Spectacolului muzical de la Chişinău dedicat Zilei Europei aduce în premieră pe scenă tineri solişti care vor interpreta din creaţia lui Mozart, Beethoven şi Strauss. Unul din ei este Valeriu Sonin din Râbniţa. El a fost profesor de muzică iar prin evoluţia la acest spectacol marchează primii paşi pe scena mare.
Tânărul solist de operă împreună cu alţi cântăreţi sunt participanţi ai unui proiect cultural ce presupune 10 concerte organizate pe parcursul unui an, pe ambele maluri ale Nistrului.
Muzicologul Irina Martîniuc, directoarea proiectului, spune că pregătesc numere în care tinerii talentaţi cântă alături de solişti experimentaţi. Iar podurile de încredere peste Nistru – o ţintă a proiectului, se construiesc la repetiţii şi în timpul evoluţiilor comune:
„Încercăm să facem şi nişte numere muzicale care sunt interpretate de interpreţi de pe ambele maluri ale Nistrului. Este un experiment foarte interesant şi foarte important. La fel şi dansuri, facem dansuri care sunt interpretate de copii, de exemplu din Tiraspol şi din Chişinău; astfel am prezentat programul la Bazarul Internaţional. La toate aceste evenimente, şi cu copii, şi cu orchestre clar că ei fac legături, nu numai oficiale, dar şi de prietenie.”
Până acum au fost organizate cinci astfel de concerte la Chişinău şi cinci la Tiraspol, Râbniţa şi Bender. Cel prilejuit de Ziua Europei, dă startul unei alte runde de zece concerte.
Hubert Duhot, manager de proiecte la Delegaţia Uniunii Europene, care oferă sprijinul financiar este de părere că asemenea iniţiative, apolitice, fortifică spiritul de încredere şi ajută la promovarea tinerilor artişti de pe cele două maluri ale Nistrului: „Sunt două elemente importante în acest proiect. În primul rând este un proiect cultural, despre muzică şi acesta demonstrează că prin artă, sport şi cultură se creează poduri mult mai clare decât avem impresia când vedem doar situaţia politică, şi este important că noi încercăm să promovăm aceste poduri. Al doilea element care este important pentru noi este că acest proiect este implementat de tineri.”
Pe parcursul unui an, mulţi dintre tinerii implicaţi în proiect au reuşit să pună temelia unei cariere profesionale, remarcă muzicologul Irina Martîniuc. În cadrul spectacolelor se face un schimb de orchestre iar elevii de la Colegiul de muzică din Tiraspol au posibilitatea să evolueze pe scena Filarmonicii Naţionale, acesta lucru însemnând şi o portiţă deschisă spre afirmare: „Am încercat să selectăm cei mai talentaţi copii din regiunea transnistreană şi să-i ajutăm, să-i promovăm. Trei copii care cântă la flaut au participat la concursul „Zlata Tkaci” în decembrie şi au devenit laureaţi, deci prin asta le-am deschis şi drumul spre Europa deoarece după ce au câştigat premii la concursul naţional deja pot să participe la concursuri internaţionale în mai multe ţări europene.”
Organizatorii constată că eficienţa reală a proiectelor de promovare a încrederii între locuitorii celor două maluri ale Nistrului poate fi apreciată după încheierea proiectelor.
Ataşatul diplomatic, Hubert Duhot spune că expertiza programelor desfăşurate în zona de securitate arată că în multe cazuri se încheagă parteneriate de lungă durată: „Noi vedem că proiectele pe care noi le-am susţinut, în mod special proiecte culturale şi proiecte sociale continuă şi după ce ajutorul Uniunii Europene se termină. Legăturile dintre cele două maluri ale Nistrului există şi după finalizarea proiectelor oficiale, ceea ce pentru noi este un semnal foarte pozitiv.”
Pe lângă domeniul cultural, unde la dezvoltarea aptitudinilor artistice sunt implicaţi peste 100 de copii şi tineri, şi 400 de profesori, programul măsurilor de promovare a încrederii are activităţi în alte cinci domenii: de dezvoltare a afacerilor, de renovare a infrastructurii sociale, precum şi în domenii ce vizează sănătatea cetăţenilor şi mediul înconjurător .