Linkuri accesibilitate

„Ce votează moldovenii la toamnă?” (Timpul)


„Când m-a făcut PLDM primar? (Dorin Chirtoacă/Jurnal de Chișinău).



Svetlana Corobceanu de la „Jurnal de Chişinău” a stat de vorbă cu deputatul în Rada Supremă a Ucrainei, Anton Kisse, „despre zvonul potrivit căruia acesta ar susţine crearea unei entităţi independente în sudul Basarabiei”. „Nu am auzit niciodată de un asemenea plan”, dă asigurări deputatul, care spune că a vizitat în luna februarie Autonomia găgăuză, cunoaşte problemele cu care se confruntă autorităţile de acolo, dar niciodată nu a discutat despre un eventual plan care ar duce la separarea Găgăuziei. Deputatul e şi preşedinte al Comisiei parlamentare de anchetă, responsabilă de investigarea masacrului produs la 2 mai la Odesa, unde, în urma altercaţiilor dintre susţinătorii Euromaidanului şi activiştii pro-ruşi, au decedat 48 de persoane. La întrebarea câţi cetăţeni din regiunea transnistreană a Republicii Moldova au decedat la Odesa, preşedintele Comisiei a spus că toate victimele sunt cetăţeni ucraineni.

Vadim Vasiliu publică în „Jurnal de Chişinău” un interviu cu primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă. Între altele, jurnalistul a încercat să afle de la edil ce crede despre afirmaţia liderului PLDM, Vlad Filat, potrivit căreia formaţiunea sa nu îl va mai face pe Dorin Chirtoacă primar. „Când m-a făcut PLDM primar? Dacă PLDM de fiecare dată a mers împotriva mea la alegeri: în 2007, când dânsul a candidat, şi în 2011, când jumătate de an au făcut campanie de discreditare, nici nu se saluta pe stradă respectivul. Pentru ca în luna mai să vadă că nu are încotro, era evident că oamenii vor vota pentru primarul acesta în continuare. Văzând că pierde, a făcut acel gest aparent salvator. Acum a revenit la aceeaşi retorică din 2007 şi din 2011”, a declarat primarul.

Ce votează moldovenii la toamnă?”, este titlul editorialului semnat de Marin Basarab în „Timpul”. Autorul crede că la toamnă moldovenii vor vota cu „ce-urile”, adică cu obiectele, nu cu subiecții. Drept exemplu, Marin Basarab aminteşte despre concertele gratuite organizate de Renato Usatîi şi despre anti-unionismul promovat de Igor Dodon. „Moldovenii adoră obiectele, mai ales dacă sunt gratuite și chiar dacă vin de la niște persoane dubioase”. Deşi crede că e timpul ca oamenii să înceteze să mai voteze obiectele, autorul constată că prea ar fi personalități, ci doar promisiuni. Obiectele electorale iau locul subiecților și subiectelor electorale. Nu se votează idei și personalități, se votează promisiuni și populisme”, notează Marin Basarab.

George Damian scrie în editorialul său din „Timpul” că venirea companiei de plăţi electronice PayPal în Republica Moldova este o ştire care se poate compara cu semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană. Autorul crede că „gigantul global a primit asigurări că infractorii informatici din Republica Moldova vor fi urmăriţi şi pedepsiţi – şi mai mult, are încredere în aceste asigurări”. „O firmă ca PayPal îşi poate permite să îşi retragă activitatea imediat ce ajunge la concluzia că promisiunile asumate nu au fost onorate – până la urmă este vorba de o afacere. Uniunea Europeană nu acţionează precum o corporaţie globală, însă în cazul nerespectării angajamentelor asumate tot Republica Moldova are mai mult de pierdut – Uniunea Sovietică nu mai există de mult, iar noul imperiu clădit de Moscova chiar nu este doar lapte şi miere”, notează George Damian.

Mihai Ţurcanu scrie în editorialul publicat pe pagina web a ziarului „Evenimentul Zilei” că „în timp ce Vladimir Voronin face treptat curățenie generală în PCRM, pentru a aduce în viitorul parlament un partid mai igienizat, talibanii săi sunt înlocuiți pe străzile Chișinăului de alți foști colegi ai săi, mujaheddinii cu stea în frunte”. Autorul se referă la Partidul Socialiştilor condus de Igor Dodon. „De fapt, PSRM luptă pe mai multe fronturi, ca un făt-frumos cu steaua prin dos: la Chișinău contra primarului, la TV contra româno-fasciștilor, la Comrat pentru apărarea statalității găgăuze, în PMAN contra UE. Dar toate acestea nu fac decât să acopere războiul total pe spectrul de stânga, unde hienele se rotesc prin jurul unui leu rănit, pentru a-i fura prada”, notează Mihai Ţurcanu.

Eugenia Pogor relatează în „Adevărul” despre faptul că deputaţii au votat în lectură finală legea care prevede că moldovenii vor deţine paşapoarte biometrice de culoare roşie-vişinie, la fel ca şi cetăţenii statelor-membre ale Uniunii Europene. Este citat Eugen Ursu, şef de departament la „Registru”, potrivit căruia prima partidă de 150.000 de carnete va ajunge în Moldova la începutul lunii august. Compania furnizoare de paşapoarte, din Franţa, urmează să producă şi să livreze în Moldova peste 1,5 milioane de carnete de paşapoarte cu cip integrat, în anii 2014-2017.
XS
SM
MD
LG