Linkuri accesibilitate

Captain America - patriotismul în vremuri supravegheate


Captain America și puterile sale aplicate la... Amsterdam
Captain America și puterile sale aplicate la... Amsterdam

Structura totalitară e distrusă in film, dar partea „bună” a supravegherii rămâne. Aceea care ne păzește chiar și de noi înșine.



In vremuri de incertitudini și amenințări ce dispăruseră, patriotismul poate lua forme ce la rândul lor păreau uitate: asa se întâmplă acum în SUA cu reînvierea francizei cinematografice Captain America.

Captain America este unul din acele personaje cu puteri supranaturale: Batman, Spiderman, Superman, care mor episodic si revin prin aplauze să se lupte cu dușmani din ce in ce mai înfiorători și implacabili... Cu o diferență: Captain America nu traieste intr-un mitologic Gotham City, ca Batman, ba chiar nu se preocupă de soarta umanității decât indirect... El vrea in primul rând să salveze America. Captain America este un personaj de bandă desenată creat in al Doilea Razboi Mondial si care, inițial, se lupta cu naziștii.

Îmbrăcat intr-un combinezon decupat în drapelul SUA și purtând un scut rotund, pe care îi folosește și pentru apărare și pentru atac, Captain America e un personaj anacronic, care, insa tocmai de aceea funcționează. In recentul film Captain America: The Winter Soldier (succes in săli încă de la lansare), eroul are de rezolvat o mare dilemă politico-morală.

Dilema este aceea că el descoperă un vast program de supraveghere la nivel planetar a populației. Totul, orice comunicații electronice, transferuri bancare, dosare medicale, totul e centralizat pentru binele oamenilor.

Este o aluzie limpede la vasta rețea de supraveghere instalată de Agenția Nationala de Securitate a SUA (NSA). Captain America descoperă că rețeaua de supraveghere e infiltrată de o masonerie a răului, însă el nu pune la îndoială necesitatea existenței ei... Ceea ce contează este ca rețeaua sa nu cadă in mâini rele.

Structura malefică e distrusă în final, dar partea „bună” a supravegherii rămâne. Aceea care ne păzește chiar și de noi înșine.

Captain America - sub masacrele cu scut si lasere se ascunde o adevarata dezbatere despre viitorul individului si al vieții private. In această perspectivă, patriotismul devine o formă de abandon.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG