Linkuri accesibilitate

Un caz de manipulare la două televiziuni de stat din Rusia


Cine este cu adevărat personajul din imagine? Depinde la ce post te uiți, la NTV sau la Rossia 1.


Două televiziuni de stat din Rusia, NTV și Rossia 1 au fost prinse din nou cu cioara vopsită în Ucraina, când au prezentat unul și același om și ca „patriot pro-rus”, și ca „mercenar străin”, care a adus bani Sectorului de Dreapta, pro-Kiev.

În relatări despre tulburările din orașul Mykolaiv din sudul Ucrainei, și NTV, și Rossia 1 îl arată pe unul și același bărbat de aproximativ 40 de ani, culcat pe un pat de spital, cu zgârieturi pe față, bandajat la nas și la un genunchi. Dar asemănarea se oprește aici.

La NTV, personajul este prezentat drept „Andrei Petkhov”, care a emigrat de aproximativ două decenii în Germania, care deține cetățenia a patru țări și care a călătorit la Mykolaiv să organizeze oamenii „și împotriva populației pașnice, și împotriva Sectorului de Dreapta”. NTV spune că omul a căzut întâmplător victima unui atac al naționaliștilor de la Sectorul de Dreapta împotriva protestatarilor pro-ruși pașnici.

„Pavilionul său este bine păzit acum, dar corespondenții noștri au reușit să înregistreze un interviu în exclusivitate”, spune crainica NTV.

Spusele intervievatului care vorbește în rusă nu coincid întru-totul cu prezentarea. „Petkhov” pretinde că este doctor cu afaceri în Elveția și spune că a adus din Germania 500.000 de euro din economiile personale pentru a ajuta Maidanul. La un moment dat pare să se încurce chiar și el, dar pune asta pe seama unei comoții.

Din interviul dezlânat se poate desprinde că „Petkhov” a mers pe 7 aprilie la o tabără a protestatarilor pro-ruși, unde a văzut o femeie rănită la mână și i-a sărit în ajutor. În clipa aceea, spune intervievatul, protestatarii pașnici au fost atacați de radicali beți cu bastoane, care trăgeau din pistoale cu gloanțe de cauciuc și aruncau grenade paralizante.

„În cinci minute, viața mea s-a schimbat. Am petrecut în orașul vostru o zi și până seara aproape am fost ucis”, spune individul. El mai pretinde că reprezintă o organizație despre care n-ar vrea să vorbească acum.

În interviul cu NTV, „Petkhov” nu spune deloc că ar fi fost trimis la Mykolaiv să lupte contra protestatarilor pro-ruși. Cu toate acestea, interpretarea dată de televiziune este limpede. „Un mercenar german vine în Ucraina cu 500.000 de euro pentru Sectorul de Dreapta”, este titlul afișat pe pagina de internet a NTV.

Televiziunea Rossia 1 are o interpretare cu totul diferită. În reportajul ei, pe pacient îl cheamă „Petkov” și este localnic. Camera Rossia 1 prinde în cadru și o panglică oranj-neagră a Sfântului Gheorghe, simbolul protestatarilor pro-ruși, care este legată de pat.

„Andrei Petkov în vârstă de 40 de ani nu va putea merge timp de o jumătate de an.În 7 aprilie, Andrei a venit ca de obicei în piața centrală ca să-și exprime deschis nemulțumirea față de acțiunile noilor autorități de la Kiev. Dar protestul pașnic a fost atacat subit de radicali, care au săvârșit un adevărat carnagiu”, spune corespondentul Rossia 1.

În reportajul de la Rossia 1, „Petkov” vorbește mai puțin. De data aceasta pretinde că a scăpat cu viață ca prin minune din mâinile unui bărbat înarmat.

„Îmi pune pistolul la tâmplă în timp ce zac pe jos și-mi spune că mă omoară dacă nu-mi scot panglica Sfântului Gheorghe. Îi spun că n-am de gând. Împușcă-mă. Și în clipa aceasta au venit în fugă niște fete, l-au îmbrâncit și s-a cărat”, povestește „Petkov”.

După aceasta, reportajul trece la o altă linie de subiect, explicând cum autoritățile ucrainene ar fi adus cu autobuzele naționaliști radicali la Mykolaiv și ar fi coordonat împreună cu ei planurile pentru distrugerea taberei de protestatari pro-ruși. Aceștia din urmă arată camerei cartușe folosite din care s-ar fi tras în ei.

Deci, cine este cu adevărat ”Petk(h)ov”? Răspunsul pare a fi deocamdată: depinde la ce post te uiți, la NTV sau la Rossia 1. Dacă nu cumva va face un reportaj și Pervîi Canal.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG