Linkuri accesibilitate

Moldova comemorează 200 de ani de la nașterea poetului ucrainean Taras Șevcenko


Statuia lui Taras Șevcenko în Piața Independenței la Kiev
Statuia lui Taras Șevcenko în Piața Independenței la Kiev

„Cobzarul” a devenit de fapt, o declaraţie de independenţă literară şi intelectuală a ucrainenilor.



Academia de Ştiinţe a Moldovei a găzduit azi acţiunea de comemorare a celor 200 de ani de la naşterea scriitorului şi scriitorului ucrainean Taras Şevcenko.

Scriitorul emblematic al ucrainenilor este citat în aceste zile cu îndemnul: „Luptaţi-vă şi veţi triumfa”, formulat în legătura cu denunţarea asupririi poporului ucrainean de către ruşi. Acum, celebra frază a poetului a devenit moto-ul ucrainenilor care luptă pentru integritatea ţării şi condamnă anexarea Crimeii de către Federaţia Rusă.

Serghei Pirojkov, ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, care a fost prezent la ceremonie, a spus la microfonul Europei Libere că Taras Şevcenko nu este doar trecutul,dar şi prezentul şi viitorul Ucrainei, întrucât spusele sale au devenit oarecum profetice şi cetăţenii ucraineni trebuie să lupte în continuare pentru libertate:

„Creaţia lui Taras Sevcenko era orientată împotriva expansiunii, uzurpării şi anexarea teritoriilor. Astăzi cuvintele, poezia şi creaţia sa se potrivesc cu ceea ce se întâmplă acum în ţara mea, deoarece Ucraina se află într-o stare de ocupaţie şi noi trebuie să luptăm împotriva acestei ocupări cu toate mijloace accesibile. E clar că poezia lui Şevcenko şi creaţia sa anume inspiră spre această luptă.”

Taras Şevcenco este poetul care a cunoscut chinurile deportării şi persecutarea miliţiei ruse, însă nu a cedat şi a militat până la moarte pentru eliberarea naţională a poporului ucrainean.

Iată de ce, spune cercetătoarea Ecaterina Cojuhari, de etnie ucraineană, celebrarea poetului îi uneşte pe ucraineni şi amplifică totodată ideea de apărare a identităţii şi culturii naţionale:

„Pentru ucraineni, Şevcenko reprezintă înfăţişarea libertăţii, a spiritului ucrainean şi a ideii naţionale,iar mai mult ca oricând, acum el este asociat cu prezentul. Toate ideile sale expuse în renumitul ,,Cobzarul” sunt foarte şi foarte actuale. El chema spre unitate poporul ucrainean, ca ucrainenii să fie liberi şi să poată construi propriul stat şi în acelaşi timp să preţuiască valorile culturale ucrainene, limba. Noi, ucrainenii din Republica Moldova îl cinstim iar copii noştri învaţă opera lui la şcoală.”

În una din celebrele sale creaţii „Testamentul” poetul spunea: „De ce-i al vostru nu vă lepădaţi”. Acest îndemn al poetului, devenit actual odată cu escaladarea crizei din Ucraina, se regăseşte într-un volum de poezii, considerat şi declaraţie de independenţă a cetăţenilor ucraineni, remarcă academicianul Ion Tighineanu:

„Faimoasele culegeri de poezii „Cobzarul”, au marcat momentul conştientizării naţionale a literaturii ucrainene. „Cobzarul” a devenit de fapt, o declaraţie de independenţă literară şi intelectuală a ucrainenilor. Creaţia sa este o emanaţie continuă a vieţii şi a epocii în care a trăit Taras Şevcenko.”

Anul 2014 a fost declarat de către UNESCO drept anul Taras Şevcenko”. Cei prezenţi azi la comemorarea poetului au remarcat simpatia acestuia pentru cetăţenii moldoveni, care erau deseori vizaţi în scrierile sale care chemau spre păstrarea conştiinţei naţionale, unitate şi condamnau opresiunea imperiului rus.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG