Linkuri accesibilitate

Proiectul politicii bugetar-fiscale pe anul 2015 (Adevărul)


Judecătorii vor obține apartamente la preț redus (ZIarul Național).



De anul viitor, orice firmă se va putea înregistra ca plătitor de TVA chiar din momentul fondării, şi nu la atingerea cifrei de afaceri de 100.000 de lei, anunţă Ion Preaşcă de la „Adevărul”, inovaţiile politicii bugetar-fiscale pentru anul viitor. Printre noutăţile proiectului se mai numără limitarea cheltuielilor pentru maşinile de serviciu şi majorarea accizelor pe vicii şi lux, mai scrie autorul. Anularea plafonului actual de 100.000 lei ca cifră de afaceri, necesar pentru înregistrarea benevolă a unei firme în calitate de plătitor al TVA ar urma să stimuleze activitatea economică şi să permită „integrarea întreprinderilor mici în sistemul TVA“, explică autorităţile.

Limitarea, doar pentru un singur autoturism per agent economic, a cheltuielilor legate de întreţinerea, funcţionarea şi reparaţia autoturismelor folosite de administraţia companiilor ar urmări ca aceste automobile să nu fie utilizate şi în alte scopuri decât cele necesare pentru desfăşurarea activităţii de întreprinzător, adică în scopuri personale.

Accizul pentru 1.000 de ţigări cu filtru ar putea creşte în 2015 cu cinci lei. A doua componentă a acestei taxe, ce vizează valoarea de la raft a produsului, va creşte cu circa o treime: de la 24% la 32%. Pentru ţigările fără filtru accizul se va majora de la 50 de lei la 80 de lei pentru 1.000 de ţigarete. Această măsură va permite majorarea veniturilor bugetare cu circa 250 de milioane de lei. Proiectul politicii bugetar-fiscale pe anul 2015 prevede o majorare cu 9,3% a accizelor la produsele petroliere, ceea ce ar urma să aducă la buget suplimentar 134,4 milioane de lei. Iar deţinătorii de autovehicule înmatriculate în Republica Moldova vor achita o taxă cu 50% mai mare pentru folosirea drumurilor.

Ce ştiu belgienii de rând despre moldoveni, este titlul unui alt articol din „Adevărul” semnat Andrei Rizescu. Dansuri energice, vinuri bune, hărnicia și sărăcia oamenilor, dar și mese copioase – cu asta ne asociază bruxellezii, unii dintre care ne cred parte a Rusiei, în timp ce alţii ştiu doar că „Moldova e undeva lângă România”. Vineri, la Bruxelles, premierul Iurie Leancă va semna Acordul de Asociere şi cel de Liber Schimb cu Uniunea Europeanăceea ce va crea condiţii pentru dezvoltarea comerţului extern şi a relaţiilor economice cu statele comunitare, mai scrie jurnalistul şi continuă: puţini belgieni sunt însă la curent cu acest lucru şi încă şi mai mic e numărul celor care cunosc câte ceva despre Republica Moldova.

Începe construcția la blocul judecătorilor. Apartamentele au fost deja repartizate, scrie „Ziarul Naţional”. Judecătorii vor obține apartamente la preț redus, însă nu a fost anunțat deocamdată prețul exact pentru un metru pătrat. Spațiile locative au fost deja repartizate magistraților, iar beneficiarii au început să încheie contracte de investiții cu firma de construcții, anunță CSM. Blocul locativ se află pe strada Vasile Alecsandri şi urmează să fie dat în exploatare în cel mult 18 luni de la eliberarea autorizației de construcție. Anterior, prin decizia Consiliului Municipal Chișinău, CSM a mai primit în folosință un teren pe strada Ceucari din cartierul Poșta Veche, unde la fel urmează a fi ridicat un bloc locativ pentru îmbunătățirea condițiilor de trai ale angajaților sistemului judiciar.
XS
SM
MD
LG