Linkuri accesibilitate

La ce sunt bune voturile din R. Moldova pentru România sau cele din vecinătatea Ungariei pentru Budapesta



Mesajul patriotic cu tușe naționaliste folosit de premierul Ungariei în recenta campanie electorală i-a mobilizat mult mai mult pe maghiarii din vecinătatea țării, decât pe cei din interior. Este vorba, firește, despre proporția celor care au votat cu FIDESZ, Uniunea Civic Maghiară, partidul condus de Viktor Orban: astfel, peste 95% din voturile venite din comunitățile din străinătate, România, Slovacia, Ucraina i-au fost acordate partidului conservator de la Budapesta. În jur de două procente din voturile din diaspora a obținut formațiunea de extremă dreapta Jobbik, care s-a organizat inclusiv cu trupe paramilitare, și care are în prim planul programului răfuiala cu populația romă. Stânga a luat chiar mai puțin 1,2% din voturile maghiarilor din afară.

De ce dreapta conservatoare este mai prizată de comunitățile maghiare din statele vecine Ungariei? În primul rând pentru că Viktor Orban, exponentul acestui curent și premier al țării, a fost primul care a vorbit despre națiunea ungară, care nu se rezumă la maghiarii din interiorul granițelor. La fel, și Traian Băsescu este primul dintre liderii români care a proiectat o strategie comună a României cu Republica Moldova.

Discursul patriotic-naționalist este, în mod tradițional, folosit mai degrabă de dreapta conservatoare, decât de socialiști, cu toate că în România toate partidele parlamentare au în recuzita lor naționalismul ca armă antimaghiară în campania electorală. La alegerile generale din România din 2012, arhitectura voturilor a fost întru-câtva similară cu cea de la scrutinul parlamentar din Ungaria. Astfel că în colegiul din Republica Moldova, candidatul dreptei, Eugen Tomac a câștigat circa 75% din voturile exprimate și a fost, de altfel, singurul deputat de dreapta care și-a câștigat colegiul. Toți ceilalți au intrat în Parlamentul României de pe locul al doilea, în condițiile în care alianța de centru-stânga a câștigat atunci detașat alegerile.

În 2009, la alegerile prezidențiale, Traian Băsescu a fost votat de aproape 95% dintre cetățenii Republicii Moldova care dețin pașapoarte românești, un scor aproape identic cu cel obținut de premierul ungar la alegerile de duminică. Atunci, însă, președintele român nu făcuse încă trecerea de la discursul patriotic-naționalist la cel unionist.

Aderența celor care primesc cetățenii de la așa zisă țara „mamă” s-ar putea să scadă în timp, fiindcă maghiarii din România cu pașapoarte ungurești și moldovenii de peste Prut cu pașapoarte românești speră în timp să primească și alte facilități, similare cu ale celorlalți cu pașapoarte similare cu ale lor: între altele dreptul la învățământ gratuit, dreptul la servicii medicale, dreptul la locuri de muncă egal plătite.

Deocamdată funcționează sentimentul național captat de lideri puternici care știu să convertească iredentismul în patriotism și naționalismul în ideologie națională.

Partidul FIDESZ a obținut la alegerile generale de duminică din Ungaria 44,54% din voturi, ceea ce înseamnă 133 din totalul de 199 de locuri din Parlament, adică o majoritate de două treimi care-i va permite să-și continue politica naționalist-populistă din ultimii patru ani.
XS
SM
MD
LG