Linkuri accesibilitate

Este foarte clar că Rusia nu-şi va retrage trupele din Transnistria (Traian Băsescu/Adevărul)


Militarii ucraineni au adus blocuri de beton pe linia frontierei şi au săpat şanţuri (Publika TV).



Un articol din „Adevărul” se referă la scrutinul europarlamentar din 25 mai care, prin România, a antrenat şi Republica Moldova. Marea bătălie aici se va da, la fel ca în România, între PSD, PNL şi PDL, se arată în articol. Ideea de bază a acestuia este totuşi că politicienii români luptă pentru voturile din Basarabia. Autoarea Valentina Basiul îşi bazează concluzia pe faptul că, pentru a avea mai multă trecere la basarabeni, unii concurenţi au luat pe liste candidaţi din Republica Moldova. Este cazul PNL care o are în echipă pe deputata Ana Guţu, co-preşedinte al Partidului Liberal-Reformator. Mişcarea Populară, noul partid al preşedintelui României, Traian Băsescu, l-a inclus pe listă pe fostul deţinut politic de la Tiraspol Alexandru Leşco, care a stat în închisorile separatiste 12 ani. Un gest de a ne demonstra românitatea, ce va exprima dorinţa de afiliere la România şi la viaţa politică românească din Europa, a comentat pentru publicaţie publicistul Vitalie Ciobanu.

Versiunea electronică a cotidianului „Adevărul” publică un interviu cu preşedintele României. Traian Băsescu a declarat că „Transnistria este un Kaliningrad pentru Moldova”. „Nu cred că a fost bine primit la Moscova apelul făcut de Sovietul Suprem din Transnistria, numai asta le mai trebuia. Dar este foarte clar că Rusia nu-şi va retrage trupele din Transnistria”, a spus şeful statului român. În cadrul aceluiaşi interviu, Traian Băsescu a venit cu un îndemn către cetăţenii Republicii Moldova. „Despre recensământul din Republica Moldova - există un singur mesaj: să se declare cinstit ceea ce cred că sunt. Dacă sunt români, să se declare români. Dacă vor să-şi pună un scut, să se declare români”, a adăugat preşedintele României.

Se apropie 9 mai și deja au început disputele ce anume sărbătorim – Ziua Victoriei sau Ziua Europei?”, scrie Victor Ciobanu în editorialul său publicat la rubrica „Opinii” a paginii web a „Ziarului Naţional”. „Fiecare și-a încălecat sărbătoarea proprie, afirmând că doar ea este una corectă, iar cealaltă nu. Ceea ce nu-i adevărat. Sunt valabile și una, și alta. Și ambele fac parte din istoria noastră comună. Pentru că buneii noștri au luptat și de o parte, și de alta. Sau unii de o parte, iar alții – de alta, cum i-a prins tăvălugul. Și atunci când au fost mobilizați, nimeni nu i-a întrebat ce preferințe au, vor sau nu vor să lupte”, notează autorul. Victor Ciobanu menţionează că „istoria nu poate fi doar una sovietică, ca mai apoi să devină una antisovietică”. „Pentru că istoria nu se poate scrie de pe o baricadă sau de pe alta. (...) asumarea trecutului, prezentului și viitorului ne poate consolida ca stat și ca națiune”, opinează autorul.

Postul de televiziune „Publika TV” face trimitere la portalul ucrainean 5.ua, potrivit căruia de la începutul lunii, grănicerii ucraineni de la segmentul transnistrean nu au permis trecerea persoanelor în 90 de cazuri, iar săptămâna trecută au descoperit cartuşe şi grenade fumigene care erau transportate spre Ucraina. Totodată, potrivit sursei, militarii ucraineni au adus blocuri de beton pe linia frontierei şi au săpat şanţuri. Militarii susţin că aceste acţiuni au loc pentru a nu permite extremiştilor şi diversioniştilor să intre în Ucraina. Totodată, grănicerii monitorizează şi Limanul Nistrului, iar cu ajutorul unui radar puternic pot descoperi şi înotătorii subacvatici.

XS
SM
MD
LG