Linkuri accesibilitate

Șanse mari pentru candidata germană la șefia Consiliului Europei


Fost ministru al justiției în două cabinete germane, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger îl are drept contra-candidat pe actualul secretar general, Thorbjørn Jagland.



Proaspătul președinte ucrainean Petro Poroşenko va susține joi, 26 iunie, la Strasbourg, un speech în fața Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Având în vedere situația încă încâlcită din Ucraina, acesta ar fi trebui să fie principalul moment al sesiunii de vară a organizației de la Strasbourg.

Însă aceasta nu este o sesiune oarecare a APCE, ci cea în care organizația de la Strasbourg își alege un nou secretar general, pentru următorii 5 ani.

Înainte de toate trebuie spus că organizația pan-europeană cu sediul la Strasbourg, Consiliul Europei nu trebuie confundată cu Uniunea Europeană. Organizația înființată înaintea Uniunii Europene, la Strasbourg, este cel mai important organism care se ocupă cu apărarea drepturilor omului, protecția democrației și statului de drept, și este una dintre puținele care aduc sub aceeași umbrelă Rusia și Ucraina, de pildă. Respectata Curte Europeană a Drepturile Omului este o instituție a Consiliului Europei, ale cărui treburi curente sunt administrate de un secretar general.
Thorbjørn Jagland
Thorbjørn Jagland
La alegerile de mâine unul dintre candidații la postul de secretar general este chiar actualul deținător al funcției, Thorbjørn Jagland, socialist norvegian care își încheie anul acesta mandatul de 5 ani ca cel de-al 13-lea secretar general al Consiliului Europei.

Dacă va fi reales, Jagland ar fi primul secretar general care si-ar repeta mandatul din 1949 încoace.

Lui Jagland i se opune Sabine Leutheusser-Schnarrenberger. Liberala germană ar fi cea de-a doua femeie care ocupă acest post după franțuzoaica Catherine Lalumière, secretar general intre 1989 și1994.

Pentru a fi eligibil pentru un astfel de post, orice candidat trebuie să fi fost ministru sau prim ministru in țara sa de origine. Thorbjørn Jagland a fost prim-ministru al Norvegiei intre 1996 si 1997, ministru de externe intre 2000 si 2001, dar și sef al legislativului de la Oslo între 2005 și 2009.

Pe de altă parte, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger are o mult mai bogată experiență ca ministru, deținând portofoliul justiției în două cabinete: Helmut Kohl (1992-96) și Angela Merkel 1 (2009-13).

Jagland este susținut de țările occidentale mai ales pentru politica de austeritate pe care a dus-o în cadrul Consiliului Europei, organizația de la Strasbourg cunoscând cele mai drastice tăieri bugetare sub administrația Jagland.
Sabine Leutheusser-Schnarrenberger
Sabine Leutheusser-Schnarrenberger
Însă tot reforme anunță ca va face și doamna Leutheusser-Schnarrenberger, care în plus, are susținerea cancelarei Merkel. Ca fost ministru de justiție, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger este percepută ca un politician curajos și dedicat drepturilor omului si domniei legii. A fost membru al APCE timp de 7 ani și a produs câteva rapoarte între care funcționarea sistemului juridic din Rusia.

Lui Jagland, care a fost întodeauna preferatul rușilor, i se reproșează actuala criză a ideii europene caracterizată printr-o „recrudescență a naționalismului și o politică de secol 19”.

Intr-o mișcare fără precedent, trei foști președinți ai unor comisii APCE venind din tot atâtea grupuri politice și-au manifestat deja sprijinul pentru candidata germană.

Este vorba de socialistul olandez Erik Jurgens, de liberalul elvețian Dick Marty și de cipriotul conservator Christos Pourgourides care au solicitat Adunării „să dea APCE un nou impuls prin alegerea dnei Leutheusser-Schnarrenberger”.

Responsabili pentru alegerea între cei doi vor fi 300 de membri al legislativelor celor 47 de state membre reunite în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Excepție fac deputații ruși, 18 la număr, cărora le-a fost suspendat dreptul de vot până în ianuarie 2015 ca urmare a anexării de către Rusia a Crimeii. Absența celor 18 voturi din partea Rusiei ar putea să îl afecteze pe Jagland, spun observatorii.
XS
SM
MD
LG