Vineri se încheie campania electorală pentru alegerile prezidențiale care au loc duminică în Ucraina. Lupta principală se dă între omul de afaceri Petro Poroșenko și fosta șefă a guvernului de la Kiev Iulia Timoșenko. Sondajele de opinie sugerează că Poroșenko este pe primul loc, dar e posibil să fie nevoie d eun al doilea tru de scrutin. Campania electorală a avut loc pe fundalul vărsărilor de sânge din regiunile estice, unde încă 17 militari ucraineni au fost uciși joi în ambuscade ale separatiștilor pro-ruși.
Principalii trei candidați în acest scrutin urmărit cu atenție de comunitatea internaţionala, Petro Proşenko, Iulia Timoşenko şi candidatul pro-rus Serhi Tihipko sînt oameni foarte bogati: Proşenko este miliardar, Timoşenko milionară, Tihipko miliardar. Toti trei au avut o relatie de afaceri cu Rusia, şi doi intre ei, Poroşenko şi Timoşenko, au fost activi în timpul Revoluţiei Portocalii de acum 10 ani.
Petro Proşenko, despre care s epsune că are cele mai multe şanse de a cîştiga (sondajele sugerează că 44,6% din electorat ar putea vota pentru el) este patronul Canalului 5 de televiziune, şi in 2004 a fost considerat unul dintre cei mai importanți susţinători financiari ai protestelor. A fost un apropiat al preşedintelui Viktor Iuşcenko, şi a fost numit de acesta din urmă preşedinte al Consiliului de Securitate şi de Apărare. Şi Poroşenko şi Timoşenko (creditată cu 8,4% in sondajele de opinie) – au fost demişi, după ce s-au acuzat reciproc de corupţie. Dar Poroşenko a rămas un apropiat al lui Iuşcenko, acesta fiind naşul de botez al celor doua fiice ale miliardarului-candidat.
Timoşenko a avut o relaţie de afaceri profitabilă cu Rusia în domeniul energetic încă din anii 90. Preşedintele Putin declara in 2009 ca a fost „confortabil” să lucreze cu ea la înţelegerea legata de pretul gazului, pentru care de altfel Iulia Timoşenko a fost condamnată în timpul regimului Viktor Ianukovici.
Poroşenko, pe de altă parte, a fost un apropiat al tuturor guvernelor de la Kiev de după 1990 (inclusiv de cel al lui Leonid Kucima). El are o fabrica de ciocolata în sudul Rusiei.
Atît Timoşenko cît și Poroşenko vor sa faca uitată relatia lor cu Moscova. Timoşenko a declarat recent, intr-o convorbire telefonică ce a ajuns la publică fara voia ei, ca toti ruşii ar trebui sa fie izgoniţi din Ucraina, iar Poroşenko susţine că embargo-ul impus ciocolatei ucrainiane, o parte a afacerilor lui, ar arata intocmai că are o relaţie proasta cu actuala conducere a Rusiei.
Petro Proşenko a refuzat să apară pina acum la vreo dezbatere publică fata in fata la televiziune, dar a spus ca daca va ajunge in turul doi cu Timoşenko va accepta dezbaterea. Vineri seara are loc ultima dezbatere televizata electorala şi scaunul lui Poroşenko va ramine liber, ceea ce i-a permis Iuliei Timoşenko să il atace spunind ca are lucruri de ascuns şi de aceea evita să apara fata in fata cu alti candidați. Timoşenko adaugă că ea nu are nimic de ascuns in faţa publicului.
Petro Poroşenko a facut ieri un apel catre alegatori să îl voteze masiv din primul tur pentru ca o continuare a actualei situatii de incertitidine ar dăuna ţării.
Analistii politici spun ca ar fi posibilsa existe si un al doilea tur – pe 15 iunie – şi că în acesta victoria ar putea sa ii revina Yuliei Timoşenko. Argumentul ar fi că fostul premier are capacitatea de a-şi mobiliza suporterii şi fiind din regiunea Dnipropetrovsk, in turul al doilea ar putea beneficia de un sprijin serios din aceasta parte a Ucrainei.
Avind in vedere biografiile acestor doi principali candidaţi din alegerile prezidenţiale de duminică, este foarte posibil, ca nici unul din ei, indifferent care va ciştiga, sa-I multumeasca pe activistii de pe Maidan şi unii activişti prevăd o continuare a protestelor in aceasta iarna, cu atit mai mult cu cit dupa aceasta lunga perioada de incertitudine si criza politica si economica, va fi foarte dificilă stabilizarea situatiei.
Intre timp, in estul Ucrainei continua intimidarile celor care doresc sa mearga la vot si asupra celor care ar trebui sa faca parte din comisiile electorale. La Doneţk oamenii se tem mai mult decit de orice de faimoasa cladire a Administratiei regionale, care se afla de 6 saptamini in miinile separatiştilor pro ruşi. Cladirea este inconjurata de baraje de sirmă ghimpată şi a devenit notorie pentru interogatoriile violente si tortura care are loc la etajele 5 si 6, dupa cum relateaza corespondenta serviciului ucrainian al postului nostru de radio:
„Cladirea este in centrul oraşului. E situată linga Parcul Puşkin şi pe strada Artem poti vedea oameni mascaţi şi inarmaţi. Merg cite doi sau trei. Cind a avut loc manifestaţia pentruintegritatea si pacea Ucrainei, am vazut cu ochii mei cum separatistii au urmărit doua maşini, le-au atacat şi le-au distrus complet.”