Linkuri accesibilitate

Vlad Filat: „Trebuie să implementăm reforme în așa fel încât Republica Moldova să ofere cetățenilor săi viață bună aici, acasă”


Valentina Ursu în dialog cu liderul Partidului Liberal-Democrat din R. Moldova.

Guvernarea de la Chișinău va face eforturi să ratifice Acordul de Asociere la UE până la vacanța parlamentară, și mizeaza pe un parteneriat strategic cu Statele Unite, a declarat fostul premier Vlad Filat, liderul PLDM într-un interviu acordat corespondentei Europei Libere Valentina Ursu.


Europa Liberă: Se apropie data de 27 iunie, ziua stabilită pentru semnarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Se pare că spiritele se încing tot mai mult. A apărut și această solicitate din partea opoziției comuniste către președintele Nicolae Timofti de a se desfășura un referendum pentru ca cetățeanul să spună încotro urmează să meargă Republica Moldova. Cum credeți, ce semnale dă acest apel al comuniștilor?

Vlad Filat: „Dacă îmi permiteți, eu voi vorbi despre ceea ce facem noi, nu despre aceste atacuri asupra Republicii Moldova din partea comuniștilor. 27 iunie este data în care Republica Moldova va semna Acordul de Asociere, implicit Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană. Este o etapă extrem de importantă pe care a parcurs-o Republica Moldova. După semnarea acordurilor, urmează ratificarea acestora în Parlamentul Republicii Moldova, ulterior promulgarea de către președintele țării și intrarea în vigoare, în condițiile prevăzute de aceste acorduri. Este o etapă importantă pe care a parcurs-o Republica Moldova. Au fost pe parcursul acestui timp foarte multe provocări, foarte multe obstacole și eu sunt mândru că țara mea, Republica Moldova, le-a depășit. Și suntem practic într-o nouă etapă de dezvoltare. Vine o perioadă la fel de importantă, nu mă refer la provocări, mă refer la ceea ce are de făcut statul, prin instituțiile sale – etapa de implementare. Va trebui să continuăm reformele. E important să știm că aceste reforme sunt necesare pentru noi, pentru ca, într-o perioadă previzibilă de timp, să obținem statutul de țară candidat la aderarea în Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Astăzi, autorităților ele este frică să convoace un referendum pe marginea vectorului politicii externe?

Vlad Filat: „Aici nu este vorba despre frică sau lipsă de frică. Noi avem un angajament pe care ni l-am asumat în fața cetățenilor Republicii Moldova și, în baza acestui angajament, oamenii au votat. Noi, în 2010, am fost în comunicare directă în cadrul alegerilor parlamentare și am spus oamenilor exact ce vom face. Angajamentul Partidului Liberal Democrat din Moldova pentru care au și votat oamenii sună foarte clar: semnarea Acordului de Asociere, semnarea Acordului de Liber Schimb, liberalizarea regimului de vize și un proces de integrare europeană autentic, profund și responsabil. De aceea noi suntem în situația în care avem mandatul necesar oferit de oameni. Comuniștii să nu credeți că își doresc organizarea unui referendum sau să afle opinia oamenilor, ei doresc destabilizarea, ei doresc învrăjbire, ei doresc ca, într-o asemenea atmosferă, să găsească voturi mai multe pentru a reveni la guvernare și pentru a duce țara înapoi, acolo unde știu ei: în izolare, în lipsă de perspectivă, în lipsă de infrastructură și în lipsă de democrație și, desigur, în autoritarism. De aceea trebuie să mergem înainte, trebuie să implementăm reforme în așa fel încât Republica Moldova să ofere cetățenilor săi viață bună aici, acasă. Și acest lucru este posibil doar prin implementarea proiectului național – integrarea europeană.”

Europa Liberă: Dar așa ca dumneavoastră gândesc și colegii de coaliție? În ultimul timp, sesizăm aceste declarații din partea democraților care susțin că nu e vorba despre aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, ci e vorba doar despre îmbunătățirea calității vieții cetățenilor.

Vlad Filat: „Aderarea la Uniunea Europeană înseamnă îmbunătățirea vieții pentru cetățenii Republici Moldova, aceasta înseamnă o țară cu infrastructură modernă, europeană, așa cum spunem noi, spre care tindem și cu economie funcțională, cu sistem de securitate funcțional, care ne asigură securitatea necesară la nivel de țară și care va oferi fiecărui cetățean drepturi, libertăți, bunăstare în întreg spațiul european. Acesta este obiectivul nostru. Și vreau să atrag atenția că, și în perioadele anterioare, anumite obiective pe care le-am propus sunt realizate, aș da doar un exemplu: liberalizarea regimului de vize la fel nu era susținută sau erau alte puncte de vedere, spre exemplu, limitarea doar în a discuta și a propune ca scop semnarea acordurilor de asociere și de liber schimb. Oricum noi avem un acord semnat, în baza căruia funcționează coaliția de guvernare, acolo unde avem obiective foarte clare. Partidele, care au creat această coaliție, acționează solidar și responsabil în atingerea acestor obiective. Ceea ce ține de obiectivele de viitor, eu nu văd o problemă ca un partid sau altul să aibă obiective diferite, doar ele trebuie să urmărească modernizarea Republicii Moldova. Dacă cineva vede că acest lucru este realizabil pe altă cale, este dreptul acestora, să argumenteze. Partidul Liberal Democrat din Moldova are obiectiv clar, nu este unul conjunctural, în funcție de perioada de timp: ești mai aproape de alegeri sau ești mai departe de alegeri, este presiune din partea Federației Ruse sau nu este presiune. Noi avem obiectiv de la care nu deviem: Republica Moldova – țară membră a Uniunii Europene.”

Europa Liberă: Dumneavoastră ați lăsat să se înțeleagă că presiuni din partea Federației Ruse ar putea să fie și până la semnarea și după semnarea Acordului de Asociere.

Vlad Filat: „Direct sau indirect, această influență este și implicarea în procesele interne politice ale Republicii Moldova au loc: prin intermediul comuniștilor, socialiștilor, a celor din Găgăuzia, mai avem anumite ecouri în Taraclia și ale multor, multor altor iresponsabili care, nu știu de ce, se consideră politicieni și a unor elemente criminale care au apărut în politica moldovenească care înlocuiesc proiectul de țară cu macaroane și cu concerte foarte grandioase. Dacă este să vorbesc despre provocări, eu nu aș vrea să le separ: din exterior sau din interior. Ele sunt provocări care amenință Republica Moldova, ele au mai fost, nu sunt ceva nou pentru noi. Noi știm foarte bine și întreaga lume știe că Federația Rusă nu este de acord – și nu înțeleg care este dreptul lor să fie sau să nu fie de acord cu decizia suverană a statului nostru – cu semnarea Acordului de Asociere: ei nu au fost de acord nici cu semnarea Acordului de liberalizare a vizelor, și nu înțeleg de ce. Și în acest sens nu numai că nu sunt de acord, dar și acționează. Eu regret acest lucru pentru că am avut o comunicare strânsă cu conducerea Federației Ruse, am avut discuții nenumărate, inclusiv ieșiri publice comune prin care conducătorii Federației Ruse spuneau clar că respectă necondiționat integritatea Republicii Moldova, suveranitatea – ceea ce înseamnă dreptul suveran de a ne decide prezentul și viitorul – și independența țării noastre.”

Europa Liberă: Dar mai nou, prin vocea domnului Lavrov, șeful diplomației de la Moscova, s-a făcut auzită această declarație că Rusia respectă integritatea, suveranitatea și independența Republicii Moldova cu condiția să fie garantată neutralitatea țării.

Vlad Filat: „Poziția respectivă este una arhicunoscută. Republica Moldova este o țară neutră. Acest statut este consfințit prin normă imperativă în Constituția Republicii Moldova. Faptul că în jurul acestei idei deja s-a ajuns la condiționalități de altă natură…”

Europa Liberă: Vă referiți la parcursul european?

Vlad Filat: „Mă refer la parcursul nostru european. Acum vizavi de acest statut de neutralitate sau de ne-neutralitate: decizia îi aparține poporului; așa cum va decide poporul Republicii Moldova în condițiile stipulate în Constituția țării și în legile Republicii Moldova – așa va fi. Și nimeni din exterior fie din Vest sau din Est nu are dreptul să intervină în exercitarea dreptului suveran de către poporul Republicii Moldova, lucrul acesta trebuie să fie clar pentru toată lumea. Noi niciodată nu ne-am permis să intervenim în politica internă a unui stat sau a altuia, să ne dăm cu părerile despre procesele care au loc acolo, de aceea avem aceeași solicitare și pentru partenerii noștri. Noi avem nevoie de parteneriat și insist în a spune strategic cu Federația Rusă, însă acest parteneriat strategic cu Federația Rusă trebuie să fie bazat pe interesele naționale ale ambelor țări, ceea ce înseamnă pentru noi ca prioritate respectarea interesului național și a dreptului suveran al Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Dar gazele, gastarbaiterii, comerțul ar putea să fie armă de șantaj din partea unei puteri mari, în cazul de față, Federația Rusă asupra Moldovei?

Vlad Filat: „El este deja șantaj. Noi până în prezent nu avem contract semnat cu Gazpromul, deja de trei ani de zile, avem prelungiri de contract și o situație suspendată. Noi avem deja mesaje vizavi de eventualele creări de probleme pentru gastarbaiteri, însă un stat nu se construiește doar pe gaz natural și pe baza unei piețe fie că este vorba de forța de muncă ori aspectul economic. Țara înseamnă mult mai mult, în primul rând, înseamnă cetățeni, înseamnă demnitate și înseamnă necesitate de viitor și de perspectivă a acestui viitor. Or, dacă cineva crede că ne va îngenunchea prin intermediul gazului natural sau ne va influența parcursul nostru european prin probleme care ar fi posibil să fie create pentru cetățenii noștri greșesc. Noi vom veni cu măsuri necesare pentru a diminua acest impact, pentru a avea grijă de oamenii noştri. Şi aici vreau să fac o menţiune: cetăţenii Republicii Moldova, care muncesc în Federaţia Rusă, contribuie în modul cel mai direct la dezvoltarea economică a Federaţiei Ruse. Se vorbeşte mult de banii care vin din Federaţia Rusă în Republica Moldova, însă se uită să se spună că aceşti bani sunt rezultatul muncii moldovenilor noştri care lucrează în Federaţia Rusă. De fapt ar fi trebuit să-i mulţumească, nu să-i şantajeze, întrucât contribuie la dezvoltarea economică a țării. Şi eu sunt absolut sigur că noi vom rezista şi presiunilor, şi şantajului, pentru că avem deja datoria să ne gândim nu doar la ziua de astăzi, să ne gândim nu doar la aspectul material, dar să ne gândim la viitorul nostru şi să facem în aşa fel încât construcţia Republicii Moldova să fie una durabilă şi să nu fie una conjuncturală.”

Europa Liberă: S-au auzit voci care spun că ar fi nevoie şi de nişte remanieri guvernamentale. Discutaţi acest subiect în cadrul coaliţiei de guvernare?

Vlad Filat: „Voci sunt foarte multe, în mod special la capitolul comentarii, speculaţii şi bârfe. Noi nu avem la ora actuală discuţii la acest capitol. Însă, totodată, atunci când intervine necesitatea de a fi făcută o remaniere argumentată, ea va fi făcută. La etapă actuală, noi nu avem aceste discuţii, dar, dacă se va impune această necesitate, nu în urma bârfelor, nu în urma intereselor şi nu în urma atacurilor asupra unui reprezentant în executiv sau a altuia, dar într-o manieră în care această remaniere să aducă eficienţă în activitatea instituţiei, în rezultat, în activitatea guvernului.”

Europa Liberă: Cât de consolidată este coaliţia astăzi, coaliţia de guvernare?

Vlad Filat: „Coaliţia de guvernare este conştientă de responsabilitatea enormă care îi revine în această etapă cu adevărat istorică pe care o traversează Republica Moldova. Şi această responsabilitate este mult mai puternică decât diferenţele care apar pe anumite subiecte sau pe anumite domenii. Şi lucrul acesta este important. Noi trebuie să înţelegem: guvernarea ţării nu înseamnă interesul personal sau interesul de partid. Trebuie să ai capacitatea să depăşeşti interesul îngust, personal şi de partid şi să iei decizii în interesul naţional. Noi am demonstrat de foarte multe ori că avem această capacitate, chiar dacă de foarte multe ori am fost nedreptăţiţi sau am fost nedreptăţit, însă este vorba veche: viaţa bate filmul. Şi avem o demonstraţie clară şi pentru cei din interiorul ţării, dar şi pentru cei din exteriorul ţării – că Republica Moldova are capacitata să-şi propună scopuri şi să le realizeze, oricât de îndrăzneţe ar fi ele. Ceea ce am realizat noi până la etapa actuală mă face să fiu şi mai hotărât în acţiunile de viitor, dar şi mai responsabil.”

Europa Liberă: În calitate de lider al celui mai mare partid de la guvernare, urmează să efectuaţi o vizită în Statele Unite ale Americii. Să vorbim şi despre semnificaţia relaţiei dintre Chişinău şi Washington, dar şi despre acest parteneriat pe care se insistă în ultimul timp între cele două state să existe.

Vlad Filat: „Dincolo de vizitele reciproce, dincolo de acel ajutor de peste un miliard de dolari acordat sub formă de grant pentru Republica Moldova, în perioada relaţiilor bilaterale, dincolo de sprijinul necondiţionat şi foarte eficient în fortificarea instituţiilor statului, noi avem o atitudine bazată pe cunoaştere în detalii a situaţiei în Republica Moldova, în regiune, de către Statele Unite ale Americii. Sigur, obiectivul nostru final este stabilirea unui parteneriat strategic cu Statele Unite ale Americii nu doar care se regăseşte în programul de guvernare, dar şi formalizat. Şi vom munci în acest sens. Avem înţelegerea, avem sprijin şi ajutor din partea Statelor Unite ale Americii, de aceea aceste contacte sunt necesare. Din 19 mai până în 25 mai, voi fi într-o vizită în Statele Unite ale Americii, voi avea foarte multe întâlniri şi la Departamentul de Stat, cu senatori, congresmeni americani, voi avea întâlniri şi cu reprezentanţii media din Statele Unite ale Americii, voi avea şi un discurs în cadrul Consiliului Nord-Atlantic şi cu reprezentanţii de la Casa Albă. Deci, va fi o vizită cu agendă foarte şi foarte bună, sper că şi cu rezultate foarte bune.”

Europa Liberă: Actualmente, aici, în zonă, se luptă cele două mari puteri, Statele Unite ale Americii şi Federaţia Rusă, pentru interes geopolitic, geostrategic?

Vlad Filat: „Eu nu cred că în regiunea respectivă acum are loc o luptă între cele două mari puteri cu interes geopolitic. Aici noi avem de a face deja cu depăşirea oricăror limite, să spunem aşa, referindu-mă la evenimentele care au loc în Ucraina. Aici, mai degrabă, este lupta binelui cu răul. Noi cu toţii ne dorim să se revină la normalitate: atunci când sunt respectate cu sfinţenie graniţele ţărilor, când este respectat dreptul suveran al statelor şi când avem stabilitate nu numai regională, dar globală.”

Europa Liberă: Aţi revenit de la Bucureşti, unde ați avut două ore de discuţie cu şeful statului român, Traian Băsescu. Relaţia moldo-română este în plină ascensiune?

Vlad Filat: „Relaţia rămâne a fi una firească. Dacă aveam la dispoziţie mai multe ore, discutam mai multe ore, este despre ce vorbi. România a fost, este şi categoric va fi avocat al Republicii Moldova, este partenerul Republicii Moldova în procesul de europenizare a ţării. De altfel, am avut şi două convorbiri telefonice cu domnul prim-ministru Victor Ponta, am vorbit despre proiectele care sunt în implementare. Şi vreau să vă spun un lucru care mă bucură nespus de mult: concurenţa politică din România nu face ca atitudinea şi acţiunile conducerii României să fie afectate, atât preşedinţia, atât preşedintele României, cât şi guvernul, prim-ministrul Victor Ponta au atitudine foarte şi foarte serioasă în implementarea proiectelor iniţiate şi în lansarea unor noi proiecte.”

XS
SM
MD
LG