Linkuri accesibilitate

Festival la Sadova. Căpșuni, miere și speranțe


Târgurile de artizanat şi sărbătorile în aer liber devin tot mai populare în Republica Moldova.



Obişnuite în occident, târgurile de artizanat şi festivalurile dedicate fructelor şi legumelor se organizează în Republica Moldova tot mai des. După ce săptămâna trecută, la Chişinău, s-a desfăşurat Festivalul Iei, duminică, la Sadova, Călăraşi, a avut loc Sărbătoarea căpşunilor şi a mierii. Pe pagina noastră de internet, europaliberă.org puteţi viziona o galerie cu imagini de la Festivalul din Sadova, iar în minutele următoare ascultaţi şi un reportaj radiofonic realizat de Diana Răileanu:

Locuitorii din Sadova, comună aşezată la 50 de km depărtare de Chişinău, a decis duminică să facă concurenţă capitalei, unde avea loc Festivalul cireşelor. Îmbrăcaţi în haine tradiţionale, producătorii de miere şi crescătorii de căpşuni din împrejurimi şi-au întins tarabele, venind cu oferte greu de refuzat: miere culeasă din codrii Călăraşului şi căpşuni mai ieftine decât la piaţă. Nina Aghinie, apicultoare din Sadova, recunoaşte că a vândut într-o zi rezerva de miere pentru o lună:
„Anul acesta, la noi prima dată s-a organizat un asemenea festival în sat. În alte părţi nu ne-am dus, nu prea am fost invitaţi. Lumea vine şi cumpără de acasă, dar dacă ieşi, de prin alte părţi vine lume şi mai faci cunoştinţă. Şi la noi poate s-ar mai organiza, dacă s-a făcut în acest an. Credem noi, dar tot primăria trebuie să organizeze. Noi, care suntem în sat, nu prea putem organiza aşa ceva. Să iasă puţin satul din nevoi şi fiecare se străduie să mai facă o capică, să nu plecăm în altă parte. Copiii s-au dus, dar măcar noi, bătrânii, să rămânem, să stăm aici.”

Majoritatea localnicilor cu care am reuşit să stau de vorbă au recunoscut că an de an tot mai mulţi tineri aleg să plece din sat în căutarea unei vieţi mai bune. Gospodarii Elena şi Valeriu Gherciu, crescători de căpşuni, au trei copiii şi se încumetă să-şi hrănească familia muncind pământul: „Ne străduim să ţinem tineretul, băieţii să rămână la sat, că dacă se vor duce toţi, cine vor rămâne cu bătrânii.”

Europa Liberă: Copiii Dvs. ce fac? Sunt aici sau muncesc peste hotarele ţării?

Elena Gherciu: „Sunt aici, ne ajută, împreună cu noi lucrează.”

Europa Liberă: Prin astfel de festivaluri credeţi că satul poate să reînvie?

Elena Gherciu: „Eu socot că da, vor vedea, vor prelua experienţă unul de la altul şi vor încerca să muncească.”

Europa Liberă: De ce oamenii se trag la oraş în ziua de azi?
Valeriu Gherciu: „E mai puţin de lucru şi fug de lucru. Dacă ar avea un venit bun, ar sta la ţară, dar aşa, caută mijloace mai uşoare.”

Europa Liberă: Vă gândiţi să ajungeţi cu căpşună şi în Europa?

Valeriu Gherciu: „Vrem aşa ceva, la ei ambalajul poate că e mai frumos, dar la noi căpşuna e mai gustoasă şi mai frumoasă.”

La prima vedere, s-ar părea că la sate comunităţile ar fi mai unite, iar oamenii s-ar şti între ei. Sărbătorile organizate în aer liber îi uimesc chiar şi pe cei care cred că ştiu totul despre o localitate. Bunăoară, pensionarul Dumitru Tătaru, care toţi cei 76 de ani din viaţă i-a trăit la Sadova, a recunoscut că habar nu avea despre îndeletnicirile vecinilor săi: „Deja ştiu şi eu cine face miere, brânză, căpşună, dar dacă nu ar fi această sărbătoare, nici nu ne-am şti unul pe altul.”

Europa Liberă: Vizitatori sunt destui?

Dumitru Tătaru: „Vizitatori sunt puţini. Chiar din sat nu ştiu toţi. Ar fi trebuit de făcut un anunţ la radio, ca să se audă şi să vină din toată Moldova, care vor, tragem nădejdea.”
Vicedirectorul Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură, Nicolae Ciubuc, spune că localitatea Sadova nu a fost aleasă întâmplător pentru organizarea unei Sărbători a Mierii şi Căpşunei: „Satul Sadova, la capitolul suprafeţi de căpşuni consolidate este, practic, cea mai mare din republică. Doar în ultimii doi ani, doi ani jumătate, s-au plantat aproximativ 20 ha de căpşuni. Dacă facem o paralelă cu fondul de subvenţionare, unde în anul trecut am avut 50 de ha înfiinţate per total pe ţară, doar în Sadova, anul trecut, circa 15 ha s-au constituit anume în această localitate.”

Târgurile de artizanat şi sărbătorile în aer liber devin tot mai populare în Republica Moldova. Bunăoară, între 21 şi 22 iunie, la Holercani, Dubăsari, va avea loc Festivalul Ia Mania, dedicat tradiţiilor populare, iar între 28 şi 29 iunie în preajma localităţii Bucovăţ se va organiza primul Festival Medieval din Moldova.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

Previous Next

XS
SM
MD
LG