Linkuri accesibilitate

Alegeri și bombe în Irak


Aproape 60% din irakienii cu drept de vot participat la alegerile parlamentare, în ciuda violențelor care au marcat perioada pre-electorală și ziua alegerilor.

14 morţi şi 16 răniţi a fost bilanţul de miercuri – dar în cazul Irakului, zguduit de insurgenţa sunită de la retragerea trupelor americane în 2011, s-ar putea spune că situaţia a fost ţinută sub control de forţele de ordine. Sute de mii de militari şi poliţişti au încercat miercuri să asigure securitatea votanţilor.

Deşi numărarea voturilor este la început, premierul ştiit în exerciţiu Nuri al-Maliki s-a declarat convins că va câştiga un al treilea mandat, cu coaliţia sa de guvernare „Statul de Drept”.

„Suntem optimişti - a declarat şi consilierul premierului, Ali al-Musawi - şi sperăm că ne va aduce nu numai victoria dar şi o schimbare calitativă a actului de guvernare, a modului în care funcţionează instituţiile statului”.

Peste nouă mii de candidaţi, reprezentând 277 de partide şi grupări politice, s-au luptat pentru 328 de locuri în parlament.

Revenind la situaţia de insecuritate şi la valul de atacuri care, anul acesta, a făcut mii de morţi – corespondenţii postului nostru de radio în Irak relatează că au fost regiuni cum ar fi provincia Anbar în care nu au funcţionat decât 70% din centrele de votare, sau chiar mai puţine, din motive de securitate.

Nikolay Mladenov, reprezentantul Naţiunilor Unite în Irak, a apreciat că votul de miercuri a avut loc într-un moment „crucial pentru ţară și dar va ajuta tranziţia spre democraţie.

Rezultatele finale sunt aşteptate în trei săptămâni, iar formarea unui nou guvern de coaliţie ar putea lua luni de zile.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG