Linkuri accesibilitate

Dirk Schuebel: „fără îndoială regimul liberalizat de vize cu UE reprezintă un succes pentru guvernul R. Moldova”


Fostul șef al Delegației UE la Chișinău, Dirk Schuebel, însoțind delegația moldovenească la ceremonia de la Atena cu prilejul intrării în vigoare a liberalizării vizelor
Fostul șef al Delegației UE la Chișinău, Dirk Schuebel, însoțind delegația moldovenească la ceremonia de la Atena cu prilejul intrării în vigoare a liberalizării vizelor

Un interviu cu fostul șef al Delegației UE la Chișinău despre noua fază în care a intrat procesul de apropiere a R. Moldova de Uniunea Europeană.



Europa Liberă: Este un bonus de încurajare sau chiar Uniunea Europeană a fost pregătită să primească moldovenii fără vize pe teritoriul său?

Dirk Schuebel: „Fără doar şi poate regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană reprezintă un succes pentru guvernul Republicii Moldova. Reprezintă un rezultat vizibil pentru toată lumea, oamenii pot călători liber, în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii din alte state, de exemplu, din Statele Unite sau Australia. Cred că este un pas foarte important. Cetăţenii moldoveni sunt liberi să descopere Europa, locurile de atracţie turistică, să-şi viziteze când vor rudele, fără a fi nevoiţi să ceară viză. Cred că în aceste zile trăim cu toţii un eveniment important pentru Republica Moldova.”

Europa Liberă: Domnule ambasador sa ne vorbiti despre ulterioarele sarcini care revin clasei politice de la Chisinău în procesul de integrare europeană.

Dirk Schuebel:
„Întâi de toate, să ştiţi că am lucrat cu toţii din greu ca să ajungem la această etapă. Acum, desigur, trebuie să ne pregătim pentru următoarea etapă, adică de semnare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, eveniment pe care îl planificăm pentru finele lunii iunie, alături de Georgia.”

Europa Liberă: Recent, Parlamentul European a adoptat intrarea în vigoare provizorie a Acordului de Asociere şi de Liber Schimb a UE cu Republica Moldova, imediat după ce acesta va fi semnat. Dar parcursul european al țării va fi unul ireversibil, atunci când Republica Moldova va deveni candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Dar pană la intrarea în Uniunea Europeană e o cale lunga...

Dirk Schuebel:
„Cred că ne vom ţine de acelaşi principiu, adică să anticipăm lucrurile, să mergem cu un pas înainte. Este important, odată ce va fi semnat Acordul de Asociere, să explicăm clar populaţiei care sunt beneficiile acestui acord. Vom lucra din greu pentru acest lucru. Restul va veni de la sine, când realizarea prevederilor Acordului vor funcţiona în mod corespunzător.”

Europa Liberă: Domnule Schuebel cît de mult trebuie luate in calcul aceste îngrijorări în privința comportamentului Rusiei, în această zonă, inclusiv în Republica Moldova? Va face Kremlinul presiuni asupra Moldovei?

Dirk Schuebel:
„Este foarte dificil să spunem ce va fi, mai ales că vedem ce se întâmplă în Ucraina. Sper să nu fie cazul, pentru că am spus de foarte multe ori că Acordul de Asociere, care îl include şi pe cel de Liber Schimb nu reprezintă nicio ameninţare pentru alte state, inclusiv Federaţia
Orice îngrijorare a Federaţiei Ruse în privinţa acestui Acord poate fi discutată într-un format civilizat, care să includă şi autorităţile R. Moldova...
Rusă. Am discutat acest subiect cu colegii din Federaţia Rusă, inclusiv situaţia din Ucraina, şi ştiu că dna Natalia Gherman, ministra de Externe a Republicii Moldova, a fost recent la Moscova unde a explicat cum stau, de fapt, lucrurile. Prin urmare, orice îngrijorare a Federaţiei Ruse în privinţa acestui Acord poate fi discutată într-un format civilizat, care să includă şi autorităţile Republicii Moldova. Desigur, acestor discuţii se poate alătura şi Uniunea Europeană, dacă unele întrebări ne vor viza.”

Europa Liberă: Care ar trebui să fie politica europeană privind relaţiile cu Rusia?

Dirk Schuebel:
„Cu siguranţă discuţiile la nivel de lucru continuă, deci există posibilitatea de a examina orice subiect, în cazul în care Federaţia Rusă îşi doreşte acelaşi lucru.”

Europa Liberă: Pentru regiunea separatistă transnistreană e avantajos acest parcurs european al Moldovei?

Dirk Schuebel:
„Credem că aceste Acord reprezintă un avantaj pentru regiunea transnistreană şi experţii noştri au fost de foarte multe ori în stânga Nistrului pentru a explica liderilor de acolo beneficiile Acordului de Asociere şi ale celui de Liber Schimb. Între altele, colegul meu, Luc
Diplomatul Luc Devigne
Diplomatul Luc Devigne
Devigne, negociatorul şef pentru crearea Zonei de Comerţ Liber, este zilele acestea la Chişinău şi Tiraspol pentru a explica acelaşi lucru, inclusiv colegilor din Partidul Comuniştilor care sunt mai sceptici în privinţa Acordului de Asociere şi celui de Liber Schimb şi că acesta este unul important şi foarte bun pentru Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dle Schuebel e cu sansă această eurointegrare a Moldovei pentru reunificarea celor două maluri ale Nistrului?

Dirk Schuebel:
„Cum am spus, facem lucrurile pas cu pas. Acum, sarcina principală o reprezintă stabilizarea situaţiei, continuarea reformelor. Imediat după desfăşurarea alegerilor parlamentare autorităţile de la Chişinău nu vor avea nicio scuză, prin urmare, reformele vor trebui să continuie şi aveţi la îndemână prevederile Acordului de Asociere care ar trebui să vă ajute în acest proces.”
XS
SM
MD
LG