Linkuri accesibilitate

Pseudoevenimentul pe post de Breaking News


Băgarea unui judecător sau cinovnic în puşcărie ar fi, într-adevăr, un eveniment, numai că evenimentul trebuie să se producă...Ieri, mai mulţi colegi de breaslă difuzau o ştire cu titlul BREAKING NEWS. Cică un magistrat a fost condamnat la şapte ani de închisoare. Cică aşa ceva nu s-a mai întîmplat în Republica Moldova. Iar un analist constata cu satisfacţie că, iată, sînt şi la noi condamnaţi pentru corupţie oamenii cu funcţii importante. Prin urmare, intrăm şi noi în Europa…

Toată vînzoleala asta mi se pare sterilă, prematură, ciudată. Mi se pare că avem de-a face din nou cu un pseudoeveniment ridicat la rang de ştire importantă-năucitoare. În opinia mea, nimic nu s-a întîmplat, absolut nimic. Nici vorbă de BREAKING NEWS!

Lucrurile sînt departe de a fi limpezi. Chestia e că sentinţa va fi atacată la Curtea de APEL Chişinău şi nu se ştie acum care va fi verdictul celeilalte instanţe. În epoca tranziţiei interminabile, multe condamnări ale primei instanţei au fost revizuite de instanţa a doua. Şi atunci de ce trebuie să punem carul înaintea boilor şi să facem BREAKING NEWS dintr-o poveste cu final incert?

Băgarea unui judecător sau cinovnic în puşcărie ar fi, într-adevăr, un eveniment. Numai că evenimentul trebuie să se producă. Trebuie mai întîi să-l vezi pe judecătorul sau cinovnicul acela în închisoare. În Moldova, aşa ceva nu se întîmplă uşor, ba chiar nu se prea întîmplă.

În mediul microbiştilor circulă o glumă: poţi să afirmi că ai învins o echipă de fotbal germană numai după ce aceasta a părăsit stadionul. Aşa e şi cu condamnările oamenilor cu funcţii importante în Moldova. Poţi afirma că ei sunt condamnaţi numai cînd îi vezi după gratii...
XS
SM
MD
LG