că Republica Moldova ar menaja „sensibilitățile Federației Ruse”, neîndrăznind să spună la Moscova ce are de spus. Aceste critici ar putea face, însă, parte mai degrabă din registrul nemulțumirilor personale pe care Traian Băsescu le are față de legăturile bune dintre premierii român și moldovean. Se resimte în discursul președintelui român o oarecare frustrare în condițiile în care nu mai este singurur jucător din România pe terenul relațiilor cu Republica Moldova
Președintele Traian Băsescu subliniază, în plus, că România va susține la Consiliul European de la finele acestei săptămâni aplicarea sancțiunilor economice împotriva Rusiei, „până la capăt”, chiar dacă acest lucru nu-l va „întoarce din drum” pe Vladimir Putin în ceea ce privește Crimeea. Președintele român este de părere că Putin „e un om puternic care nu va ezita să apere interesele Federației Ruse și care are în mod categoric ca obiectiv restabilirea frontierelor Uniunii Sovietice” „cu vorba bună sau cu tancurile”.
România nu are, așadar, soluții împotriva expansiunii Moscovei, altele decât revizionismul prin unirea cu Republica Moldova, dar Traian Băsescu a mărturisit astăzi că nu va mai insista asupra acestei idei, pentru că nu are suport în interiorul clasei politice de la București. Ceea ce nu l-a oprit pe șeful statului român să le demonstreze moldovenilor că singura lor soluție de a nu fi la cheremul Moscovei ar fi să-și întoarcă fața spre România: „ridic cu mâna mea barierele” dacă Republica Moldova dă semnalul că vrea unirea, a promis Traian Băsescu într-o nouă încercare de a expune noul obiectiv național lansat tot de el înainte de summit-ul de la Vilnius.