Presa rusă susţine că în cadrul întrevederii de patru ore de la acest sfârşit de săptămână dintre şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, şi secretarul de stat american, John Kerry, s-ar fi vorbit şi despre ceea ce Moscova considera a fi o „blocadă” impusă de Ucraina şi de Moldova locuitorilor din regiunea transnistreană. Ieri la Chişinău, asistenta secretarului de stat, Victoria Nuland, a respins fără șovăire existenta acestei presupuse „blocade”. „Am făcut investigația noastră, am fost în contact cu guvernul Ucrainei, am avut observatorii noştri la graniță şi trebuie să spun că aceasta nu este în nici un fel o blocadă”, a spus, la Chişinău, adjuncta şefului diplomaţiei americane. Despre pretinsa „blocadă”, Vasile Botnaru a stat de vorba cu analistul de la Chişinău Igor Boţan:
Igor Boțan: „Federația Rusă este în căutarea pretextelor pentru a-și continua ofensiva pe care a început-o în Crimeea. Înțelegem cu toții că, dacă Federația Rusă s-ar opri doar la Crimeea, această ofensivă ar fi mai degrabă o pierdere de imagine a Federației Ruse. Regimul din Transnistria are sarcina să îi ofere Federației Ruse astfel de posibilități și pretexte pentru a interveni. De fapt, știm cu toții că nu există niciun fel de blocadă. A propos, despre blocadă s-a vorbit și după ce, în 2006, în martie, Republica Moldova a ieșit din procesul de negocieri, iar Transnistria s-a folosit de acest pretext pentru a invoca blocada Transnistriei, după ce a fost introdusă misiunea EUBAM.”
Europa Liberă: De fapt, Transnistria a oprit atunci circulația trenurilor.
Igor Boțan: „Transnistria a oprit circulația trenurilor, partenerii din Ucraina atunci, de asemenea, au ridicat probleme pentru circulația trenurilor prin regiunea de nord a Republicii Moldova, invocând reparația unui pod. De fapt, lucrurile stau tocmai invers și, când spun că Transnistria caută motive ca să ofere Federației Ruse pretexte, ne amintim de provocările care au avut loc anul trecut: provocările cu instalarea posturilor vamale, decizia de a adopta așa-zisa „lege” privind hotarele Transnistriei, provocările permanente din zona de securitate, provocările legate de școlile moldovenești și ultimele provocări legate de interdicția pentru țăranii din satele care sunt sub jurisdicția Moldovei de a-și prelucra pământurile.”
Europa Liberă: Altfel zis, administrația de la Tiraspol, ca de obicei, o ia cu prăjina înainte.
Igor Boțan: „O ia cu prăjina înainte, într-o situație foarte clară: caută să provoace Chișinăul pentru a oferi Federației Ruse pretexte să își continue ofensiva pe care a început-o în Crimeea.”
Europa Liberă: Replica doamnei Victoria Nuland de a miza mai mult pe misiunea OSCE are șanse?
Igor Boțan: „Eu cred că această afirmație a doamnei Nuland este cu subtext. Există biroul OSCE la Tiraspol și la Chișinău, ei sunt foarte bine informați. Există misiunea EUBAM care vorbește foarte clar că nu există niciun fel de indicatori că Transnistria ar fi blocată. Și mai mult, cred că subtextul ofertei, dacă putem spune așa, a doamnei Nuland de a invita OSCE-ul, este că tocmai Federația Rusă a subminat arhitectura de securitate regională care are la bază OSCE.”
Europa Liberă: Dar Kremlinul are demult proprietatea de a-l crede pe Șevciuk. Ne putem aștepta că aceasta deja e un semnal că armatele s-au pornit?
Igor Boțan: „Eu cred că Federația Rusă vrea să transmită și să deprindă toată comunitatea internațională cu ideea că, în spațiul CSI și în fostul spațiu sovietic, Federația Rusă va proceda așa cum îi convine, căutând pretexte și acționând în numele concetățenilor, așa cum găsește de cuviință. Eu cred că aceasta este principala misiune acum a Federației Ruse pentru a primi un fel de carte blanche din partea comunității internaționale.”
Europa Liberă: Ce remedii există? Ce capacități de rezistență are Republica Moldova și Uniunea Europeană?
Igor Boțan: „Cred că Republica Moldova deocamdată procedează absolut corect, se asociază mesajului Uniunii Europene, evită să introducă sancțiuni împotriva Rusiei, așa cum s-a preferat să se vehiculeze pentru a face presiuni, la ONU a votat așa cum a votat comunitatea europeană și Statele Unite. Și invită partenerii din Europa și Statele Unite aici, în Republica Moldova, pentru a se convinge că autoritățile caută soluții pentru probleme și nu antagonizează Federația Rusă pentru a-i oferi pretexte.”
Europa Liberă: Relația Chișinăului cu Tiraspolul acum mai poate fi reanimată?
Igor Boțan: „Reacția cu Tiraspolul nici nu a fost întreruptă. Există un proces de negocieri care a fost relansat, în 2012, există o înțelegere pe agendă cu cele trei coșuri. Și aici este foarte important că Chișinău, în special, ministrul Reintegrării care, o dată, de două ori pe lună, este în studio aici, la Europa Liberă, și explică de ce este foarte important de a deschide cel de-al treilea coș pentru că șirul de probleme care trebuie soluționat este unul interdependent.”
Europa Liberă: Dar Șevciuk a anunțat o condiție clară și univocă, pledează pentru, cum zice el, un divorț civilizat, deci, Coșul al III-Iea Tiraspolul îl vede într-un singur fel?
Igor Boțan: „Da, dar formatul „5+2” de reglementare nu s-a referit la satisfacerea dorințelor Tiraspolului, ci se referă la soluționarea problemei în hotarele Republicii Moldova, în cadrul constituțional al Republicii Moldova. Vedem, de asemenea, pentru a provoca Republica Moldova, se condiționează ca Republica Moldova să renunțe la Legea din 2005 privind modalitatea de soluționare a problemei, lucru pe care transnistrenii și rușii întotdeauna au încercat să îl evite, spunând că nu este productiv, eficient să condiționezi în avans. Iată că, atunci când le convine, condiționează chiar foarte bine. Criza din Ucraina, încă o dată, ne demonstrează: toate aceste conflicte separatiste au fost gândite și au fost menținute ca ancore pentru fostele republici sovietice...”