Linkuri accesibilitate

Scandal politic în Bulgaria în ajunul alegerilor parlamentare


O sută de firme se ocupă de vânzarea-cumpărarea ilegală de date personale.



Situația politică la o lună înainte de alegerile pentru Parlamentul European devine tot mai tensionată. În listele cu semnături ale unor partide de care depinde posibilitatea acestora de a participa la alegerile europene, printre care se află și Partidul Socialist, fost comunist, au apărut cu codurile lor numerice personale oameni care nu au semnat în favoarea formațiunilor respective.

Patru dintre cei mai bogați cetățeni bulgari Nikolai Banev, Ognian Donev, Irena Krăsteva și șeful „Lukoil-Bulgaria” Valentin Zlatev, ca și ombudsmanul național Konstantin Pencev au „semnat” fără să știe pentru Partidul comuniștilor. Deputați din partidul GHERB și-au regăsit semnăturile sub petiția oponenților politici din noua formațiune „Bulgaria fără cenzură”. La Comisia electorală centrală au fost deja depuse câteva sute de plângeri.

Frauda cu datele personale a fost descoperită după ce Comisia a oferit alegătorilor posibilitatea verificării prin internet a semnăturilor.

Unul din membrii CEC, profesorul universitar Mihail Constantinov, a anunțat că în Bulgaria 100 de firme se ocupa de vânzarea-cumpărarea ilegală de date personale. Clienții acestora sunt partide, mari companii comerciale, agenții de publicitate. În momentul de fața între o treime și jumătate din datele personale sunt compromise, avertizează profesorul Konstantinov.

Abuzul cu astfel de date este pedepsit cu amenzi între echivalentul a 5 000 și 50 000 de euro. Scandalul nu va împiedica organizarea alegerilor europene din luna mai, au declarat din Comisia electorală centrală care a transferat procuraturii generale anchetarea fraudei cu date personale.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei, Biser Troianov, a declarat că nu este posibilă scoaterea semnăturilor false din petițiile partidelor. Eventuale sancțiuni vor putea fi aplicate după alegerile programate pentru 25 mai. Vor putea fi pedepsite însă nu partidele, ci oamenii care au colectat semnăturile.
Previous Next

XS
SM
MD
LG