Linkuri accesibilitate

„Statele Unite bănuiesc că Rusia trimite la Donetsk și în alte orașe, persoane plătite pentru alimenta sentimente anti-ucrainene”


Militanți pro-ruși clădind o baricadă la Donețsk
Militanți pro-ruși clădind o baricadă la Donețsk

Washingtonul a sugerat că Moscova s-ar afla în spatele „separatiștilor, sabotorilor și provocatorilor” care doresc scindarea Ucrainei.



Casa Alba nu vede cu ochi buni desfasurarile din Estul Ucrainei unde elemente separatiste isi doresc repetarea scenariului din Crimea. Care sint reactiile in Statele Unite? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Statele Unite avertizeaza Rusia ca se expune la noi sanctiuni, daca incurajeaza destabilizarea Ucrainei. Dar in timp ce Washingtonul a sugerat ca Moscova s-ar afla in spatele „separatistilor, sabotorilor si provocatorilor” care doresc scindarea Ucrainei, Rusia riposteaza spunind ca cei care arata cu degetul catre Moscova ar trebui mai curind sa aplece urechea la solicitarile legitime ale poporului ucrainean.

Cele doua parti au anuntat ca sefii diplomatiilor respective se vor intilni in curind, dar, pe de alta parte, divergentele care persista nu ofera prea mult loc pentru optimism. Secretarul de stat John Kerry se va intilni in urmatoarele zece zile cu omologi din Rusia, Ucraina si Uniunea Europeana, in incercarea de a calma o situatie care in ultima vreme a atins grade inalte de volatilitate.

Saptamina trecuta, presedintele Obama i-a cerut lui Vladimir Putin sa retraga trupele de la frontiera cu Ucraina. Statele Unite cred ca tocmai prezenta militara rueasca incurajeaza manifestanti pro-Rusia din estul Ucrainei sa ocupe cladiri guvernamentale, sa declare independenta si sa ceara un referendum privind secesiunea, un scenariu asemanator celui din Crimea.

„Ceea ce este clar este ca tulburarile de la sfirsitul saptaminii trecute sint consecinta presiunilor crescinde facute de Rusia asupra Ucrainei” - a spus purtatorul de cuvint al Casei Albe, Jay Carney, continuind „Statele Unite banuiesc că Rusia trimite la Donetsk si in alte orase, persoane platite pentru alimenta sentimente anti-ucrainene”. Carney a spus ca orice incercare a rusilor de a patrunde in Ucraina – sub acoperire sau nu – va fi considerata o periculoasa escaladare a tensiunilor si ar antrena noi sanctiuni americane.

Aceasta pozitie a fost reiterata de catre secretarul de stat, John Kerry intr-o convorbire telefonica cu omologul sau rus, Sergei Lavrov. Kery i-a spus acestuia ca actiunile de la sfirsitul saptaminii din Ucraina nu par sa fi fost spontane, cerind Rusiei sa se distanteze de elemente destabilizatoare. Rusia a avertizat Ucraina sa nu brutalizeze manifestanti pro-Rusia, indemnind Kievul sa dea ascultare nemultumirilor populare.
XS
SM
MD
LG