Linkuri accesibilitate

Ce se va întâmpla după semnarea Acordului de Asociere (Adevărul)


Magistratul care a accidentat mortal un pieton în raionul Criuleni (Ion Busuioc de la Judecătoria sectorului Centru ), a fost condamnat la trei ani de închisoare (IPN).

„Adevărul” se întreabă ce se va întâmpla după semnarea Acordului de Asociere şi apelează la opiniile eurodeputatului român Monica Macovei și a experților în politică externă Cristian Ghinea de la Centrului Român pentru Politici Europene și Victoria Bucătaru de la Asociaţia pentru Politică Externă de la Chișinău. O observaţie a expertului român e că Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv, care se conţine în Acordul de Asociere, nu este similar celui pe care UE îl negociază cu Coreea de Sud. „Pe lângă partea de liber schimb de mărfuri fără taxe, avem şi componenta de comprehensiv. Asta înseamnă asistenţă masivă din partea UE pentru adoptarea legilor şi crearea instituţiilor. Practic, statul moldovean se va moderniza masiv în următorii ani, cu asistenţa UE. Această semnare de la Bruxelles este un moment simbolic, dar nu este un început de drum ori un sfârşit de drum“, explică Cristian Ghinea. Mai sceptică, Monica Macovei a recunoscut, între altele, că semnarea Acordului de Asociere cu Republica Moldova are loc şi din cauza crizei din Ucraina şi este de fapt „un răspuns de criză“. La rândul ei, Victoria Bucătaru a menţionat că după alegerile din noiembrie vom şti dacă procesul de integrare europeană este ireversibil.

Într-un comentariu semnat în acelaşi ziar de experţii Asociaţiei de Politică Externă în frunte cu directorul acesteia Victor Chirilă este avansată o altă întrebare: dacă este capabilă Moldova să valorifice această unică şansă de afirmare ca stat european cu o democraţie sustenabilă, instituţii funcţionale şi o economie de piaţă competitivă? Urmează un proces mult mai complicat decât liberalizarea regimului de vize, sunt de părere analiştii, iar beneficiile Acordului de Asociere nu vor fi iminente pentru majoritatea societăţii în primii ani. În consecinţă, mobilizarea clasei politice şi a societăţii va fi extrem de greu de realizat, mai ales în condiţiile divizării lor grave pe interese economice, de partid, de clan şi opţiuni geopolitice divergente, mai notează autorii.

Jurnaliştii portalului „ABC News” fac trimitere la un comentariu publicat de „RIA Novosti” în care autorităţile de la Chişinău sunt avertizate că, în cazul în care vor cumpăra gaze naturale din Ucraina, Republica Moldova riscă să fie acţionată în judecată. Comentariul din presa rusă pretinde, sub semnătura lui Oleg Obuhov, că în rezervele Ucrainei s-ar fi pierdut aproape 15 miliarde metri cubi de gaze, prin urmare Kievul va vinde Moldovei gaz furat. Numai că experţii ruşi spun că la mijloc e escrocherie curată, pentru care Moldova va fi nevoită să răspundă nu în faţa Gazprom-ului, ci în faţa instanţei de judecată.

Agenţia de presă „IPN” informează că magistratul care a accidentat mortal un pieton în raionul Criuleni (Ion Busuioc de la Judecătoria sectorului Centru –), a fost condamnat la trei ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de probă de un an. Sentinţa a fost pronunţată pentru încălcarea regulilor de securitate a circulaţiei mijloacelor de transport. Procurorii consideră pedeapsa prea blândă şi anunţă că vor contesta decizia.

Portalul „Agora” relatează agenţii economici din regiunea transnistreană vor fi scutiți de plata taxelor la efectuarea operaţiunilor de import-export: accize la import, taxe vamale şi ecologice. Potrivit sursei, prin această măsură, Guvernul îşi propune să stimuleze mediul de afaceri din stânga Nistrului. Decizia derivă dintr-o lege aprobată în acest sens de Parlamentul Republicii Moldova la 11 aprilie 2014 şi prevede scutirea agenţilor economici din regiunea transnistreană de un şir de taxe, precizează „agora.md”.

Victor Moşneag dezvăluie în „Ziarul de Gardă” că unii politicieni sunt gata să renunțe la partidele lor, iar rusofilii - chiar să propage integrarea europeană. Autorul a făcut descoperirea după ce i-a provocat pe mai mulţi lideri politici să-şi vândă formaţiunile sau să schimbe vectorul politic al acestora. Printre cei ce ar fi gata sunt nominalizaţi Victor Stepaniuc, fost deputat comunist, actual președinte al Partidului Popular Socialist, dar chiar şi Mihail Garbuz, liderul partidului „Patrioții Moldovei”. Asta deși, în discursurile publice, acesta se arată un mare promotor al Uniunii Vamale și a politicilor pro-ruse, precizează autorul de la Ziarul de Gardă.

Petru Bogatu observă pe pagina web a „Ziarului Naţional” câteva coincidenţe curioase în ajunul semnării Acordului de Asociere cu UE: cererea adresată de preşedintele rus, Vladimir Putin, Consiliului Federației să anuleze autorizarea unei intervenţii militare în Ucraina pe care a solicitat-o în martie şi ciuntirea proiectului „South Stream”, traseul gazoductului fiind scurtat substanţial. Se creează impresia că SUA şi UE lovesc preventiv. Occidentul se mişcă rapid pentru a limita spaţiul de manevră al Kremlinului înaintea reuniunilor de la Bruxelles din ziua de 27 iunie. Ucraina, Georgia şi Republica Moldova, care urmează să semneze acordurile de asociere, sunt puse astfel la adăpost (…) Probleme cu Rusia vor mai fi, bineînţeles. Totuşi, puterile ei sunt limitate”, notează Petru Bogatu.

XS
SM
MD
LG