Linkuri accesibilitate

„Opțiuni dificile” - o carte de memorii în actualitate


Volumul de memorii „Hard Choices”, prezentat la Washington
Volumul de memorii „Hard Choices”, prezentat la Washington

Hillary Clinton: „un motiv în plus de a candida, pentru că nu cred că marea noastră națiune trebuie să cadă în divizia a doua”.



La începutul unui turneu de popularizare a memoriilor sale, Hillary Clinton spune că a depășit capitolele dificile din viață și semnalează că este gata să intre în competiție cu politicienii republicani, poate chiar la alegerile prezidențiale din 2016.

Hillary Clinton, care nu a anunțat încă dacă va candida sau nu la președinție, își lansează marți 10 iunie o nouă carte de amintiri, „Hard Choices” (Alegeri sau opțiuni dificile) acordând interviuri în presa națională și întâlnindu-se cu publicul în mai multe orașe americane.

Luni într-un interviu cu televiziunea ABC News, fostul secretar de stat a spus că criticile republicane la adresa felului cum a gestionat criza provocată de uciderea ambasadorului american în Libia în 2012 nu doar că nu o descurajează, dar ar fi chiar un motiv în plus să candideze la președinție, când se va hotărî. În opinia lui Clinton, felul cum a anchetat legislativul de la Washington atacul de la Benghazi a fost o ilustrare perfectă a ceea ce ea numește „Congres disfuncțional”.

„Acesta este un motiv în plus de a candida, pentru că nu cred că marea noastră națiune trebuie să cadă în divizia a doua”, a spus Clinton, folosind o analogie din sport, adăugând că asemenea demersuri ale republicanilor din Congres deviază legislativul de la menirea lui adevărată.

Printre temele tratate în noua carte a lui Hillary Clinton, scrie AP, se numără câteva posibile obstacole în calea alegerii ei la președinție, dacă va participa până la urmă: bilanțul ei ca șef al diplomației președintelui democrat Barack Obama, turbulențele din președinția soțului ei, Bill Clinton și acuzațiile republicane că ar fi fost ruptă de viața cotidiană a americanilor după două decenii de carieră politică la cel mai înalt nivel.

Interviul cu televiziunea ABC s-a oprit și asupra aventurii lui Bill Clinton cu interna Monica Lewinsky, care a povestit propria versiune luna trecută în revista „Vanity Fair”. Aseară Clinton a spus că-i dorește lui Lewinsky „cele bune”, dar că ea, Hillary, a trecut de episodul respectiv.

Clinton și-a mai amintit în interviu că la sfârșitul celor două mandate prezidențiale ale lui Bill Clinton familia a plecat de la Casa Albă „nu doar fără un ban, ci îndatorată. Nu aveam bani când ne-am mutat la Casa Albă, și în toți acei ani a trebuit să improvizăm, să facem rost de bani pentru ipoteci, pentru case, pentru școlile lui Chelsea. N-a fost ușor”, a spus Hillary Clinton.

AP scrie că republicanii, care nu i-au iubit niciodată pe soții Clinton, s-au grăbit să critice de îndată declarațiile lui Hillary despre problemele financiare ale familiei, văzând în ele o încercare stângace a posibilei candidate la președinție de a se prezenta, oarecum fraudulos, ca o femeie din popor.

Oficiali republicani au amintit că Hillary Clinton a primit opt milioane de dolari avans pentru cartea ei de memorii din 2003. Președintele Comitetului Național Republican, Reince Priebus, este citat cu afirmația că „dacă sau nu au fost Clinton-ii faliți nu este așa de important. Important este că sunt rupți de problemele americanilor de rând”.

În interviul cu ABC Hillary Clinton a răspuns unei întrebări despre liderul rus Vladimir Putin, care declara recent că fostul secretar de stat nu este întotdeauna o femeie politicoasă, dar că „nu e bine să te cerți cu femeile”. Hillary a spus aseară succint că Putin „nu este primul lider masculin care face asemenea observații sexiste”.

Clinton a mai spus că vrea să-și promoveze cartea și să-i ajute pe democrați la alegerile legislative din noiembrie, iar apoi să „răsufle adânc” și să-și cântărească opțiunile – inclusiv posibila participare la alegerile prezidențiale din 2016. Hillary Clinton a mai spus că în calitate de fostă rezidentă la Casa Albă – ca primă doamnă – știe ce-ar putea-o aștepta.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG