Linkuri accesibilitate

Revizuirea actualelor cote ale impozitelor pe venit în exercițiul bugetar 2015-2017 (Adevărul)


În căutarea surselor financiare pentru a acoperi cel puţin jumătate din cheltuielile populaţiei pentru gaze (Ziarul Național).



Situația din Ucraina a trezit Vestul”, este citat de portalul „Unimedia” senatorul american Robert Corker care s-a aflat într-o vizită oficială la Chişinău. Potrivit oficialului, „SUA nu au avut o reacţie pe măsură la acţiunile provocatoare ale Federaţiei Ruse”, iar acum sunt hotărâte să-şi întărească parteneriatul cu țările din zonă, Ucraina și Moldova. Un pas important ar fi expertiza tehnică americană pentru aceste ţări astfel ca ele să beneficieze de resursele de gaz existe în regiune.

Dacă Rusia va interveni militar în Ucraina, ar putea-o face şi în Transnistria. Declaraţia aparţine unui politolog rus, Evgheni Mincenko, şi este citată de presa de la Chişinău de pe portalul rus „Novîi Reghion”. Ideea lui Mincenco este că dacă Rusia intervine militar în Ucraina, relațiile cu Occidentul vor fi deteriorate definitiv și atunci nu există motive din care Rusia nu ar profita de context ca să se implice și în Transnistria. Expertul crede că autoritățile ruse ar putea invoca, în scopul alipirii Transnistriei, același pretext ca și în cazul Crimeii, adică referendumul din 2006, care a dat rezultate apropiate cu cele din Crimeea.

„Ziarul naţional” consemnează o propunere a premierului Poloniei, Donald Tusk, ca să fie creată o uniune energetică în cadrul Uniunii Europene pentru a scăpa definitiv de dependența de gazul rusesc. Donald Tusk a declarat pentru „Financial Times” că, indiferent de evoluția situației din Ucraina, UE ar trebui să formeze o nouă structură, cea a comunității energetice, care să aprovizioneze cu gaze naturale toate cele 28 de state-membre. Mai mult, politicianul polonez susține că UE ar trebui să finanțeze în proporție de 75% construcția depozitelor pentru rezervele de gaze și a conductelor pentru țările care sunt cele mai dependente de gazul rusesc. Donald Tusk și-a argumentat poziția prin faptul că dependența exagerată de gazul rusesc slăbește Europa. De asemenea, Donald Tusk consideră că UE trebuie să valorifice la maximum propriile resurse energetice.

Într-o analiză semnată de directorul Agenţiei de ştiri „IPN”, Valeriu Vasilică, este avansată ideea că Guvernul ar trebui să identifice surse financiare pentru a acoperi cel puţin jumătate din cheltuielile populaţiei pentru gaze chiar începând cu anul acesta. Astfel, ca aceasta să devină un argument real şi practic în alegerile din toamnă. Mai târziu poate fi prea târziu. Nişte calcule simple arată că pentru aceste scopuri ar fi suficiente 63-65 milioane de dolari americani, anual, timp de 4-5 ani, scrie Valeriu Vasilică. Sugestia lui porneşte de la constatarea care la fel îi aparţine că sărăcia, manipularea politică şi separatismul au făcut din „gazele ieftine” cea mai puternică sursă de euroscepticism, respectiv, de „optimism euroasiatic”, care poate „împuşca” la alegerile din toamnă în una din cele două ţinte – europeană sau euro-asiatică”.

Ion Preaşca scrie în „Adevărul” că într-un document ce stabileşte obiectivele politicii fiscale pentru anii 2015-2017, Ministerul Finanţelor îşi propune să revizuiască actualele cote ale impozitelor pe venit în cazul persoanelor fizice astfel încât cei care câştigă mai mult să plătească taxe mai mari. O idee aproape similară este promovată de vicepreşedintele Parlamentului, Andrian Candu, care propune că averile mai mari să fie suprataxate. „Ar fi o dovadă de responsabilitate ca cei care deţin vile impozante, maşini de lux să plătescă mai mult“, susţine deputatul democrat, citat de „Adevărul”. Economistul Dumitru Budianschi consideră că, în condiţiile în care inegalitatea socială creşte, o astfel de soluţie pare una corectă.
XS
SM
MD
LG