Proiectul „Southstream” prin care Cremlinul încearcă să reducă aproape la zero rolul Ucrainei în tranzitul de gaze rusești spre Europa centrală și de sud întâmpină probleme tot mai grave. Constructorul tronsonului bulgăresc al gazoductului, evaluat la 3,5 miliarde euro, va fi un consorțiu aflat sub controlul oligarhului rus Ghenadi Timcenko, care figurează pe listele de sancțiuni ale Uniunii Europene și Statelor Unite ale Americii.
Timcenko deține 63% din capitalul companiei „Stroitransgaz” – principalul partener în cadrul consorțiului ce a căștigat licitația pentru tronsonul bulgăresc.
Opoziția bulgară a cerut intervenția Bruxelles-ului în scopul verificării acuzațiilor de corupție prilejuite de costul ridicat al tronsonului. Față de alte gazoducte similare acesta va necesita investiții de 2 ori mai mari. Din blocul reformator au acuzat actualii guvernanți că au cedat presiunilor Moscovei în scopul obținerii unor comisioane.
Comisarul european Gunther Jotinger a propus înghețarea proiectului. Pe de altă parte după anexarea Crimeii „Gazpromul” va putea alege o variantă mai scurtă a tronsonului subacvatic ce ar reduce cu peste 20 de miliarde euro valoarea gazoductului. Aceasta însă va creea probleme politice foarte grave.
Ex-premierul Boiko Borisov a declarat că guvernul Oreșearski va aruncă zeci de milioane de euro în vânt. În decembrie Sofia a acceptat majorarea cu 200 de milioane de euro a capitalului societății „Southstream Bulgaria”.
Concernul italian „ENI”, care participă, împreună cu „Electricite de France” și „Wintershall” la proiect, a avertizat că în urmă crizei ucrainene perspectivele pentru realizarea gazoductului au devenit extrem de sumbre.
Cu două zile în urmă însă ministrul economiei și energeticii Dragomir Stoinev a anunțat că Sofia a reușit să repună pe ordinea de zi a Uniunii proiectul „Southstream” care va traversa în afara de Bulgaria Italia, Austria, Ungaria, Slovenia, Grecia și Croația.