Linkuri accesibilitate

„Trec în agendă task-urile", „lucrăm la un proiect fashion social", iar echipa este „mega-minunată" - în drum spre BAC


Jurnal săptămânal cu Xenia Malacenco.



Nascuta la 13 noiembrie 1996 in orasul Chisinau. Elevă la Liceul Teoretic „Minerva” din capitala. Absolventa a Academiei LeaderSHE, editia II, de mai mult de doi ani se implica in activitati de voluntariat. Secretar-General JCI Chisinau (Camera Tinerilor Antreprenori), organizatie non-guvernamentala.

Despre Chișinău, oameni și nu numai …

Luni

Dimineața. Trec în agenda task-urile prioritare pentru azi. După, citesc ultimul act din „Pescărușul” de A. Cehov, oprindu-mă la replica Mașei: „Trebuie doar să lupți și să nu aștepți să-ți poposească fericirea în prag...”

Ies din casă cu o ditamai geantă (carti, sport, mape). În drum spre prima destinație (Poșta Veche) realizez că orașul devine tot mai „colorat” în panouri publicitare. De fapt și facebook-ul era plin la acea oră cu poze de la Festivalul „Mai dulce”.

Am luat prînzul în oraș cu mama. Chiar am avut nevoia să discut cu ea, să-i împărtășesc din idei, planuri, să o mai văd zîmbind! E de acord să plecăm sîmbătă la Primul Festival Medieval din țară. Apropo, festivalul de la Vatra chiar promite a fi interesant și plin de momente cultural-artistice, un eveniment perfect pentru a începe o vacanță de vară perfectă.

Trec pe la Casa Presei. Aici mereu sunt întîlnită de un paznic binevoitor, care are mereu grijă să te întrebe cum o mai duci și în ce cabinet te duci (asta pentru registru).

La ora de sport, la fel se vorbea de Festivalul „Mai Dulce”, proiect marca KLUMEA – doar că din altă perspectivă.

Ziua s-a încheiat cu o ședință și cu un suflet împacat că toate cele propuse azi s-au realizat.

Marți

Lucrăm la un proiect fashion social împreună cu o echipă mega-minunată. De dimineață am dat cîteva telefoane, am redactat conceptul proiectului și fericită am plecat spre școală. În rutieră: „Potrivit Infotag, PARTIDUL SOCIALIŞTILOR SOLICITĂ ANULAREA REZULTATELOR RECENSĂMÂNTULUI POPULAŢIEI întrucît au primit mii de semnale de falsificare a recensământului.” Deja incep sa mă obișnuiesc cu astfel de declarații in presa.

La școală am răsfoit pentru ultima oară cărțile din a XI-a, le-am dat la bibliotecă împăcată cu gîndul că mi-am îndeplinit datoria în acest an de studii.

În a II-a parte a zilei, am transmis o pînză brodată care urmează a fi transformată în papion. Urmează un lunch cu discuții despre antreprenoriat și impact civic.

După, trec pe la EXCEL, agenție de consultanță pentru studii în străinătate, deci oficial încep să-mi pregătesc pachetul de documente pentru aplicare la universități.

La birou, am transmis o invitație oficială Ambasadorului Slovaciei, Robert Kirnag; urmează ca joi să avem o întîlnire cu Excelența Sa.

Xenia Malacenco
Xenia Malacenco
Miercuri

Fiecare zi e o nouă provocare, iar viața nu e lipsită de griji și nevoi, căci cum spune bunica, nevoia te învață.

Azi am ajutat cu printarea diplomelor pentru ultimul sunet. În pauză, citesc cartea „Cum să vorbim în public” de Dale Carnegie, recomandată de directorul companiei Bestseller.md. Citez una din cele patru condiții menționate în cartea lui Dale C. pentru a deveni buni vorbitori în public; sună astfel: „Să începeți cu o dorință puternică și îndîrjită”, căci vorbirea în public „Este un scop după care tînjește aproape oricine”. Anume această capacitate de vorbitor în public am regăsit-o la actorul, și mai nou regizorul, Anatol Durbală.

Astăzi, am avut onoarea să stau față în față cu dumnealui și să ascult cu cea mai mare atenție povestea vieții sale. El spune că umorul este ceva mult mai complex, este un indicator de inteligență, rafinament, înțelegere și simțire, și că viața e plină de nevoie care l-a învățat că dacă nu el, atunci nimeni altul nu-l va motiva să meargă mai departe – frumos spus.

Joi

Dimineata citesc un articol de pe diez.md, «Recomandari cum sa-ti petreci aceasta zi de joi». Al 7-lea eveniment recomandat pare interesant: Descoperim Lumea cu Gennady Mazur, ora 20:00, Tucano Coffee Costa Rica - un proiect în cadrul căruia se discută fiecare pas de pregătire a unei călătorii de peste mări şi ţări. Nu m-as da in laturi de la o astfel de experienta, intrucit suntem intr-un proces de globalizare si de schimbare continua.

Vorbind de schimbari, azi s-a anuntat ca Primul Festival Medieval va avea loc pe data de 28, 29 iunie (peste patru saptamini), atunci cind Republica Moldova va semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana.

Spre seara iau trandafiri, caci maine e Ultimul Sunet – e ziua care ne aproprie tot mai mult de BAC si ne indeparteaza de cei mai frumosi ani petrecuti in liceu.

Vineri

Careu solemn, imnul de stat, valsul si discursul absolventilor – toate acestea s-au petrecut azi in toate institutiile de invatamint. Profesorii au fost inundati cu buchete de trandafiri, cu urari de bine si cu sperante ca la anul ne vom stradui mai bine. Diplomele s-au lasat inminate dupa ploaia de afara. Si eu am primit citeva, cea mai draga fiindu-mi aceea de Presedinte a Consiliului Elevilor.

A fost o mare onoare pentru mine in acest an sa reprezint liceul la activitatile Directiei Generale de Invatamint, la intilniri in cadrul Bibliotecii «Onisifor Ghibu» si la multe alte evenimente organizate pentru noi, liceenii. La final, Diriginta noastra ne pregateste moral de anul care vine - de BAC, mai ales ca e si profesoara de matematica. Azi ne-am luat la revedere de la colegi si profesori, si am spun Bun venit vacanta bine meritata!

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG