Linkuri accesibilitate

„Unul vrea acolo, altul vrea în partea aceasta. De exemplu, eu vreau și încolo, și încolo liber să plec”


Sondaj de opinie la Sculeni despre opțiunea europeană vs opțiunea eurasiatică.



Satul Sculeni de la malul Prutului, în apropierea unui punct aglomerat de trecere a frontierei cu România, este una din primele localități care pot resimți apropierea de Uniunea Europeană. A fost și localitatea aleasă de premierii moldovean și român Iurie Leancă și Victor Ponta pentru a serba la sfârșitul lui aprilie liberalizarea vizelor europene. În ajun de 9 mai, Valentina Ursu a stat de vorbă cu mai mulți localnici despre avantajele opțiunii europene vs. opțiunea eurasiatică.

-„Noi nici nu am fost gata, nu am fost pregătiți să ne ducem în Europa, de atâta că noi nu trăim ca în Europa. Noi nu avem salariu ca în Europa, noi nu avem pensii ca în Europa.”

-„Nici nu putem să spunem în câteva cuvinte cât ne e de greu și cât ne e pe suflet de amărât că lăsăm copiii, plecăm și ne întoarcem, și găsim ce găsim.”

Europa Liberă: Dumneavoastră credeți că apropierea Moldovei de Est sau de Vest schimbă situația?

-„Nu pot să vă spun. Vom vedea. Cred că o ieșire va fi.”

Europa Liberă: Contează încotro merge Moldova pentru ca lucrurile să se schimbe în bine?

„Eu nu pot să vă să spun. Eu știu că moldovenii noștri sunt oameni muncitori și sunt prețuiți, că ei iubesc munca. De ce să nu muncească el pe pământul lui, dar să se ducă undeva mai departe? În Europa cea mai săracă a rămas Moldova, cândva Moldova era cea mai înfloritoare.”

Europa Liberă: Ce salariu credeți că ar trebui să aibă un cetățean să zică că viața lui e una decentă?

-„Măcar 10 mii de lei, ca să trăiască bine, să nu se ducă nicăieri.”

-„Trebuie în Moldova organizate două referendumuri, unul referitor la identitate, să punem punct, odată și pentru totdeauna, întrebării cine suntem și ce limbă vorbim. La al doilea democratic ar fi întrebarea unde plecăm, vectorul: Uniunea Europeană, Uniunea Vamală? Și atunci va fi democrație. La primul și al doilea referendum, poporul va spune că noi suntem moldoveni și vorbim limba moldovenească și vrem în Uniunea Euroasiatică.”

Europa Liberă: Suntem oameni care au convingeri că ei trebuie să ajungă cu țara în Uniunea Europeană.

-„Aceștia reprezintă cel mai mic procent și acei care sunt la conducere sunt plătiți de Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Dumneavoastră, cei care locuiți aici, în apropierea hotarului Uniunii Europene beneficiați de acest mic trafic la frontieră.

-„Avem micul trafic, dar nu am fost niciodată în România. Mulți care nu lucrează circulă încolo cu produse, cu una, cu alta și își fac de o mâncare.”

Europa Liberă: Și dacă s-a ridicat regimul de vize, veți merge în spațiul Uniunii Europene?

-„Pot să plec, la fiică nu am fost.”

Europa Liberă: Lumea aici se mai împarte între cei care vor cu Estul și cei care vor cu Vestul?

-„Unul vrea acolo, altul vrea în partea aceasta. De exemplu, eu vreau și încolo, și încolo liber să plec, să nu îmi interzică ori încolo, ori încolo, că am frate în Iakutia, trăiește acolo. Alții care lucrau în Rusia, la care le-au pus interdicție încotro să plece?”

Europa Liberă: Sunteți favorizați că locuiți aici?

-„În sat îmi pare bine că trăiesc. Satul e frumos. Dar în Europa nu am de gând să mă duc.”

Europa Liberă: Moldova unde trebuie să meargă, cu cine să meargă?

-„Nu știu. După părerea mea, cum am trăit așa să trăim.”

Europa Liberă: Cum să trăiți?

-„Dar cum să trăim? Așa cum a fost: vrei te duci, vrei vii. Dar Europa nu cred că ne va duce la bine. În primul rând, se vor ridica prețurile, noi și așa suntem săraci, vai de capul nostru.”

-„Drumul este unul – în Europa.”

Europa Liberă: Aici, la Sculeni, am discutat cu foarte multă lume care zice că era mai bine cu Rusia.

-„Nu a fost, în niciun caz. Trebuie deschise parantezele, de atâta avem azi cel mai scump gaz din Europa la noi în țară, în Moldova, și alte chestii. De atâta ne-au blocat vinurile, fructele, legumele. Nu, aceasta e o eroare, oamenii nu sunt informați.”

-„În 20 de ani, dacă Rusia așa de tare ne dorea, puteau să ne facă un preț atractiv la gaze, puteau să facă piața mai deschisă pentru produsele din Moldova. Cum nu le place ceva, procedează ca fata cea mare: mi-am luat peticuțele și am plecat acasă, nu vreți să veniți cu noi – vă închidem… Toată lumea știe ce se face. Cred eu că Uniunea Vamală și CSI-ul trebuie lăsate în istorie. Trebuie de mers înainte, numai în Europa!”

Previous Next

XS
SM
MD
LG