Linkuri accesibilitate

„Chrevron” părăsește Bulgaria


O instalație de foraj a companiei Chevron
O instalație de foraj a companiei Chevron

Explorările pentru gaze de şist au fost blocate de coaliția dominată de foștii comuniști.



Compania americană „Chevron” și-a anunțat retragerea din Bulgaria. Motivul - explorarea pentru gaze de şist a fost blocată de coaliția dominata de foștii comuniști. Noua strategie a companiei în regiune va viza ţări precum Polonia, România şi Ucraina, care asigură condiţii favorabile pentru investiţii, informeză căteva publicații sofiote printre care „Dnevnik”, „Capital” și „Presa”.

Expertul energetic și fost ambasador bulgar la Moscova, Ilian Vasilev, a constatat nu fără ironie pe blogul său că „Chevron” nu a putut să urmeze „modelul bulgăresc” şi să implementeze metode eficiente pentru „motivarea” a cercurilor politice şi a oficialilor guvernamentali.

În iulie 2011 americanii au câştigat o licitaţie pentru un contract pe cinci ani vizând operaţiuni de prospectare şi explorare pentru identificarea de gaze de şist pe un teritoriu de 440.000 de hectare. În urma unor proteste de stradă în ianuarie 2012, Parlamentul bulgar a impus un moratoriu asupra explorării pentru gaze de şist.

Decizia concernului american a fost anunțată în chiar ziua în care în Parlamentul bulgar au avut loc dezbateri pe marginea moțiunii de cenzură având ca temă criza în energetica.

Opoziția de dreapta și-a concentrat atacul în două sectoare extrem de sensibile – legăturile cu Rusia și proiectul „Southstream”. Ex-premierul Boiko Borisov și-a acuzat oponenții că fac jocul „Gazprom”-ului încalcând legislația Uniunii. Guvernul într-un mod intenționat încearcă să piardă procesul intentat de către concernul rus „Atomstroiexport” Bulgariei în scopul reluării proiectului nuclear „Belene”.

Ministrul economiei și energeticii Dragomir Stoinev a declarat că soarta gazoductului „Southstream” nu trebuie să depindă de evoluția relațiilor ruso-ucrainene.

Guvernul Plamen Oreșearski, sprijinit de partidul socialist și cel al etnicilor turci, este supus unor puternice presiuni de a demisiona în urmă eșecului socialiștilor în alegerile europene.
XS
SM
MD
LG