Linkuri accesibilitate

„Realitate letală” - creşterea pericolului islamist


Raportul anual al Oficiuliu federal pentru Protecţia Constituţiei (Verfassungsschutz – Serviciul German de Informaţii), prezentat la Berlin.

În Germania se aşteaptă o intensificare a acţiunilor teroriste puse la cale de islamişti radicali. Ministrul federal de interne, creştin-democratul Thomas de Maizière, a explicat la Berlin, că pericolul intensificării acestor acţiuni este o urmare a reîntoarcerii în Germania a unor jihadişti. Aceştia, a spus de Maizière, cu prilejul prezentării Raportului anual al Oficiului pentru Protecţia Constituţiei (adică a serviciului federal de informaţii interne), aceştia au fost înrolaţi în detaşamentele militare islamiste care acţionează în Irak şi în Siria. Ceea ce pînă acum a fost un pericol abstract, a mai spus ministrul de interne, acum a devenit un pericol real. „Atentatul de la Bruxelles ne-a demonstrat că posibilitatea unui atac din partea unor persoane reîntoarse din Siria a devenit o realitate letală”, a declarat ministrul. Se estimează că pînă-n prezent s-au reîntors în Germania circa 100 de luptători jihadişti care au acţionat în Siria.

Potrivit Raportului Serviciului federal de Informaţii, numărul islamiştilor activi din Republica Federală Germania a crescut în cursul anului trecut, fiind estimat la 43.000.

Preşedintele Oficiului pentru Protecţia Constituţiei, Hans-Georg Maaßen, s-a referit în cursul prezentării Raportului, la rolul Internetului ca instrument de comunicare şi îndoctrinare a unor persoane cu tendinţe şi simpatii extremiste. Internetul, a spus Maaßen, contribuie la radicalizarea unor tineri care astfel se decid să se implice în anumite acţiuni extremiste şi să se alăture unor organizaţii teroriste.

Maaßen s-a referit şi la faptul că autorităţile află despre prezenţa a numeroşi islamişti germani înrolaţi în grupările paramilitare din Siria abia atunci cînd rudele lor sunt înştiinţate asupra unor decese sau din informaţiile furnizate de alte servicii.

Referindu-se la islamiştii care acţionează în Siria, ministrul federal de interne a arătat că în echipele active acolo au fost înrolaţi cel puţin 320 de jihadişti originari din Germania.

Afirmaţiile ministrului au fost confirmate şi de televiziunea germană (ARD) şi de investigaţiile unor jurnalişti de la „Süddeutsche Zeitung”. Televiziunea ARD a difuzat un reportaj din care rezultă că jihadişti - etnici germani, convertiţi la islam - sunt reprezentaţi chiar şi în structurile de conducere a grupului terorist-paramilitar, Isis. Unul dintre conducătorii grupului Isis este germanul care şi-a schimbat numele şi îşi spune acum Abu Talha Al-Almani. Prin intermediul reţelei de socializare Facebook şi prin nişte video-uri de propagandă, postate pe Youtube, islamiştii germani apelează la susţinători potenţiali din rîndurile cărora recrutează apoi pe alţi jihadişti.

În Raportul Oficiului - care cuprinde aproape 400 de pagini - sunt sintetizate şi rezultatele monitorizării scenei extremiste de dreapta şi stînga din Germania.

Prezentînd capitolul dedicat extremismului de dreapta, ministrul de interne a tras un semnal de alarmă, arătînd că în Germania s-a înregistrat un număr crescînd de violenţe xenofobe.

Faţă de anul 2012, atacurile xenofobe au crescut în 2013 cu circa 20%.

Previous Next

XS
SM
MD
LG