Linkuri accesibilitate

Maia Sandu: „sper foarte mult că toată lumea va înțelege că aceștia sunt doar niște copii”


Interviu cu ministrul educației de la Chișinău despre situația școlilor cu predare în limba română din stînga Nistrului.



Europa Liberă: Ce poate face actuala guvernare de la Chișinău pentru a ameliora situația la școlile cu predare în limba română din stânga Nistrului?

Maia Sandu: „Credem că noi facem ceea ce putem să facem, în primul rând, punem în discuție subiectul la toate nivelurile posibile, inclusiv apelăm la partenerii noștri externi de dezvoltare, ca să ne ajute în acest dialog. Am făcut mai mulți pași în întâmpinarea autorităților de la Tiraspol. Spre exemplu, ei ne-au cerut să facem o evaluare a școlilor din regiunea transnistreană, am făcut echipe mixte, am mers, ne-am asigurat și noi, și le-am dovedit și lor că acolo nu se întâmplă nimic urât, că și condițiile în aceste școli corespund criteriilor și standardelor, am văzut și școli de la ei. Deci, ne-am confirmat și noi, și ei au putut să se convingă că nu este nimic ilegal care să se întâmple pe teritoriul acestor școli. Ne-am oferit disponibilitatea să plătim la tarife mai înalte decât ar fi cazul plata de arendă pentru aceste spații. Eu cred că noi chiar am întreprins un șir de pași pentru a rezolva această problemă. Din păcate, o situație o rezolvăm, după care apare alta, cum ar fi acum cerința dânșilor ca să plătească taxele în regiunea transnistreană, autorităților de la Tiraspol ș.a.m.d. Suntem într-un dialog continuu și sperăm foarte mult că vom reuși să rezolvăm problema și să micșorăm presiunea pe aceste școli pentru că nu este bine ca acești copii, ca acești profesori să lucreze în condiții de tensiune pentru că ei sunt hărțuiți, practic, în fiecare săptămână, dacă nu în fiecare zi.”

Europa Liberă: Sunt voci care spun că provocările ar putea să continue până la o eventuală sistare a activității acestor școli cu predare în grafie latină din stânga Nistrului. Admiteți o asemenea situație?

Maia Sandu: „E foarte greu să spunem unde vor ajunge autoritățile de la Tiraspol. Noi încercăm să facem tot ce e posibil aici, pe intern, cât și cu sprijinul partenerilor din afară, ca să evităm o asemenea situație. Și eu chiar sper foarte mult că toată lumea va înțelege că aceștia sunt doar niște copii, că ei au drepturi, la fel ca toți copiii din această țară, indiferent în care localitate trăiesc și că noi toți avem această obligație morală: să le permitem să studieze în liniște și pace.”

XS
SM
MD
LG