Linkuri accesibilitate

Atenție la psihologia mulțimilor aflate la limita supraviețuirii și care vor privi mereu înapoi și nu în viitor


Un punct de vedere săptămînal în dialog: Gheorghe Cojocaru-Vasile Botnaru.




Gheorghe Cojocaru: „Ridicarea vizelor, la intrarea în spațiul Uniunii Europene, pentru cetățenii Republicii Moldova marchează o etapă importantă, deloc simbolică, ci cu un profund sens practic și deschizătoare de alte perspective, de când clasa politică a îmbrățișat ideea integrării europene. Campaniile publice din aceste zile pentru promovarea dreptului cetățeanului simplu de a se considera european își au rostul și locul lor, clasa politică și societatea civilă au, de asemenea, dreptul de a trăi și a savura euforia acestei clipe istorice, însă nimeni și, mai ales, cei care se află astăzi la putere, nu ar trebui să se îmbete cu apă rece de pe urma acestui succes al politicii de apropiere de Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Mai cu seamă, atunci când sau dacă se uită în sondajele de opinie. Cea mai recentă cercetare, numită Barometrul Opiniei Publice, arată cât se poate de clar că o bună parte din cetățenii Republicii Moldova totuși nu agreează integrarea europeană și preferă alte spații, cele estice, care le sunt mai familiare, cel puțin, emoțional, fiind descendenți din Uniunea Sovietică.

Gheorghe Cojocaru: Da, sondajele atestă, deja de-a lungul unor ani buni, că o parte semnificativă din societate își menține neschimbată atitudinea de neacceptare a Uniunii Europene, iar, pe fondul celor ce se întâmplă astăzi în Ucraina, se pare, numărul celor care preferă spațiul euroasiatic și Rusia este în creștere. S-ar putea că aceasta să fie un rezultat al manipulărilor mediatice, nefiind un secret că mulți dintre cetățenii Republicii Moldova nu au alte surse de informare decât televiziunile de limbă rusă, dar s-ar putea ca acest fenomen social să aibă și alte explicații, mult mai adânci care țin de psihologia mulțimilor aflate la limita supraviețuirii și care vor privi mereu înapoi și nu în viitor.”

Europa Liberă: Dacă plecăm de la o ipoteză general recunoscută că un cetățean european este, în general, unul informat, poate că aici ar fi soluția, situația ar putea fi schimbată, inclusiv, printr-o ofertă mediatică adecvată, diversă și relevantă?

Gheorghe Cojocaru: Bineînțeles, mass-media își are rolul său în acest proces de informare și de luminare a cetățenilor. Și o societate care își propune să adere la Uniunea Europeană trebuie să aibă la îndemână mijloacele și instrumentele prin care să-și promoveze obiectivele strategice, în contextul în care se desfășoară o competiție acerbă pentru preferințele cetățenilor. Pe de altă parte, autoritățile, ele însele, au datoria să demonstreze un comportament european și, din puținul pe care îl au, să investească în viața omului simplu și a societății, pentru a le câștiga, astfel, prin lucruri bune, sprijinul. Nemaivorbind de faptul că societatea civilă poate pune umărul la o informare corectă a oamenilor.”

Europa Liberă: Ați pomenit mai sus competiția acerbă, e adevărat, pentru simpatiile oamenilor, adică campania electorală care nu contenește, sunt la vedere argumentele adepților Uniunii Europene. Care sunt argumentele celor care nu acceptă ideea integrării în Uniunea Europeană a Republicii Moldova?

Gheorghe Cojocaru: Adversarii ideii europene, în Republica Moldova, speculează temerile oamenilor față de ceea ce le-ar putea aduce viitorul. Să ne amintim: dacă, în anii ʾ90 ai secolul trecut, atunci când s-a cerut limba română și alfabetul românesc, oamenii erau speriați cu „pericolul” Unirii cu România, astăzi, se încearcă a se relua, din nou, acest refren, dar, pentru că această scornire nu pare să aibă efectul scontat, se confecționează altele, cum ar fi, de exemplu, amenințarea cu creșterea vârstei de pensionare pentru cei aflați în etate sau cu transformarea moldovenilor în cetățeni de „mâna a doua”, pe la curțile europenilor. Într-un mediu închis, ținut în ignoranță, toate aceste minciuni, repetate și amplificate sistematic, au impact, cu regret, și unul deloc în favoarea ideii europene.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG